позитивнатаЗа прочит на Възникване на позитивната психология , част 1 – КЛИК

Пионерът в позитивната психология е Мартин Селигмъм, който поставя основите й, докато е председател на АРА (American Psychological Asociacon). За начало се смята периода 1996-1998 г. От 1967 г. нататък Селигмън в проучванията си акцентира на един важен въпрос: „Как да направим хората по-щастливи?”.

Той стига до заключението,

че трябва да предложим на хората един:

ØПриятен живот
ØДобър живот
ØСмислен живот

Приятното е свързвано по-скоро с хедонистичното начало у човека, стремежът към удоволствие. Селигмън е на друго мнение; според него приятният живот накратко е способността и възможността да създаваме у другите положителни емоции и възможност  да ги запазват по-дълго.

Въпросът е как да го постигнем. Това са основните нива от пирамидата на Маслоу – храна, сън, сигурност, принадлежност и признание.

Но за да се случи тоа е нужен баланс. За да постигнем това Селигмън предлага следните подходи
ØБлагодарност и прошка за миналите грешки, както към другите, така и към себе сиØЗнание и умение да се справяме с отрицателните емоции в настоящето; намиране на нови начини и подходи да бъдем щастливи
ØПоглед в бъдещето с надежда и оптимизъм

Добрият живот е не просто сила, власт и богатство. Щастието е достигането на нашия потенциал, което ни кара да се чувстваме по-пълноценни, по-свободни, респективно по-щастливи.

Мартин Селигмън и д-р Кристофър Питърсън определят 6 добродетели и 24 сили на характера, присъщи за позивната психология и нещата, върху които трябва да работим всеки ден. Шесте сили са:

ØМъдрост и  любопитство
ØСмелост
ØЛюбов и хуманност
ØСправедливост
ØТемперамент
ØДуховност/транцедентност

Всяка една от тези добродетели е извлечена и анализирана от човешката история, култура, че дори от древните текстове. 

Смисленият живот е в същността си алтруизъм и е тясно свързана с върха на пирамидата на Маслоу. Това е практикуването на доброта, изкуството да надскочиш стемежа към собственото си удоволствие и да се посветиш на другите.
(следва)

Автор: психолог Димитър Делийски

Последвайте е-списание „Психика“ във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.