Имало едно време… Кавалери.

кавалер (Имало едно време… Кавалери.)

“Светът в който ние живеем е естетически и не можеш да се насладиш на привилегиите му, ако не се приспособиш към високите му стандарти.”
 Аристократите
 
Какво означава един мъж да е кавалер? Да ти отваря вратата, да плаща сметките в ресторанта, да прави комплименти на дамата… Това са някои от нещата, които трябва да покрива един истински кавалер. Но, за да се научи да бъде такъв, мъжът трябва да е бил възпитан по този начин в семейството си или, ако е решил по собствена преценка – да промени цялостната си нагласа.

Факт е, че когато са съществували истинските кавалери, жените са били на почит. Жената тепърва е развивала стремежа си към еманципация, но не е спирала да се радва на кавалерството около нея.

Кавалерите са били със съвсем различна нагласа. Те не са приемали жестовете към дамите като нещо, което трябва, а като съвсем логично действие и израз на уважение. Не е имало установени правила, а чисто и просто вътрешен импулс, който е диктувал вътре в тях всяка една крачка как трябва да се ухажва и уважава една жена.

Днес нещата са много по-различни.

В България синдромът „Балкански мъж“ така е превъзпитал по-голямата част от мъжкото съсловие, че те не кавалерстват на грозна жена; на непозната; ако решат случайно да кавалерстват или да ласкаят някаква жена, винаги ще е с умисъл – дали само за вечерта или с перспектива, зависи от интереса му.

В подобни случаи, ако тя не му върже, той си казва „Защо се хабя въобще да се излагам!“ – реплика, придружена често и с други „ласкави“ слова относно женската природа. В чужбина шанса да се натъкнете на кавалер е малко по-голям. Там често се случва непознат да поздрави дама; да отвори вратата; да държат палтото докато се облечеш и то без да очакват нищо в замяна.

У нас в много случаи в обиден смисъл мъжете – кавалери са възприемани като хора, които са с неблагопристойно поведение и „липса на мъжественост“.

Най-тъжното е, че жените са започнали да свикват с тази липса на внимание, респект и уважение. Дори напротив! Прави им впечатление, когато някой кавалерства по един или друг повод на тях или тяхна  приятелка. Готови са щастливо да обявят въпросния господин за кавалер. Мъжете осмиват онези, които са кавалери, а то може да бъде техен най – верен съдружник.

Всеки мъж има потенциала винаги да си изиграе картите според желанията си. Една реплика ми се е запечатала от филма „Хитч“, където Уил Смит свежо заявява „ Всеки мъж може да има всяка жена“. Жените се впечатляват от жестове, от внимание, от изненади, от отношение. Може би това иска да визира и той … Или може би е време да изгледат този филм с партньора си…

Автор: Маринела Петрова, клинична социална работа

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

 

Scroll to Top