Популярен – кой бизнес е такъв

популярен Кой бизнес е популярен?

Много хора искат да се заемат с малък бизнес. При избора си на идея обаче често имат само една неясна цел- да е популярен. В днешния материал ще акцентирам на разумния избор на идея. Призивът ми е да се избира внимателно и да се планира предварително, като се мисли и от позицията на необявени спънки и скрити разходи. Само така може да се гарантира един успешен старт.

По-долу ще разгледам някои недостатъци на популярния бизнес като такъв, с цел да се избягват от начинаещите предприемачи.

Какво значи обаче популярен бизнес и кой бизнес е такъв?

И изобщо хубава идея ли е популярният бизнес или все пак си има и недостатъци?

Най-честата представа включва неща като:

  • да е разпространен и лесен за стартиране;
  • да е в състояние да генерира бързо печалба за своя собственик;
  • да не изисква прекалено много занимавки за намиране на клиенти;
  • да работи без да се налага собственикът да участва;

Всичко описано до тук звучи наистина прекрасно, но ако имаше толкова лесен начин да се прави бизнес, не считате ли, че всички отдавна щяхме да сме се възползвали?

Да, прекалено хубавото за пореден път не е на хубаво.

Ето няколко неприятни факта за т.нар. популярен бизнес.

Лесен за стартиране = има огромна конкуренция

С огромната конкуренция справянето въобще не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани.

Пък ако дадена идея е популярна, но изглежда няма конкуренция, тогава вариантите да се развият бъдещите събития, са точно два.

  1. Или скоро ще имате доста конкуретни, ако е хем лесно, хем печелившо.
  2. Или пък по трудния начин ще откриете защо нямате конкуретни и ще фалирате.

Голяма печалба = големи изисквания за нейното постигане

Може да трябва да се вложат значителни финансови ресурси, една част от които първоначално скрити. Може да трябват значителни умения. Може да трябва магическа пръчка за справяне с бюрокрация и администрация. Или нещо друго. Наскоро научих за бизнес, който е много печеливш, но изискванията са такива, че поне няколко години се забравя за старт, а скритите разходи се оказват хиляди левове.

Няма занимавки за търсене на клиенти = фалит

Ясно е, че много хора търсят лесното, а то е свързано с мързел. Но когато става дума за бизнес, нека не се очаква, че може да пропуснат заниманията в частта с намирането на клиенти. В противен случай ще последва фалит, защото именно това чака всеки, който няма достатъчно клиенти. Клиентите не идват от самосебе си. Особено, ако дейността поради недомислие е ситуирана в забутано място и/или не притежава дори елементарна реклама.

Да се спести участието на собственика = не е възможно за малък бизнес

Ако имате излишни пари, с които да платите на друг, който да бъде управител вместо вас, направете го. При всички останали случаи няма как да се пропусне и тази част. При това са необходими познания от икономическо естество, за да се гарантира успех на бизнес начинанието.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top