За лъжата, но не за благородната такава

лъжата Да поговорим за лъжата. Не за благородната лъжа, с която целим да спестим болката и обидата на друг човек, а за онази подла, безскрупулна лъжа, която съсипва връзки, кариери и животи.

Замисляли ли сте се колко лесно повторената многократно лъжа се приема за истина? И колко лесно една подхвърлена лъжа може да съсипе нечий живот?

Достатъчно е колега недоброжелател да подхвърли, че сте некадърен и калпав и всички започват да търсят грешките ви без да видят старанието и желанието ви да работите качествено. Това се засилва още повече, когато сте нов във колектива, а лъжата е изречена от доказал се работник. И след това ще ви трябват години, за да се докажете като качествен работник. Лошото е, че на тази безработица може да ви изхвърлят преди да сте успели с доказването.

Ако някой пък ви завижда за връзката, е достатъчно да пусне слух, че сте неверен партньор, че пръскате пари за глупости или, че сте немарлив и лош родител и… И кавгите в къщи започват, а вие се чудите от къде са дошли. Или пък, ако партньорът ви не започне с кавги, ще започне да ви дебне, да ви проверява и началото на края на връзката ви е положено.

Мога да дам още много примери,

но предполагам и вие можете да изредите такива.

Замислям се обаче, защо има хора които с лека ръка лъжат и провалят чужди животи?
Като съсипеш нечия кариера, по-добре ли ще се почувстваш?
Като съсипеш нечия връзка, ти самият ще станеш ли по-щастлив?
Като разрушиш нечий живот, ще ти кажат ли останалите „БРАВО!”?

Повечето хора в един или друг момент от живота си са страдали от чужди лъжи. Аз също. И обикновено ги подминавам с идеята, че в един момент животът сам ще накаже лъжците. Но има моменти, когато една лъжа те докарва до положение да изгубиш всичко и тогава… Тогава не ти остава друго освен да се постараеш да изобличиш лъжеца или ако не можеш, поне да му навредиш толкова жестоко, колкото и той на теб.

И пак се замислям… Лъжците, като съсипват кариери и животи, дават ли си сметка, че този, който са съсипали, може да реши да потърси възмездие? А потърси ли го и ще го получи.
 
Автор: Водеща семинари Цветана Вълчанова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top