Арт – терапията , път към себепознание!

арт терапията Арт- терапията е базирана на това, което още Фройд е установил. А именно, че първичните мисли и преживявания намират своето изражение под формата на образи и символи, а не вербално.

Повечето хора са останали с впечатлението, че арт- терапията е обвързана само с рисуването (известна е като арт-терапия с рисуване). Но тя също така включва такива направления като: драма-терапия, библиотерапия, музикотерапия, танцова терапия, кино-терапия, куклова терапия и т.н.

Арт- терапията се ползва както самостоятелно, така и като спомагателна към други видове терапии. Също така в доста от социално-психологическите тренинги, се използват елементи от арт – терапията.
Нека да разгледамe накратко най-известното от направленията на арт-терапията, а именно:

Арт-терапия с рисуване

Арт – терапията не изисква умения по рисуване. Основана е на това, че картините оказват огромно въздействие върху човешката психика, като предизвикват определени чувства, мисли, настроения. Например живописта може да служи не само за украса на стената, но и да помага за отпускане, за откъсване от рутината. Често в това направление на арт-терапията се използва въздействието на самите цветове върху психиката.

Така, за да се изразят чувствата, не е необходимо да говорим, а може просто да вземем моливи, бои и др. да използваме онези цветове, които отразяват как чувстваме света около нас, в рисунка (не е задължително да сме професионални художници). Според зависи от човека, различните цветове може да означават нещо различно, но най-често срещаните значения са, че червеният цвят предполага гняв, червено-жълтият – бодрост, черният – печал, сивият – безпокойство, зеленият – спокойствие.

Може да се рисува и без някаква конкретна тема, но обикновено психологът избира такива теми за рисуване, които да способстват клиентът да изрази своите чувства и мисли, включително и несъзнаваните такива.

Примерни теми могат да бъдат:

~ Отношение към самия себе си, към своето семейство („ Аз в миналото”, „Аз такъв, какъвто съм”, „Моят обичаен ден”, „Аз у дома”, „Моят свят”, „Ситуации, в които се чувствам неуверен/а”, „Аз и моите деца”, „Мой проблем с децата”).
~ Абстрактни понятия: („Самота”, „Страх”, „Любов”, „Три желания”, „Остров на щастието”).
~ Отношения към групата: („Какво исках и какво получих от работата си в групата”, „Какво аз дадох на групата”).

След това се използват и разнообразни методики при представянето на рисунките и техния анализ.

Автор: психолог Л. Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top