Учителите – запазен ли е авторитетът им днес

учителите Ето, че отново дойде 15 септември, радостен ден за учителите и учениците! Някои момичета и момчета ще посещават нови училища, ще намерят нови приятели, а други ще се срещнат с познатите дружки. Със сигурност ще има и нови учители. И като стана въпрос за учители, ми се иска да поразмишлявам върху отношенията между тях и учениците днес.

Ще се радвам да чуя мнения по темата от вас,

читателите на е-списание за психология „Психика”.

За съжаление преподавателският авторитет не е толкова застъпен вече. Вижте само с какво ни „облъчват“ новините – ученици посягат на учителите си, тормозят ги. По-скоро трябва да се запитаме дали учениците имат респект към институция, която няма респект към самите тях, и към преподаватели, на които месечната им заплата е по-малка от тази на една сервитьорка например.
 
Училището е система, която няма особен допир до заобикалящата ни реалност, защото днешните момичета и момчета опознават света по различен начин – за тях той е повече виртуален, но и не по-малко реален. Ще трябва да мине време, докато тази институция реанимира авторитета си. 

В ученическите ми години се срещах с преподаватели от най-различна възраст – от току-що станали от студентската скамейка до такива с богат професионален опит. В интерес на истината, първите бяха по-харесвани от учениците. В часовете на тези учители се влизаше с по-голямо желание. Повечето ми съученици си пишеха редовно домашните точно при тези по-млади преподаватели. А какво се случваше в часовете на по-възрастните учители? Лигавене, смях, лоша дисциплина. Може би по-младите преподаватели разбират по-добре учениците. Не се стараят да им “четат конско”, когато са сгрешили някъде, а се опитват да бъдат до тях, да ги изслушват и да им помагат. 

От друга страна, днес голяма част от ежедневието преминава в интернет. Само с един клик в Google може да се намери информация за това, което човек търси. Тъжно е, че не се четат много книги вече, а вълшебството на една прекрасна книга не може да бъде намерено никъде другаде.

И все пак – апелирам към тийнейджърите да съхранят авторитета, който би трябвало да има един учител. 

На всички, които ще прекрачат прага на училището и на този 15 септември, пожелавам успешна учебна година, незабравими моменти с приятели и един съвет от мен – учете, защото образованието отваря врати, колкото и невъзможно да ви се струва. 

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top