Нюансите на любовта и нейните проявления

нюансите Нюансите на любовта и нейните проявления
 
„Любовта е всичко, за което си заслужава да живеем… Наистина си заслужава да се борим за нея, да бъдем смели с нея, да рискуваме всичко заради нея.”
Ерика Джонг, журналист
 

В периода на юношеството

вие, тийнейджъри, се развивате, изживявате първите си любовни трепети, позволявате да обичате и да бъдете обичани и осъзнавате нюансите на любовта. Някои връзки са краткотрайни, а други продължават по-дълго. Някои може да изпитат разочарование от любовта (което всъщност е напълно нормално и това може да се случи независимо на колко години сте), а други да се „докоснат” до нейно величество Любовта. 

Когато за първи път се „срещнете” с нея, желаете да сте с обекта на вашите чувства завинаги (колкото и пресилено да звучи). Любовните отношения, които се създават през тийнейджърските години, често са краткотрайни, макар и запомнящи се за цял живот, което ги прави прекрасни. А когато все още не сте имали връзка, очакванията ви за нея са само хубави и сте положително настроени.

На пръв поглед любовта може да изглежда вечна – без проблеми, неразбирателства и конфликти. Особено първата любов. Тя винаги е най-сладка и най-красива точно защото е първа, а от нея водят началото си и следващи връзки. Не можете да сте сигурни дали човекът, с когото я изживявате, ще е първи и последен. В повечето случаи не е, защото все още нямате натрупан любовен и житейски опит, за да поддържате връзката си в кондиция. Не сте опознали нюансите на любовта. 

ENDLESS LOVE?

Много от вас се страхуват да не загубят този, когото обичат. Даже и това да се случи някой ден поради различни причини или обстоятелства, как ще реагирате? Ще затворите ли сърцето си и ще му сложите ли надпис Do not disturb? Прилагайте нещо оттук нататък в живота ви – когато нещо лошо ви се случва, учете се от него. На какво ви е научило, какви поуки си извличате. Опитвайте се да използвате всяка житейска ситуация във ваша полза, за ваше развитие и ще ви е много лесно да преодолявате препятствията. Една връзка не може да понесе повече, отколкото е способна. Приемете човека до вас като хубав спомен от миналото и се отдайте на положителни и зареждащи емоции. Да, трудно е, но така си оставяте място за нова и щастлива любов.


ПРИЗНАЙТЕ ЛЮБОВТА СИ НА ГЛАС!

Винаги съм казвала, че е по-добре да отворите сърцето си пред някого, отколкото да таите чувствата си. Да, този вариант е даже стряскащ за някои от вас. Много по-лесно е да сте затворени в себе си, обезопасени донякъде, но лишавайки се от незабравими емоции. Имате ли смелостта да кажете на този, когото харесвате, всички онези неща, които премълчавате толкова време и не ви спестяват безсънни нощи? Може да ви спре само собственото ви колебание. Винаги имайте едно на ум обаче, че първоначалните ви очаквания е възможно и да не се оправдаят. Отсрещната страна може и да не отвърне на чувствата ви, но това в никакъв случай не е повод да се самобичувате или да се самосъжалявате. 

А ако сте едни от тези, които пък нямат очаквания от любовта – били ли сте разочаровани или предадени? Вярвате ли, че нищо хубаво не може да ви се случи? Възможно е и да сте интровертен тип човек, обърнат към себе си, отделяйки повече време за размишления. По-трудно ли допускате хора до себе си? Не се страхувайте да сте спонтанни, защото тогава ще покажете кои сте наистина. Когато излезете от черупката си, има шанс да бъдете наранени. Но така показвате своята автентичност. 

БЪДЕТЕ РОМАНТИЧНИ ВСЕКИ ДЕН!

Любовта трябва да се показва всеки ден. Момчета, зарадвайте с цвете вашата любима! Момичета, напишете картичка с хубаво послание до любимия човек. Любовта ще бъде може би едно от най-великите изживявания в живота ви. Нека да не я смесвате с пари, социално/икономическо положение и т.н. Любовта сама ще ви намери – тогава, когато сте готови за нея.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top