Как да се повиши ниската самооценка

самооценка Занижената самооценка пречи на създаването на нормални взаимоотношения с другите, на кариерата, провокира неврози, депресии и други. Може да бъде причината за разрушаването на нормалния живот, тъй като човекът с ниска самооценка живее в постоянен стрес.

Така ниската самооценка се превръща в една своеобразна стена, която разделя онова, което човек реално е, от онова, което си мисли, че е и последиците за личността са неприятни.

Признаците за ниска самооценка, които пречат на нормалния живот и на личното щастие, могат да са следните:

1. Перфекционизъм.

Проявява се като вечен стремеж да се постигне нещо невъзможно за постигане. Поставят се пред себе си цели, които в съзнанието му никога не са идеално изпълнени. Перфекционистът поради това е осъден да е вечно недоволен от резултатите, каквото и да прави. Не може да се спре и да се радва на това, което постига и което вече има, защото е твърде зает да му намира кусури. Може да е насочено към външния вид (да се гледа в огледалото и да не харесва нещо от външността си, което да поставя на пиедестал и да вини за всичките си беди). Или към притежаваните личностни качества и характеристики (да счита, че в нищо не е добър, да се вини за всичко и да преувеличава недостатъците си и неглижира предимствата си).


2. Мнителност и недоволство

към близките и очакване на психическа атака от познатите.

Пряка последица от перфекционизма е, че хората с ниска самооценка започват да прилагат на близките си същото “наказание”, което са наложили на самите себе си. Така накрая близките никога не са достатъчно перфектни, имат намерени куп кусури, недостатъците им се изтъкват, а предимствата им се подценяват. 

Що се отнася до познатите, те са възприемани като задължително забелязващи всеки недостатък, наличен у човека с ниската самооценка. И сякаш за заети само с това да забелязват именно недостатъците и никога силните страни. Ако се случи да се попадне на агресор, то това се използва като доказателство, че ето, краят на света е настъпил, защото хората гледат само и именно дадената лоша страна и другото няма значение.


3. Чувство за вина.

То възниква като следствие от собствената неувереност и вътрешна дисхармония. Кара човек да се чувства неуверен в собствената си преценка и собствената си правота. Вземането на решения е неприятно, защото може да доведе до горе-спомената психическа атака от околните, които да изтъкнат недостатъците. А ако решението все пак е взето, почват съмненията- така ли беше правилно, не трябваше ли да е по друг начин и не можеше ли да е по-перфектно изпълнението? Всичко това е по същество своеобразен вид себенаказание.

 

4. Жажда за похвала от другите.

Похвалата от другите действа добре на самочувствието. Само тогава равновесието и вярата в собствените сили се възстановява. Но при хората с ниска самооценка, похвалата се възприема изкривено и нейното действие е само за кратко. Следва търсене на следващата “доза” от същото. В името на което може междувременно да се направят някои доста погрешни решения. Причината е, че похвалите при хората с ниска самооценка, са нещо, което се случва рядко, затова и са често надценявани от тях. В същото време непрекъснатото излъчване на някой, който рядко получава похвала и се срива, като не я получи, предизвиква негативни реакции у околните.

 

5. Постоянно сравняване на себе си с другите.

Може да е по два начина. При единия човекът се сравнява с другите хора само, за да изтъкне още повече собствените си недостатъци. При другия- човекът се опитва да намери своите силни страни, но не успява да се отлепи от недостатъците си. С което кръгът се затваря. Човекът става още по-неуверен. А самооценката започва да копае още по-надолу в ниското си самоопределяне.


Реалните причини за ниската самооценка може да се коренят в следното:

 

1. Детството.

Често пъти причината за ниската самооценка се заражда в детството, когато родителите допускат грешката да сравняват своето дете с другите, като при това му натякват недостатъците му. Детето живее в постоянен стрес, че никога не може да бъде на нивото на другите. Естествено, родителите са си мислели, че те не правят нищо лошо с подобни сравнения, а даже и подбудите им са с добри намерения. Крайният резултат обаче е друг. Така може да се сформират трайни комплекси в личността, с които после справянето е трудно.

 

2. Възприемане за водещ на опита от предишни неуспехи.

Тежките разочарования и понесените в минал период, касаещ осъзнат възрастен човек загуби, са също в състояние ефективно да смажат самочувствието. При това за дълъг период от време. Пораженията може да сформират поведение, което да опропасти живота за дълги години напред в бъдещето. 

