Меланхолията през зимата – 7 рецепти

меланхолията Зимата е сезон, в който сте почти на финала на търпението си – чувствате се изморени, потиснати и без настроение от дългите студове. Как да се измъкнете от лапите на меланхолията и да се насладите на хубави зимни дни?

1.   Всъщност най-важното в студа е консумацията на храни, богати на магнезий, тъй като той отговаря за доброто настроение. Ще го откриете също в ядките и пълнозърнестите продукти. Ако се оплаквате от безсъние, причината може да е недостигът на този минерал.

2.   Съсредоточете се върху хубавите страни на сезона – това е най-лесният начин да се чувствате добре по всяко време. Няма особен смисъл да бленувате за плаж, ако навън се извива снежна буря. Доста по-конструктивно е да вземете ските и да заминете на планината или просто да отскочите до ледената пързалка.

3.   Не пропускайте всеки ден

да проветрявате по няколко пъти помещението. Липсата на достатъчно кислород прави хората унили и ликвидира енергичността. Освен това е ОК да слагате съд с вода в стаята, за да избегнете прекомерното изсушаване на въздуха.

4.   Колко пъти на ден питате тялото си за желанията му? Не се насилвайте да се занимавате само с дейности, които ви се струват полезни, но не и приятни – „отпускането на края” е едно от добрите неща, които да направите за себе си.

5.   Зимата предразполага да стоите на топло и по-рядко сте навън, ако не е наложително. Преодолейте това желание, ако искате да се почувствате по-добре – срещайте се с приятели, разхождайте се, живейте динамично. Не позволявайте сезонът и на меланхолията да влияе на обичайния ви начин на живот.

6.   Организирайте купон на тема „Шоколад” например във всичките му вариации. От една страна, ще дадете воля на въображението си, а от друга, ще увеличите синтеза на ендорфин – хормона на щастието, и ще почувствате по-ярко радостта от живота.

7.   Възползвайте се максимално от дневната светлина. Слънчевата терапия ще ви зареди с положителни мисли. Бъдете на слънце поне 15 минути дневно, а вечер палете повече лампи вкъщи. Много добре действа и светлината на свещите, която създава усещане за уют и романтично настроение.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top