Детето – 6 основни грешки при възпитание

детето Хипопротекция

Родителите не контролират постъпките на  детето си. То  има повишена свобода на действие. Майката и бащата не знаят къде и с кого синът (дъщерята) им си изкарва  свободното време, по какво се увлича тяхното дете. Родителите  само формално изпълняват своите функции и не влагат смисъл във възпитанието на личността. В резултат детето е принудено да търси необходимите му ценности и норми вън от семейството.  И понякога тези норми му    нанасят вреди на здравето, психиката или водят до асоциално поведение.

Хиперпротекция

Усилен контрол над детето. Родителите  следят за  всяка  стъпка  на  своето чедо и го заставят да копира  тяхната  собствена ценностно-нормативна система. Личността на детето се игнорира. В резултат на това една част от  тези  деца  се  чувстват безпомощни,   неспособни са да се справят с предизвикателствата на света, а при останалата част се развива стремеж да се постъпва на въпреки родителите и обществото и такива деца често протестират бурно.

„Идолът в семейството”

Родителите се стремят да удовлетворят всички потребности на детето, да го отдалечат от всякакви трудности. Това  изгражда децата като егоцентрици и те винаги желаят да са в центъра на вниманието и да получават всичко, без да полагат никакъв труд. След това обаче, като се сблъскат  с реалния живот, се оказват неспособни да се справят с елементарни неща. В най-добрия случай се зашиват за родителите си и очакват да бъдат   отглеждани от мама и тати до края на живота си.

Емоционално отхвърляне

Това е възпитание от типа „Пепеляшка”. Майката или бащата третират детето като огромна тежест (важи особено, ако в семейството има и друго дете, което получава повече внимание). В резултат отхвърленият малък  човек  става  много раним, чувствителен, обидчив и потаен.

Семейната тирания

Суровото отношение и големите разправии за дребни постъпки и непослушание предизвикват у детето страх от родителите и ожесточение към околните му и то усилено се изолира от всички. Децата, възпитавани в условия на семейна тирания, израстват, често превръщайки се на свой ред в жестоки хора.

Възпитание като вундеркинд

Майката и бащата се стремят да дадат на детето си колкото е възможно по-добро образование, да  развият неговите способности, които нерядко се оказват мними. Освен уроците от училище, детето се занимава още и с музика, чуждестранни езици,  спорт,  рисуване  и т.н. При това  то се лишава  от  възможността да играе и общува с връстниците си. И протестира срещу такъв режим! Стремейки се да се измъкне от прекомерното натоварване,  то  започва да ги    изпълнява или формално, или развива перфекционизъм, за да си освободи някакво лично време. Накрая израства с развита тревожност, страхове, тайни и невъзможност да се разбира с околните.

По материали от руския печат.
Превод:
 психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top