 

3. Досег до псевдо-приятели и до зложелатели.

Има го и моментът, когато човек допуска до себе си зложелатели, маскирани като близки и доверени хора. Те рушат съвсем целенасочено човекът, който е в обкръжението им. Вменяват му, че за нищо не става, че е еди какъв си и че нищо добро не може да му се случи. Това са отровни хора, действащи на принципа на поговорката “вълк в овча кожа”. Контактът с тях е също водещ до ниска самооценка, от която отровните хора извличат чрез манипулации полза за себе си.

 

Ето как да се повиши самооценката:

 

1. Прекратяване на действието на перфекционизма.

Важно е да се осъзнае, че в света няма две еднакви човешки същества. Дори еднояйчните близнаци всъщност са различни, въпреки еднаквите си гени. Единствено фактът, че всички хора са несъвършени и допускат грешки, е единственото общо и важащо със 100% сигурност за цялото човечество. Не става дума за конкурс, в който “най-добрият ще победи”. Оставете се да бъдете себе си и си позволете да се харесвате в целия си несъвършен блясък. Не се притеснявайте, че не сте перфектните – другите не са по-различни от вас. 

2. Спрете с мнителността и недоволство

към близките и очакване на психическа атака от познатите.

Не означава да спрете да си пазите личното достойнство, но не е добра идея да очаквате, че всички погледи са вперени само в недостатъците Ви. Ако сами не се харесвате, ще сте обречени да привличате около себе си само хора, които също не Ви харесват, просто защото само уязвимите си места демонстрирате неволно. Да не говорим, че подобна демонстрация е самоунищожителна за Вас и в личен план. Спрете да се нападате сами, за да може и другите да получат шанс да видят нещо различно у Вас. 

 

3. Премахнете чувството за вина.

Косата Ви не е в желания обем? Килограмите не са точно еди колко си? Притеснителни сте и трудно завързвате разговори? Спрете да се чувствате виновни, че не сте идеални. Вземете лист и химикал и напишете писмо за сбогуване с мислите ви, които ви тормозят, че не сте идеални. След това го изчетете и го унищожете, като си наричате, че с тези мисли вие бяхте до тук. Ще Ви олекне.

 

4. Разправете се и с жаждата за похвала от другите.

Сега е ред да вземете лист и химикал и да напишете всички свои силни страни. Кажете си “Браво на мен!”. След това се вземете в ръце. Истинското самочувствие не идва от другите хора и тяхната оценка. То идва от това, което вие самите сте. Ако почувствате нужда от похвала- извадете списъка с хубавите ви качества. Похвалете се. Ще се почувствате по-добре.

 

5. Спрете постоянното сравняване на себе си с другите.

Както се спомена по-горе, всеки човек е уникален. Затова се постарайте да се опитате да подсилите собствената си уникалност. Тук е моментът да се опитате да превърнете недостатъците си в предимства. Имате срамежливост- значи супер, ето нещо, което си е уникално и ваше. Има хора, които харесват срамежливостта, да знаете. Не забравяйте, че за всеки влак си има пътници. 

 

6. Преодоляване на проблемите, носени от детството.

Миналото няма как да се промени. То си е там и е такова, каквото си е. Но вие вече не сте деца. Затворете тази лоша страница. И обявете отварянето на новата чисто бяла страница. Сега е моментът да започнете на чисто. Напишете новите неща. Заложете на хобита, приятна музика, разходки, почивки и изобщо на всичко, от което се чувствате добре. Ще ви зареди с нови сили и ще влее свеж въздух на приятна промяна в живота ви.

 

7. Промяна на опита от предишни неуспехи,

когато той е възприеман за водещ.

Аналогично на преодоляването на проблемите, носени от детството- отворете новата страница и започнете да пишете нещо друго, обозначаващо края на носенето на теглото и печатите на миналото. Освободете се. Пренаредете живота си. Всичко ще бъде наред.

 

8. Спиране на досега до Вас от страна

на псевдо-приятели и на зложелатели.

Прекратете всяка комуникация с лица, за които сте сигурни, че Ви използват и Ви вредят. Истинските приятели и познати се ценят взаимно. Лица, които не Ви мислят доброто (дори да от най-близкото обкръжение), трябва да престанат да се виждат с Вас. Ако това са роднини- вие си ги познавате, затова просто престанете да им се връзвате.

Пожелавам Ви успешна промяна към по-добро самочувствие!

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top