Как да преодолеем чувството за ревност

Ревност Едва ли има човек на света, който поне веднъж в живота си, макар и само за кратко време, да не е изпитал пристъп на ревност. Ревността е сложна емоция, която често бива определяна като смесица от страхове, тревоги и силни притеснения. Тя може да бъде провокирана от множество обстоятелства, но се появява най-често в контекста на любовните отношения.

Важно е да се отбележи, че ревността е естествена човешка емоция. Тя има своята роля в еволюцията на нашия вид, като действа като сигнал за потенциална заплаха за важни за нас отношения. Ще рече, че има ревност в норма и ревност, която е прекомерна. Проблемът възниква, когато ревността стане прекомерна или неуправляема.  Именно хроничната или прекомерната ревност е тази, която може да е разрушителна, не само за връзката и за онзи, който е ревнуван, но и за самия ревнив човек. 

Прекомерната ревност е емоционално състояние, в което човек често изпитва изключително силни и като правило, неконтролирани изблици на ревност. Често прекомерната ревност се характеризира с постоянни съмнения в лоялността на партньора, непрекъснато демонстриране на ревността, изпитване на тревога и страх от лъжа и измама, прекомерна проверка и контрол на половинката и изключително негативни реакции при подозрение за изневяра, дори и при липса на доказателства за такава. Това може да доведе от една страна до ограничаване на свободата и автономността на партньора, създавайки напрежение и дискомфорт. От друга страна, хроничната ревност може да доведе до стрес, тревожност и депресия за самия ревнив човек.

~ Произход на прекомерната ревност:

Произходът на прекомерната ревност е сложен и може да бъде свързан и с множество фактори, включително от травми или негативни преживявания в ранната възраст или в минали любовни връзки, нарцистично поведение и егоизъм, ниско самочувствие, страх от самота и други.

Травми в детството

Травми в детството, като например отхвърляне от родители или от други значими лица, липса на стабилна емоционална връзка с родителите или лош пример за семейни отношения от тях, може да предизвика у човека страх от повторна загуба или предателство в бъдеще. Този страх често остава скрит в несъзнаваното и може да се прояви по-късно в живота като прекомерна ревност.

Неуспешен опит в предишна любовна връзка

В зряла възраст, когато е имало неуспешен опит в предишна любовна връзка, където лицето е било предадено или изоставено- това също може да доведе до развиването на страх от повторна загуба. Също се отключва постоянен страх от предателство и прекомерна ревност в бъдещи връзки.

Егоизъм и нарцистично поведение

Егоизмът и нарцистичното поведение могат да бъдат мощни двигатели за прекомерната ревност. Хората, които са прекомерно съсредоточени върху себе си, могат да изпитват ревност, когато чувстват, че вниманието, което искат или очакват за себе си, е насочено към някой друг. Това може да бъде особено изтъкнато при нарцисисти, които имат прекалено голямо усещане за своята значимост и могат да реагират с прекомерна ревност, когато това усещане е застрашено.

Страх от самота

Страхът от самота също може да доведе до прекомерна ревност. Хората, които се страхуват от самотата, могат да се притесняват излишно, че ще бъдат изоставени.

Ниска самооценка

Хората с ниска самооценка могат да се чувстват незаслужаващи любов и може да се страхуват, че партньорът им ще ги изостави и/или смени с някой “по-добър”.

Списъкът на фактори, отговарящи за произхода на прекомерната ревност е дълъг и няма как да се обхване всичко. Сложността идва и от това, че понякога факторите са няколко и работят заедно, за да създадат и поддържат сложна плетеница от връзки, подхранващи прекомерната ревност. 

Важно е да се отбележи, че страховете, които са в основата на прекомерната ревност, често са непропорционални спрямо реалната заплаха от изневяра. Причината да е така е, че ревността от този тип произтича, подхранва се и се поддържа от вътрешни страхове и несигурности, а не от действително поведение на партньора.

 

~ Прекомерната ревност е разрушаваща

Прекомерната ревност може да бъде изключително вредна за човешката психика. Тя създава непрекъсната тревога и стрес, които могат да доведат до психични проблеми, включително депресия, анксиозност и дори обсесивно-компулсивно разстройство. Ревнуващият човек се намира в непрекъснато емоционално напрежение, като постоянно се страхува от възможността да бъде изоставен или предаден. Тази непрестанна тревога и страх могат да бъдат изтощителни.

Освен това, прекомерната ревност често води до разрушаване на доверието и комуникацията в отношенията, което обикновено има дълготрайно отрицателно въздействие. Ревнуващият човек често контролира и проверява партньора си, създавайки напрежение и конфликти в отношенията и така се стига до загуба на доверие и на близост. 

~ Ревнува ме – не означава, че ме обича

Често чуваме поговорката: “Ревнува ме, значи ме обича”. Прекомерната ревност често е бъркана със знак на любов, въпреки че тя не е здрав израз на любовта. Всъщност, тя е отрицателен и разрушителен фактор. “Ревнува ме — не означава, че ме обича” е важно да се разбере, защото вярата, че прекомерната ревност е израз на обич, може да доведе до толериране на нездрави и токсични взаимоотношения, понякога стигащи до широк набор от манипулации, а също и дори до насилие.

Любовта включва доверие, взаимно уважение и свобода на партньорите да бъдат самите себе си, без да се чувстват непрекъснато под наблюдение или съмнение. Любовта значи да се желае най-доброто за другия, а не да се опитва да се контролира и ограничава живота на половинката от страх и несигурност. Затова е важно да се разбере, че прекомерната ревност не е знак на обич, а скоро показва нездрави и/или незрели емоционални модели.

~ Как да се избавим от ревността:

1. Разберете причините за ревността

Първата стъпка за преодоляване на ревността е да разберем откъде идва. Постарайте се да анализирате вашите чувства и да определите какво точно ви кара да се чувствате ревниви.

2. Комуникирайте

Споделете своите чувства с човека, към когото изпитвате ревност. Комуникацията е важна за разбирането и решаването на проблемите. Обърнете внимание, че важно е това да стане в по-спокойна обстановка, а не в момента на интензивни емоции. И не трябва да включва скандали, упреци и други негативни форми на поведение.

3. Работете върху своето самочувствие

Често пъти ревността може да се породи от ниско самочувствие или незадоволство от себе си. Работата върху повишаване на самочувствието може да помогне да се намали ревността. Това може да включва практики като саморефлексия, майндфулнес, личностен брандинг и други.

4. Научете се да контролирате своите емоции

Ревността е силно емоционално състояние и е важно да научите как да контролирате своите емоции. Може да използвате техники, които да ви помогнат да останете спокойни.

5. Приемете несигурността

Несигурността е част от живота и често е коренът на ревността. Приемането, че не можем да контролираме всичко в живота ни, може да помогне да се справим с ревността.

6.Получете професионална помощ:

Борбата с прекомерната ревност, която ви пречи да живеете пълноценен живот е тежка. Всяка ситуация, свързана с нея, е различна и е необходим индивидуален подход. Можете да получите професионална помощ от мен, психолог Людмила Боянова.

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top