училищеНа много ученици се налага поне веднъж да сменят училището. За някои от тях обаче това е голям стрес и те трудно се справят с адаптацията, новите учители, съученици, изисквания. И не на последно място – с намирането на нови приятели. Как да завържете приятелства?

–   Правило номер едно – бъдете дружелюбно настроени не само със съучениците от класа ви, а и с тези от другите класове.

–   Опитайте се да не се притеснявате, защото това ще ви изиграе лоша шега. Все ще се намери някой, с когото ще си паснете, ще имате общи хобита и интереси и ще ви е приятно да споделяте време заедно.

–   Не бъдете фалшиви! Бъдете истински, без преструвки. Недейте да угаждате на всички, само за да сте приети в приятелския кръг.

–   Предразполагайте към разговор тези, които срещате в училището. Недейте да сте намръщени или ядосани, защото това пък предразполага към не особено добра комуникация. Бъдете уверени в себе си, усмихвайте се и не се крийте от погледите на другите.

–   Правило номер две – поемете инициативата и заговорете някого. Както казах, все ще има някой, който споделя вашите интереси. Недейте да се срамувате!

–   Кажете нещо хубаво за някого – комплимент например. Разбира се, не е ОК да прекалявате с това, просто от време на време отбелязвайте значителни неща за човека.

–   Правило номер три – посещавайте извънкласни занимания. Там имате още по-голям шанс да откриете сродни души. А защо не и хора с различни хобита от вашите, което ще обогати личния ви опит.

–   Изборът на чин – много важно! Опитайте се да седнете някъде около средата.

–   Правило номер четири – във всяко училище има хора, които е по-добре да избягвате, като тези например, на които им харесва да тормозят съучениците си. Съветът ми е хем да не сте предизвикателни към тях, хем да не ги игнорирате напълно.

–   Излизайте  в междучасията с хората, с които сте се запознали в училището. Недейте да се дистанцирате, защото това определено не е стъпката към създаването на ново приятелство.

Автор: психолог Мария Коева

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.