За жени: Можем ли да променим човека до себе си?

жени За жени: Можем ли да променим човека до себе си?

„Мъжът се жени, надявайки се жена му да не се променя, а жената се омъжва с надеждата да промени мъжа.“

Жените имаме право на претенции и не бива да се примиряваме с нещата, които не ни харесват в една връзка. Това обаче не означава, че трябва да се вкопчим в неподходящия човек и да се опитаме да го моделираме по свой начин. Особено когато става въпрос за сериозни различия – планове за бъдещето, противоположни характери, ценностна система.
 
Ако си амбициозна и напориста жена и си със скромен и неуверен мъж, любовта ще крепи връзката ви за кратко. Не след дълго ще се роди  желанието  да го променяш, да го подтикваш да е по-решителен, да недоволстваш, че инициативата е само в теб.

Той ще се потиска от вечното ти мърморене и желание да го промениш, а ти ще ставаш все по-недоволна от факта, че си с такъв мъж. И като се върнеш назад във времето ще видиш, че той е бил такъв от самото начало, но ти си си затваряла очите с надеждата да го промениш.

Как се случва,

че от очарователни хора се превръщаме в  регулировчици на нашата връзка?

Срещаме някого, влюбваме се, създаваме връзка. Идеално! Когато обаче усетим човекът твърде близък, решаваме, че може да го моделираме по свой вкус. Променяме гардероба му, прическата, искаме да харесва нашия стил музика и филмите, които гледаме. Той не харесва някоя от приятелките ни? –  Как няма да я харесва? Трябва да се научи да я харесва!

По-рядко се среща обратната ситуация – мъжът да мърмори непрестанно на половинката си и да я обвинява в непреодолимите й недостатъци.

Доказано е, че мъжете по-лесно се научават да ни обичат такива, каквито сме.

Доскоро не сме го критикували за нищо, а вече с всеки изминал месец се появява нов и нов недостатък, който трябва да тушираме, за да ни харесва повече. И колкото повече мъжът се оставя да бъде променян, толкова по-настървено половинката му открива нови трески за дялкане.

В един момент се отзоваваме пред следната ситуация – вечно недоволна, мрънкаща жена и апатичен мъж, чиято цел е да избегне мърморенето на жена си. Познато, нали? Особено разпространен и „модерен“ модел сред по-зрелите двойки.
 
Как да не сме мрънкащи жени:

* Погледни половинката си. Той е такъв, какъвто е.
* За да не си в ролята на мрънкащата жена, която иска да промени половинката си, просто не се обвързвай с човек, който искаш да промениш до неузнаваемост.
* Когато един мъж се променя, той го прави, защото го е пожелал. Дали е от любов към теб, дали защото иска да се самоусъвършенства или защото го счита за наложително, той го прави, защото така му идва отвътре. Ако не го стори в началото на връзката ви, когато чувствата са най-силни и хормоните бушуват, това едва ли ще се случи с времето. Или казано по-просто – какъвто си го „вземеш“, такъв ще си го „гледаш“.

Когато сте с един човек, винаги бъдете сигурни,че сте с него,защото го обичате такъв, какъвто е. В противен случай вие сте с грешния партньор.
 
Автор: Маринела Петрова, клинична социална работа

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top