5 грешки, допускани преди стартиране на бизнеса

бизнеса Някои от грешките, допускани най-често преди стартиране на бизнеса, са в състояние да подсигурят фалита му още преди да е започнало изобщо каквото и да било друго по начинанието. Други са в състояние да породят сериозни спънки на по-късен етап от вече стартирания бизнес. Става въпрос за онези неща, които могат да бъдат избегнати, като често единственото необходимо е, човек да е информиран за последствията, за да не ги допусне.

Ето кои са най-често допусканите 5 грешки преди стартиране на бизнеса:

Грешка 1.

Рибата е още в морето, но тиганът вече е сложен на огъня.

Често пъти появата на идеята за бизнеса е съпроводена с огромен ентусиазъм. Умът рисува красиви картини и това може да подтикне към стремежът те да се осъществят бързо, спешно, едва ли не за вчера. Така неминуемо следват и необмислени постъпки. Накрая човек се проваля, често пъти дори не осъзнава защо се е провалил. И си казва: “Лоша явно ми беше идеята, защото нищо не се получи!”. Всъщност може да е била перфектната идея за бизнес, но се е провалила единствено заради необмислената експресна реализация.

Грешка 2. 

Отказ от Бизнес план.

Започването на бизнеса без управленски и икономически познания и опит и без бизнес план е продължение на грешка 1. Много хора се отказват от писане на бизнес план и след месец-два-три фалират.

Бизнес планът е онова нещо, което не само ще спомогне да се структурира и доразвие идеята. Той е онзи вълшебен икономически инструмент, който може да посочи:

– Дали идеята има от самото начало потенциала да носи чистата печалба, която да удовлетворява и какъв ще е възможният размер на въпросната печалба.

В тази връзка честа грешка на новостартиращите своя бизнес, които са без икономически познания и опит е, че те се бъркат, че чистата печалба това е следното. “Купувам продукт за цена “Х” и го продавам за цена “У” и разликата ми е чиста печалба”. Или “Оказвам услуга за цена “Х” и прибирам парите в джоба като чиста печаба”. Само че подобно изчисление е грешно.

– Чистата печалба.

Чистата печалба се получава като от приходите се извадят всички разходи. Те може да са над 20 отделни. Не са само разходи за наем, ток, телефон, прочие. Има и разходи към държавата. Ако има персонал- и тези разходи и т.н. Тях ще разгледам по-подробно в статиите, посветени на изготвянето на бизнес план и наемането на персонал.

Не е добра идея да се смятат приходи, разходи и чиста печалба на хвърчащи листчета и/или на ум без значение колко успокоително лесно изглежда изчислението. Без добре направен бизнес план, новакът бизнесмен лесно може да се окаже в края на месеца затънал в една камара разходи, срещу които няма застанали достатъчно приходи, т.е. да излезе на загуба, тласкаща към фалит.

– Предпазва от недоразвита идея за дейността на фирмата.

Някои погрешно подценяват необходимостта да развият подробно идеята за своя бизнес. Нека илюстрирам проблемът с един пример. Човекът си мисли, че всичко му е ясно. Регистрира фирма- което е разход. Наема офис, магазин, ателие или друго- отново разход. Наема и персонал- разход. Плаща на счетоводител/счетоводна къща- разход. Почват да му текат осигуровки и данъци- разход. И аха вече се е засилил да почне и дейност и се оказва, че за да се случи това, му трябват куп лицензи и разрешителни, за чието съществуване не е и сънувал. На всичкото отгоре напомням мудността в сферата на лицензи и разрешителни – как не се вадят за един ден. И междувременно примерно идва проверка от Инспекция по труда (по сигнал, спретнат примерно от съседа-конкурент или пък от недоволен служител). При което бизнесменът тепърва учи примерно също така и какво е това Служба по трудова медицина, как да си осигури за вчера и документите от въпросната и прочието, евентуално да се спаси от глоби (но не сигурно).

Дърпаме чертата за финал на развитието на горния сюжет.

Разходите вече са започнали да текат и няма да спрат да се трупат. Приходи- ами няма, защото практически не може да се стартира бизнесът. Или още по-лош вариант- бизнесът е стартирал незаконно, което пък може да доведе до доста солени глоби след себе си. Всичко това обаче можеше да се избегне- трябва само да се включи като перо в бизнес плана и да се направят съответните проучвания.

– какви ще са необходимите разходи за старт и как тези разходи може да се оптимизират, така че да не се навлиза в преразход.
– Какви да бъдат стоките и/или услугите.

Да се направи SWOT анализ, така че като се стартира и да има подсигурени оптималните условия да има клиенти. Примерно, бизнесменът може да не е и подозирал, че има конкуренти на два метра от него, които са нива над него и може да не успее да си докара никаква клиентела. А бизнес планът ще го подсети да внимава къде наема офис, магазин, ателие, друго, защото преди това ще е подтикнат да си проучи и пазара, и конкурентите.

– Как да се привлекат клиенти.

Клиентът е този, който осигурява приход на фирмата. Без достатъчен приход- няма печалба. Няма ли печалба, няма и бизнес. Бизнес планът може да свърши добра работа и по тази доста важна част за всеки един бизнес.

И още много други грешки може да се избегнат чрез писането на бизнес план. Самото му писане е един безопасен начин да се натрупва управленски и икономически опит.

Грешка 3.

Надценяване на успеха на бизнеса.

Състои се в очакването на бързи и големи приходи. Може и да се случи, ако има предварително подсигурени клиенти и сделки. Но обикновено ситуацията не е точно такава. Поради това икономистите препоръчват за новостартирал бизнес да има заделени пари за покриване на абсолютно всички разходи минимум за 6 месеца напред с цел минимизиране на опастността от фалит.

Грешка 4.

Отказ от учене на икономически правила.

Заемайки се с бизнес, бизнесменът става част от икономиката. Да не се познават икономическите правила и да се върти бизнес, то е като човек да е скочил на дълбокото във водата, но да очаква, че хем няма да плува, хем няма да потъне, пък и акулите няма да го изядат, ако си затвори очите и се прави, че ги няма. Често срещана и доста грешна е представата, че управителят на фирма, това е лице, което седи на един удобен диван и не върши нищо, а клиентите го замерят през целия ден с пачки с пари. Уви, реалността е съвсем друга. Добре е ученето на икономически правила да започне още преди стартирането на бизнеса, за да няма после неприятни изненади. Не всичко се получава от първия път и се научава от първия път, но винаги е по-добре да се знае предварително какво се прави, отколкото да се действа на сляпо.

Грешка 5.

Не се търси помощ и няма никакво вслушване в опита на можещите.

Ако нещо не се знае, не е ясно или има проблем, то съвсем не винаги е необходимо човек сам да преоткрива топлата вода. Особено в началото е желателно да се ползват консултации от хора, които знаят за какво става въпрос.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top