Не премълчавайте насилието

насилието Момичета и момчета, това, което четете и слушате за насилието в двойката, като че ли е непознато за вас, може би пресилено понякога. Струва ви се далечно времето, в което ще създадете семейство. И със сигурност емоциите, преживяванията и очакванията ви за бъдещето ще са по-различни от настоящите. Но е хубаво да бъдете информирани и за тези неща. И не, не желая да ви плаша. Напротив! Но нали трябва да знаете как да се предпазвате в рискови ситуации?

 

НАСИЛИЕТО Е ИЗРАЗ НА БЕЗСИЛИЕ

 

Домашното насилие в двойката отчита най-голям брой жертви. Защо се стига дотук? Кой го позволява? И кой е виновен? Всъщност трябва ли да се търси вина у някого или някъде? Някои казват, че “еди-кой си си го заслужи”. Какво значи това? Трябва ли някой да си заслужи агресията? ОК ли е някой да си „изтърве нервите” просто защото той има нисък праг на търпимост? “Причерня ми пред очите и не разбрах какво направих”, “Просто съм си такъв или такава”, “Така ми харесва” и т.н.

Опознайте човека до себе си преди да имате по-сериозни намерения с него (например да живеете заедно), за да не съжалявате горчиво след време. Извън дома си хората слагат понякога маска за пред обществото, а вкъщи могат да си позволят да са “на светло”. Внимателно се оглеждайте в човека, с когото създавате връзка. Има сигнали, които  показват, ако той е способен да удари, обиди или унижи. Но когато сте влюбени, вие не отдавате чак такова голямо внимание на недостатъците на гаджето ви. Затова имайте реална преценка.

 

ДА ГОВОРИМ ЗА ТЕЗИ, КОИТО МЪЛЧАТ

 

От друга страна, има много тийнейджъри, които четат това и припознават себе си и историята си. Но няма да признаят какво се случва. Защото жертвите живеят в страх, насаден от гаджето им. Насилниците знаят, че жертвата няма да се оплаче нито в полицията, нито ще разкаже какво се случва на близките и на приятелите си. Нито ще може да избяга. Може би обаче.

Помислете – научени сме да живеем в страх от всичко, което ни е непознато. А докъде стигнахме? Какво създадохме от страх? Единствено неувереност, пропуснати възможности и още страх! Колко пъти сте се замисляли над страховете си и колко от тях сте успели да премахнете? Борете се за собствените си идеи и мечти! Стремете се към новото, където терзанията за миналото и страховете за утре ги няма!

Ако вие сте едни от тези, които, търпейки насилието, искате да избягате от него и да се спасите от гаджето, което ви нанася насилието – опитайте се да изгоните страха от себе си. Щом имате мотивация, значи сте с една крачка напред към приключването на тази история. Действайте днес!

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top