Сексът без обвързване и сексът в дълготрайна връзка

сексътСексът без обвързване означава сексуална връзка, без сериозна връзка с партньора. Партньорите изпитват интимност или отговорност, но в тези връзки хората се фокусират върху “тук и сега”. Наслаждават се на момента, не се притесняват какво мисли единият партньор за другия. Без емоционалните усложнения на една връзка хората са свободни да се съсредоточат върху физическите удоволствия.

Какво мислите например за сексът с непознат/а? За някои хора, непознатото е ключовото при този вид секс. Има една мистерия, която е вълнуваща, и ако няма шанс партньорите да се срещнат пак, притесненията могат да останат на заден план. Това предлага възможност за нова идентичност и изиграване на сексуалните фантазии с много малка доза страх от отблъскване. Опасността е част от секса без обвързване. Чувството на “палавост” и на вкусване от забранения плод допринася за усещането за адреналин.

Някои хора са възпитавани в детството, че сексът без обвързване е нещо “грешно”. Следователно е по-вълнуващ. Други носят последици от детството като страх от интимност и обвързване. От друга страна, когато човек се впуска в приключения и изпитва страх, дишането му се учестява, кръвното му ниво се повишава и се отделя този адреналин, за който споменах. С една дума тялото влиза в състояние на високо напрежение.

Италиански учени пък казват,

че биохимичното състояние на влюбване е близо до психологическото разстройство.

Когато една двойка има желание да бъде заедно и да научава нови неща за другия, това е истински вълнуващо. Двойката се възползва от възможностите, които им се предоставят, за да показват обичта си и да се сближават все повече и повече. Точно тогава сексът е доста вълнуващ, защото все още има малка доза от секса без обвързване и от самия риск. Разликата е, че сексът носи по-голяма интимност, когато партньорите са влюбени. Освен сексуално задоволяване се очаква и усещане на емоционално запълване.

Същите италиански учени са открили, че мозъкът излиза от това състояние след 18 месеца. Явно физически не е възможно да се изпитват такива изгарящи чувства към партньора по-дълго от тези 18 месеца. Тогава или човек “разлюбва”, или връзката се развива. Когато връзката “помъдрява”, сексът “помъдрява” също. В този момент двойката има предимството, че се познава много добре. Страхът от отхвърляне е заместен с доверие и сигурност. Това позволява да се премине в етап на експерименти и за подобряване на уменията в леглото.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.

Следва:
Хипопротекция Родителите не контролират постъпките на  детето си. То  има…
Cresta Posts Box by CP
BulgarianEnglish
Scroll to Top