учители

Ето, че отново дойде 15 септември! Някои момичета и момчета ще посещават нови училища, ще намерят нови приятели, а други ще се срещнат с познатите дружки. Със сигурност ще има и нови учители. И като стана въпрос за учители, ми се иска да поразмишлявам върху отношенията между тях и учениците днес. Ще се радвам да чуя мнения по темата от вас, читателите на е-списание за психология „Психика”.

За съжаление преподавателският авторитет не е толкова застъпен вече. Вижте само с какво ни „облъчват“ новините – ученици посягат на учителите си, тормозят ги. По-скоро трябва да се запитаме дали учениците имат респект към институция, която няма респект към самите тях, и към преподаватели, на които месечната им заплата е по-малка от тази на една сервитьорка например.
 
Училището е система, която няма особен допир до заобикалящата ни реалност, защото днешните момичета и момчета опознават света по различен начин – за тях той е повече виртуален, но и не по-малко реален. Ще трябва да мине време, докато тази институция реанимира авторитета си. 

В ученическите ми години се срещах с преподаватели от най-различна възраст – от току-що станали от студентската скамейка до такива с богат професионален опит. В интерес на истината, първите бяха по-харесвани от учениците. В часовете на тези учители се влизаше с по-голямо желание. Повечето ми съученици си пишеха редовно домашните точно при тези по-млади преподаватели. А какво се случваше в часовете на по-възрастните учители? Лигавене, смях, лоша дисциплина. Може би по-младите преподаватели разбират по-добре учениците. Не се стараят да им „четат конско“, когато са сгрешили някъде, а се опитват да бъдат до тях, да ги изслушват и да им помагат. 

От друга страна, днес голяма част от ежедневието преминава в интернет. Само с един клик в Google може да се намери информация за това, което човек търси. Тъжно е, че не се четат много книги вече, а вълшебството на една прекрасна книга не може да бъде намерено никъде другаде.

И все пак – апелирам към тийнейджърите да съхранят авторитета, който би трябвало да има един учител. 

На всички, които ще прекрачат прага на училището и на този 15 септември, пожелавам успешна учебна година, незабравими моменти с приятели и един съвет от мен – учете, защото образованието отваря врати, колкото и невъзможно да ви се струва. 

Автор: психолог Мария Коева

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.