релаксация

релаксацияФакт е, че живеем в трудни времена и няма време за релаксация.  Това определя едно пренаситено със стрес ежедневие, водещо до тъжната  истина, че за много хора именно напрегнатият начин на живот е нещо нормално и те са свикнали с този свой темп до степен, че да не са в състояние да възприемат релаксът като естественото състояние на психиката.

Стресът активира симпатиковата нервна система и  реакции от типа на учестено сърцебиене, високо кръвно налягане, бързо дишане и други, които днес са по-скоро проблем. Ето защо са разработени техниките за релаксация. Тяхната основна цел е борбата срещу стреса, тревожността и други подобни, което пък от своя страна води до по-добро здравословно и психическо състояние.

Бидейки коректив на едни такива нежелани стресови състояния, в техниките за релаксация е заложено да задействат противоположната на тях реакция на организма, за да се върне той в своето нормално състояние. Те постигат това, като  се  възползват от активирането на парасимпатиковата нервна система, като  се  ползва примерно т. нар. биологична обратна връзка:  успокояване  на дишането, забавяне ударите на   сърцето, намаляване  на  кръвното налягане. По този начин се избягва да се получи така, че високата симпатикова възбуда да стане хронично предизвиквано и подържано  състояние на организма.

Релаксацията може да включва в себе си най-различни техники: хипноза, автохипноза, йога, зен, медитация, биологична обратна връзка, автогенен тренинг,  някои  методи  на психотерапия,  може да включва и НЛП.

За да бъде релаксацията  максимално ефективна, тя трябва да е приложима  на  всяко едно място, на което се намира човек.  Ако се замислим, не всеки  от нас може да си позволи на работното си място  да  се  изолира  от работата и от хората и да затвори  очи  за  няколко минути,  колкото  да  се отърве от натрупаното в повече  напрежение.  Ако това не се случи своевременно, то релаксацията в домашни условия си остава само средство за оттегляне от света.

Разсъждавайки от тази гл. т., психолозите са разработили множество техники, които правят възможно отпускането по всяко време, когато то е необходимо. Най-известен е методът на Джейкобсън, според който човек първоначално се учи на релаксация у дома си. Заниманията в домашни условия  са с продължителност между 10 и 30 минути. Когато състоянието на релаксация се овладее напълно, се преминава към прехвърлянето на релаксацията  в момента на стресиращата ситуация във всекидневния живот в границите на няколко секунди.

Автор: Л. Боянова (психолог и икономист)

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.