Мистериозният свят на сънищата. Какво крият те?

мистериозният Психоаналитикът Зигмунд Фройд нарича сънищата „кралския път към подсъзнанието”. Вярвал е в това, че сънят изразява определено желание, което искаме да стане реалност.

Съвременните научни изследователи твърдят обаче, че сънищата са просто картини и образи, които са произведени от мозъчна електрическа активност с цел да се освободи някакво напрежение и натрупана информация от деня. Някои пък смятат, че сънищата помагат да разберем върху какво да обърнем внимание в живота си.

Важно е да се отбележи, че, за да е полезна интерпретацията на някой сън, не се използва за извличане на информация само той (сънят), а цялостният контекст. Когато човек разказва сънищата си, той пречупва тази информация през емоциите, които те му носят.

Когато се събудите и сте сънували, опишете съня на хартия.

По-добре е това да се случи следващия път, когато го сънувате. Помислете какви асоциации ви носи той – асоциации, свързани с вашия личен живот. Отговорете си на въпроса: „За какви други неща се сещам, когато се сетя за конкретния елемент от съня?”. Обръщайки темата към психологията, разберете какво ви казва сънят в настоящият момент от живота ви за конкретни проблеми и конфликти.

В повечето случаи асоциациите са снабдени с емоции и можете да вземете специфична картина от съня си, да определите емоциите, които чувствате, да погледнете в миналото си за ситуации, в които сте се чувствали така, и да си зададете въпроса как те (ситуациите) от миналото са свързани със случките ви в този момент.

Сънищата също така служат за преразглеждане на навиците и възгледите. Повтарящите се сънища са знак, че преразглеждането е било неуспешно.

Според съвременната психология повтарящите се сънища означават нещо много важно за човека. Подсъзнанието използва метода на повторението, за да се отпечата в съзнанието важно съобщение. Повтарянето означава, че реакцията на човек не се променя и поради тази причина той се нуждае от постоянно подсещане. В това се състои феноменът на повтарящите се сънища.

Тематиката на съня обикновено се повтаря,

макар самите сцени да бъдат различни. Такъв тип сънища се запомнят, защото са много емоционални.

Ако например постоянно сънувате, че ви гонят от опашка с много хора, това може да се дължи на проблеми в работата. Мислите ви програмират съзнанието ви за смяна на работата, но може да се случи и не по ваше желание. Тогава трябва да си представите повтарящия се сън преди лягане и да кажете на човека, който ви гони, че няма да мръднете от мястото. Тогава обикновено отношенията с колегите и началниците се нормализират.

Ако в повтарящите се сънища настъпва промяна, означава, че мислите и чувствата ви започват да се променят. Ставате по-сигурни в себе си, намирате нови качества, които притежавате, и нормализирате отношенията си с хора, с които дори не сте могли да намерите общ език.

Понякога повтарящите се сънища могат да бъдат предупреждения от организма, който усеща началото на някакво заболяване. Всеки орган по нервен път е свързан и с кората на полукълбата на мозъка.

Болните хора, както и тези, които се разболяват, по-често запомнят какво са сънували. Обикновено такива сънища нямат връзка с външни фактори и преживявания.

Съществува описание на примери в медицината, в които пациенти са сънували постоянно, че ги хапе нещо по крака и след това са получавали увреждане на същото място.

Ако тревожни повтарящи се сънища с елемент на страх от смъртта пък се съчетават с внезапно събуждане, което също е свързано със страх от смъртта, може да е симптом на заболяване на сърцето.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top