бизнесВ интернет е пълно с готови предложения и идеи за бизнес – старт. Това, на което искам да обърна внимание е, че сред тези предложения има доста необмислени и подвеждащи. Също и такива, които не указват всички необходими особености. Или са очевидно писани от хора, нямащи си никакво понятие от бизнес. Намират се и откровено подвеждащи предложения за 0 лева начален капитал.

Ето някои от по-често срещаните готови идеи за стартиране на бизнес, които обаче с формулировката си предизвикват усмивка у предприемачите:

1. Писане на материали за сайтове срещу заплащане.

Работа от вкъщи на принципа на вдъхновението. Често се представя като работа, за която се искат 0 лева за начало и нищо повече. Звучи добре, но това е подвеждащо представяне на идеята за такъв вид бизнес. 

Самите автори на тази идея споделят, че в България това не е доходоносно занятие, а би имало смисъл, ако се пише за чуждестранни сайтове. Те обаче няма да искат материали на български език, а на перфектен английски. Със сигурност ще искат и сключен договор с автора, който да регламентира извършваните плащания пред поне две държави (България и друга чужда). Може би ще поискат и диплома за завършена журналистика.

За да се сключи валиден договор, ще е необходимо или човекът да се регистрира като упражняващ свободна професия (по-известно като фрийланс), или като собственик на фирма. И двата варианта (фрийлансер; собственик фирма) са свързани с разходи- за осигуровки, за данъци, за счетоводство, понякога и адвокат и т.н. Подгответе си начален капитал след консултация със счетоводител.

Ако отговаряте на условията, може да се опитате да преговаряте с чуждестранни сайтове за това дали биха желали да пишете материали за тях срещу заплащане. Можете да опитате същото и спрямо български сайтове, много журналисти така се препитават и ако сте такъв начинаещ, това е подходящо за вас. 

2. Фрийлансер.

Това също често е представено като идея за 0 лв начален капитал. Фрийлансер- в българското законодателство си има име на български и то е упражняващ свободна професия. За да бъде човек такъв, се изисква регистрация пред държавата. Така се придобива право да се упражнява свободна професия, т.е. не може всяко лице произволно да се самотитулува „фрийлансер“ и да се впуска да върши нещо срещу заплащане. С регистрацията като фрийлансер пред държавата се придобива и право да се издават фактури, сключват договори и други. Има я и необходимостта от счетоводство, подаване на данни към НАП и т.н., което е разход. Плащането на осигуровки също е задължително. И данъци се плащат. И т.н. съобразно каква е свободната професия.

Няма как в случая да се почне законно с 0 лв. начален капитал- даже самата регистрация като свободна професия има такси. За регистрацията е необходима диплома или друг легален документ, удостоверяваща, че онзи, който се регистрира има уменията да върши онова, за което се регистрира. Примерно един психолог може да е упражняващ свободна професия. Упражняващият свободна професия може да е и програмист. Може да е техник, шивач, автомонтьор, преводач и други. Може да е всичко, за което се притежава валиден от гл.т. на държавните ни органи удостоверяващ уменията документ.

Всеки с нужното за старт като фрийлансер може да работи като такъв (не е задължително да е по цялото земно кълбо). Но се иска начален капитал и още някои други работи. И не всеки сайт за фрийлансери може да свърши работа за намиране на поръчки.

3. Онлайн обучение.

Отново е представено като бизнес-идея за 0 лв., но всъщност е за много повече. Според зависи- може и до няколко хиляди лева да скочи нужния начален капитал. Принципно идеята не е лоша. Иска се налична фирма (ако обученията ще са повече) или упражняване на свободна професия (по-ограничено). Ако обучението ще е различно от езиково, има една институция- НАПОО, която трябва да се посети, да се платят едни пари за лицензиране, за да се придобие право да се водят обученията. Не е толкова просто, колкото може да срещнете да се представя. Ако това е, което искате да правите, проучете задълбочено какви са законовите изисквания.

4. Електронен магазин.

Чудесна идея. Иска регистрирана фирма. Има ежемесечни разходи около фирмата от счетоводно и ТРЗ естество. Задължително, за да успее магазинът, освен за стоките, трябва да се помисли за изработка на електронния магазин от програмист, SEO и прочието без които е-магазинът никога няма да се позиционира добре в гугъл и други търсачки, което ще обрече бизнеса на липсваща печалба. Трябва да се познават законните начини да се продава онлайн. Идеята не е толкова лесно реализируема, колкото изглежда на пръв прочит. Но има варианти за успех. Който е заинтересован, може да ги проучи като се консултира с нужните специалисти (счетоводители, IT и други).

5. Уеб дизайнер.

Видях го представено като идея, искаща начален капитал от 2000 лв. Срещнах няколко аналогични за сферата на завършилите информатика, които бяха пак така определени като бизнес-идеи, изискващи такъв голям начален бюджет. В случая една регистрация като фрийлансер или фирма е в много пъти по-евтина и такъв огромен начален капитал не е необходим. Искат се също и квалифицираните познания, удостоверени с признат от държавата документ. Необходим е и хубав компютър, какъвто такъв тип хора по принцип си имат. Работата не е за всеки. А иначе да- това е не лоша идея за старт на собствен бизнес.

В заключение бих искала да посъветвам търсещите старт на собствен бизнес чрез използването на готови идеи следното. Пазете се от предложения за бизнес-идеи, съставяни от хора, които не са икономически грамотни. Глобите ще ги плащате вие, а не онзи, който Ви обяснява как с 0 лв можете да започнете бизнес по законен начин. Затова е добре бизнес-идеите за старт да се подбират внимателно, а да не се впуска човек веднага на готови бляскави на пръв поглед предложения. Винаги се консултирайте със счетоводител и с адвокат преди да стартирате, за да се застраховате от направата на грешки, които може да доведат до глоби.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание „Психика“ във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.