меланхолиятаЗимата е сезон, в който сте почти на финала на търпението си – чувствате се изморени, потиснати и без настроение от дългите студове. Как да се измъкнете от лапите на меланхолията и да се насладите на хубави зимни дни?

1.   Всъщност най-важното в студа е консумацията на храни, богати на магнезий, тъй като той отговаря за доброто настроение. Ще го откриете също в ядките и пълнозърнестите продукти. Ако се оплаквате от безсъние, причината може да е недостигът на този минерал.

2.   Съсредоточете се върху хубавите страни на сезона – това е най-лесният начин да се чувствате добре по всяко време. Няма особен смисъл да бленувате за плаж, ако навън се извива снежна буря. Доста по-конструктивно е да вземете ските и да заминете на планината или просто да отскочите до ледената пързалка.

3.   Не пропускайте всеки ден да проветрявате по няколко пъти помещението. Липсата на достатъчно кислород прави хората унили и ликвидира енергичността. Освен това е ОК да слагате съд с вода в стаята, за да избегнете прекомерното изсушаване на въздуха.

4.   Колко пъти на ден питате тялото си за желанията му? Не се насилвайте да се занимавате само с дейности, които ви се струват полезни, но не и приятни – „отпускането на края” е едно от добрите неща, които да направите за себе си.

5.   Зимата предразполага да стоите на топло и по-рядко сте навън, ако не е наложително. Преодолейте това желание, ако искате да се почувствате по-добре – срещайте се с приятели, разхождайте се, живейте динамично. Не позволявайте сезонът и на меланхолията да влияе на обичайния ви начин на живот.

6.   Организирайте купон на тема „Шоколад” например във всичките му вариации. От една страна, ще дадете воля на въображението си, а от друга, ще увеличите синтеза на ендорфин – хормона на щастието, и ще почувствате по-ярко радостта от живота.

7.   Възползвайте се максимално от дневната светлина. Слънчевата терапия ще ви зареди с положителни мисли. Бъдете на слънце поне 15 минути дневно, а вечер палете повече лампи вкъщи. Много добре действа и светлината на свещите, която създава усещане за уют и романтично настроение.

Автор: психолог Мария Коева

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.