Дропшипинг

ДропшипингДропшипинг идва от англ. Dropshiping в превод- директна доставка.

Това е вид дейност, осъществявана основно в интернет, при която посредникът си прави примерно онлайн магазин или аукцион, уговаря си доставки на стоки от производители, рекламира ги, а после закупува стоките след като е получил заплащане от клиента. Печалбата се формира от разликата между цената, на която се купува стоката и после се продава. При това стоката тръгва директно от производителя към клиента, освен ако не е уговорено нещо друго.

Схемата има как да сработи. Съществуват огромни фирми, които си правят сметката, че им излиза по-евтино, ако не се занимават сами директно с пазарната реализация на произвежданата от тях стока.

Те са заинтересовани да работят с подобен тип партньори. Други да рекламират стоката, да намират клиенти, да оформят сделката, да вземат парите за покупката. А накрая от страна на производителя да остане само да изпрати закупеното на клиента. Дейността по този начин става на базата на предварителна договореност между партньора и производителя.

Следователно, който желае да се занимава с такъв вид дейност, първо трябва да си намери производители и да се договори с тях и след това всичко останало.

Нека да не се забравя, че интернет магазин или подобно, се разработва много бавно във времето.  Възможно е да мине година или повече без особен резултат. И то ако става въпрос за качествена изработка на сайта, а не любителско начинание. Това отнема време.

След като описах как трябва да изглежда началото, нека да се спра на ползите и недостатъците от подобен род дейност.

Плюсове:

– Нужни са много малко средства за начален капитал, за да се стартира. Колкото да се плати за регистрация на фирма, за качествена изработка на интернет магазин (аукцион и др.), за рекламна кампания и за добър компютър, от който да се управлява дейността (ако няма наличен).

– Отпада нуждата от складови помещения.

– Стоката се изпраща от производителя, при това от името на посредника, което освен всичко останало е вид реклама за посредника.

– Посредникът може едновременно да си сътрудничи с колкото производители си пожелае. По този начин предлага наистина голям асортимент от стоки. Съответно това го прави търсен от клиентите.

– Печалбата може да достигне 30 % и повече според зависи от договорките с производителя.

Минуси:

– Отнема време. Понякога години, преди да се заговори за сериозен доход.

– Има много материали за дропшипинг, които подвеждат, че чрез този способ веднага, на секундата едва ли не, се забогатява пасивно, само чрез направата на един прост онлайн магазин.

– Производителят може да няма наличности от вече продадена от посредника стока и да възникнат проблеми с клиентите, които са предплатили за нещо, което обаче не получават.

– При всякакви проблеми с поща или с митница, отговорността пада върху посредника.

– Клиентът може да не хареса стоката, да я върне, а производителят да направи проблем от връщането.

– Начинът на плащане и самата предплата. Много хора не обичат да предплащат, не знаят и какво е това PayPal и т.н. Вариантът с наложения платеж крие известни рискове, а и самият производител може да не е съгласен за работа посредством наложен платеж.

– Схемата за дропшипинг работи изключително зле, когато производителят и купувачът са прекалено отдалечени едни от други (в различни държави). Причината е, че успехът зависи от скоростта и от стойността на доставката. Малко хора са съгласни да чакат доставка от друга държава и особено, ако могат същата стока да закупят и от собствената си държава.

– Може би най-големият минус е, че дропшипингът тепърва навлиза в някои държави. Следователно, който се заеме с него, ще се сблъска със законодателни проблеми. Няма да знае какво да очаква като неприятни изненади, включително по отношение на законодателната част, която тепърва се разработва.

Въпреки това, ако се действа разумно и внимателно, би могло да има бъдеще за един такъв вид дейност.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.