Счетоводна къща “Веста”- Интервю с В. Петрова, управител

счетоводна Л. Боянова:

Представете на нашите читатели с няколко думи себе си и Счетоводна Къща „Веста Консулт”?

В. Петрова:

Аз съм Валентина Петрова – управител и собственик на Счетоводна Къща „Веста Консулт”. Счетоводството е втората завършена от мен в университета специалност. Другите ми специалности са право и минна електромеханика. Счетоводна Къща „Веста Консулт” започва своята дейност на 12 декември 1990г. Стартирах бизнеса си в зората на демокрацията, когато в България се появиха първите частни фирми (по указ 56). Повече от 20 години „Веста Консулт” не е спирала да работи в сферата на счетоводството, управление на човешки ресурси (ТРЗ), финансов контрол и право. Счетоводната къща държи както на своите клиенти, така и на своя екип. Аз съм на мнение, че добрият екип е един от най-стойностните ни активи. На всеки наш новоназначен кадър се обръща специално внимание, за да се впише успешно в екипната работа на Счетоводната къща. Повече за счетоводна къща “Веста Консулт” може да се научи от сайта: www.vesta-bg.eu

Л. Боянова:

Влияе ли в условията на криза наличието или липсата в една фирма на успешна екипна работа?

В. Петрова:

Екипната работа е сигурен залог за успешното представяне на фирмата и точното изпълнение на всички договори, най-вече в условия на криза. Когато екипът е добър, всяко решение може да се обогати и развие. Членовете на екипа имат възможността да предлагат индивидуалните си виждания, а те могат да са много градивни в конкретната ситуация. Когато икономическата обстановка е сложна, въпросите и проблемите на клиентите стават най-разнообразни. Това изисква широкоспектърни знания, които могат да се получат от обмен на идеи вътре в екипа. В този случай екипната работа е сигурна гаранция за правилните съвети и решения, които се предлагат на клиентите.

Л. Боянова:

Бихте ли споделили какво според Вас е най-важното, за да има екипна работа?

В. Петрова:

За да има добра екипна работа е необходим добър професионализъм, но само това не е достатъчно. Другото изключително важно условие е всеки служител да е убеден в своите качества, както и в тези на колегите си. Необходимо е също всеки един член на екипа да не се страхува да сподели това, което знае и това, което не знае.

Понякога се случва определен служител да е неуверен. Ако той желае да напредне в кариерата си, според него единственото решение е винаги и по всяко време да показва перфектни показатели в работата си. Важното става всички по всякакъв повод да знаят, че съответният служител е непогрешим.

Л. Боянова:

Това води ли до грешки от страна на един такъв служител?

В. Петрова:

Да. В резултат на такова мислене и енергични действия нерядко се случва да се допускат големи грешки, да не кажа фантастични такива. Но толерирането на подобно мислене и поведение на пръв поглед създава конкуренция и състезателно начало между служителите. На практика обаче това не води нито до по-добро качество, нито до по-добър екип.

Причината е, че когато даден служител се почувства изчерпан от към идеи и предложения в работата си, той започва да усеща заплаха, при условие, че неговите колеги точно в този момент има какво да предложат. В този случай усилията вместо към градивност, се насочват към омаловажаване на приноса на другите.

При работата в екип всеки се старае да даде максималното от себе си. В случая не е важен човекът, а екипът и всички членове на този екип следва да осъзнават това. Ако се постигне победа или голям успех – това е победа и успех на целия екип. Няма по-значими и по-незначими членове на екипа. Всички са еднакво важни и еднакво отговорни. Когато се получи неуспех, то този неуспех е за целия екип. Не се търси персонална отговорност на едно лице.

Много може да се говори за екипната работа. Освен добър професионализъм и умението да се работи в екип, трябва да се обърне внимание и на общочовешките качества на хората. Би било прекрасно, ако хората са почтени и точни, ако общуват по между си внимателно и деликатно, а по отношение на клиентите – отговорно и прецизно.

Л. Боянова:

Кои според Вас са най-често срещаните грешки при ръководенето на екип, не само що се отнася до счетоводна къща?

В. Петрова:

Най-често срещаните грешки при ръководенето на екип са неспособността да се делегират права и задължения на всеки от членовете на екипа или пък се делегират прекалено много такива. Друга грешка при ръководенето на екип е, когато ръководителят реши да обхване процеса от „А” до „Я”. В този случай ръководителят на екипа подценява творческото начало на своите колеги, за които отговаря. От друга страна персоналът, за който той отговаря, е демотивиран да проявява инициатива. Всеки върши точно това, което му е казано и по начина, по който му е казано. Така не се използва потенциалът на колективния интелект.

При добра работа в екип 1+1 никога не е равно на 2. Обикновено резултатът е 3 или 4 и повече. При лоша работа в екип 1+1 винаги е по-малко от 2. Всеки ръководител трябва да помни, че няма „лош” и няма „добър” екип. Това е работната среда, която ние сами изграждаме.

Има само подходящи и неподходящи кадри за определена позиция. Когато избираме точните хора, на точното място и толерираме приятелска и мотивираща среда, екипът винаги ще се справя добре с новите предизвикателства.

Л. Боянова:

Благодаря Ви за точните и изчерпателни отговори, госпожо Петрова.

Интервюто взе: Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top