Релаксация

релаксация Факт е, че живеем в трудни времена и няма време за релаксация.  Това определя едно пренаситено със стрес ежедневие, водещо до тъжната  истина, че за много хора именно напрегнатият начин на живот е нещо нормално. Те са свикнали с този свой темп до степен, че да не са в състояние да възприемат релаксът като естественото състояние на психиката.

Стресът активира симпатиковата нервна система

и  реакции от типа на учестено сърцебиене, високо кръвно налягане, бързо дишане и други, които днес са по-скоро проблем. Ето защо са разработени техниките за релаксация. Тяхната основна цел е борбата срещу стреса, тревожността и други подобни. Това пък от своя страна води до по-добро здравословно и психическо състояние.

Бидейки коректив на едни такива нежелани стресови състояния, в техниките за релаксация е заложено да задействат противоположната на тях реакция на организма. Така той може да се върне той в своето нормално състояние. Те постигат това, като  се  възползват от активирането на парасимпатиковата нервна система. За целта  се  ползва примерно т. нар. биологична обратна връзка:  успокояване  на дишането, забавяне ударите на   сърцето, намаляване  на  кръвното налягане. По този начин се избягва да се получи така, че високата симпатикова възбуда да стане хронично предизвиквано и подържано  състояние на организма.

Релаксацията може да включва в себе си

най-различни техники: хипноза, автохипноза, йога, зен, медитация, биологична обратна връзка, автогенен тренинг,  някои  методи  на психотерапия.  Може да включва и НЛП.

За да бъде релаксацията  максимално ефективна, тя трябва да е приложима  на  всяко едно място, на което се намира човек.  Ако се замислим, не всеки  от нас може да си позволи на работното си място  да  се  изолира  от работата и от хората и да затвори  очи  за  няколко минути,  колкото  да  се отърве от натрупаното в повече  напрежение.  Ако това не се случи своевременно, то релаксацията в домашни условия си остава само средство за оттегляне от света.

Разсъждавайки от тази гл. т., психолозите са разработили множество техники, които правят възможно отпускането по всяко време, когато то е необходимо. Най-известен е методът на Джейкобсън. Според него човек първоначално се учи на релаксация у дома си. Заниманията в домашни условия  са с продължителност между 10 и 30 минути. Когато състоянието на релаксация се овладее напълно, се преминава към прехвърлянето на релаксацията  в момента на стресиращата ситуация във всекидневния живот в границите на няколко секунди.

Автор: Л. Боянова (психолог и икономист)

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top