лъжа

лъжаДа поговорим за лъжата. Не за благородната лъжа, с която целим да спестим болката и обидата на друг човек, а за онази подла, безскрупулна лъжа, която съсипва връзки, кариери и животи.

Замисляли ли сте се колко лесно повторената многократно лъжа се приема за истина? И колко лесно една подхвърлена лъжа може да съсипе нечий живот?

Достатъчно е колега недоброжелател да подхвърли, че сте некадърен и калпав и всички започват да търсят грешките ви без да видят старанието и желанието ви да работите качествено. Това се засилва още повече, когато сте нов във колектива, а лъжата е изречена от доказал се работник. И след това ще ви трябват години, за да се докажете като качествен работник. Лошото е, че на тази безработица може да ви изхвърлят преди да сте успели с доказването.

Ако някой пък ви завижда за връзката, е достатъчно да пусне слух, че сте неверен партньор, че пръскате пари за глупости или, че сте немарлив и лош родител и… И кавгите в къщи започват, а вие се чудите от къде са дошли. Или пък, ако партньорът ви не започне с кавги, ще започне да ви дебне, да ви проверява и началото на края на връзката ви е положено.

Мога да дам още много примери, но предполагам и вие можете да изредите такива.

Замислям се обаче, защо има хора които с лека ръка лъжат и провалят чужди животи?
Като съсипеш нечия кариера, по-добре ли ще се почувстваш?
Като съсипеш нечия връзка, ти самият ще станеш ли по-щастлив?
Като разрушиш нечий живот, ще ти кажат ли останалите „БРАВО!”?

Повечето хора в един или друг момент от живота си са страдали от чужди лъжи. Аз също. И обикновено ги подминавам с идеята, че в един момент животът сам ще накаже лъжците. Но има моменти, когато една лъжа те докарва до положение да изгубиш всичко и тогава… Тогава не ти остава друго освен да се постараеш да изобличиш лъжеца или ако не можеш, поне да му навредиш толкова жестоко, колкото и той на теб.

И пак се замислям… Лъжците, като съсипват кариери и животи, дават ли си сметка, че този, който са съсипали, може да реши да потърси възмездие? А потърси ли го и ще го получи.
 
Автор: Водеща семинари Цветана Вълчанова

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.