Интервю с Димитър Кръстев

Кръстев Димитър Кръстев е известен в България и чужбина с това, че е заклет оптимист, търсач на истината, генератор на идеи, решавач на проблеми, рационализатор, убеден вегетарианец, есперантист,  практичен психолог, прагматичен философ, автор на редица книги. Също така говорител в Българското Национално Радио, озвучител на рекламни текстове зад кадър.

Дублирал е над 3000 научно-популярни, документални, сериали, анимационни, ситкоми и игрални филми по БНТ, НТВ и телевизия “7 дни”, също и за ТВ 7, GTV, в “Доли медия студио”,  БТВ, “Медия Линк” и други. Членува в МЕНСА. Преминал е много курсове и семинара по: бойни изкуства, самопознание, дао, тантра, арт терапия, пантомима, състезателни танци, масажи, рейки, медитации, езици (английски, есперанто) и т.н.

И разбира се, Димитър Кръстев, се съгласи да даде интервю за списание “Психика”, като ние вярваме, че така ще се предостави възможност на българските читатели да се запознаят още малко с неговите творчество и мироглед.

Психолог Людмила Боянова: 

Здравейте г-н Кръстев. Кога усетихте първият си порив да пишете? 

Димитър Кръстев: 

Вероятно още когато бях осми – девети клас.

Психолог Людмила Боянова: 

Какво ви послужи за вдъхновение?

Димитър Кръстев: 

Нямам много ясен спомен за това далечно начало. Вероятно съм искал да подражавам на писателите, чиито романи съм чел понеже са събуждали в мен определени чувства, давали са ми храна за размисъл и аз съм поискал да пораждам същите усещания и естетико- емоционални въздействия в други хора.  

Психолог Людмила Боянова: 

Разкажете ни повече за всяка една от Вашите книги (уточнение- не забравяйте да посочите и от къде да се закупят, за да може онези от читателите, които се заинтересуват, да са улеснени).

Димитър Кръстев: 

От ранна детска възраст си задавах така наречените вечни философски въпроси: “Кой съм аз?“, “Какъв е смисълът на живота“ и т.н. Имахме голяма библиотека и започнах да търся отговорите най-напред в психологията, след това във философията, в езотериката, в окултизма, в религиите… Срещах убедителни твърдения, направени от авторитети, които влизаха в остро противоречие със също толкова убедителни твърдения, направени от други авторитети. Често получените отговори пораждаха още и още въпроси.

Случи се така, че някой ми даде да прочета една дебела книга, съдържаща стотици афоризми, мисли и наблюдения на известни хора – “Мъдростта на вековете“. Трябваше да я върна, а за мен тя беше съкровище. Затова взех няколко тетрадки и започнах да я преписвам на ръка. Е, не всичко, разбира се, но изглежда четенето и преценяването, коя мисъл да запиша и коя не, помогна да развия критичното си мислене.

Някъде по това време започнах да си водя записки на всички възникнали ми въпроси и мои разсъждения по всякакви житейски въпроси.

И така, един ден, когато вече бях оформил идеята си за упражненията по двойки Дуоника си дадох сметка, че имам и солидна обосновка за една цялостна психо-физическа система. Отне ми две години да систематизирам своите разсъждения, които публикувах в първата си книга:

“Дуоника – печелившата стратема за живеене”.

В момента има  второ, допълнено и преработено издание на диск От тази книга става ясно:

– Какво представлява печелившата стратема за живеене – основната теория, принципите и законите

– Кои са основните заблуди, които ни пречат да живеем добре и как да се справим с тях

– Методиката за правилното изпълняване на упражненията с партньор

– Как да поддържаме добро физическо състояние с удоволствие и радост

– Как да постигаме физическо и психическо равновесие чрез игра по двойки

– Как да общуваме с другите свободно и ползотворно

– Как да освободим гения в себе си така че да работи за нас

– Как да проявяваме своята интелигентност, услужлива памет и продуктивно въображение

– Как да събуждаме своя съзидателен дух

– Как да сме здрави, богати, обичани и щастливи

– Как да увеличаваме шанса за откриване и опознаване на истинския си аз

– Как човек може да стане инструктор по Дуоника,

– Видео уроци за усвояване на целия комплекс от упражнения за начинаещи по Дуоника

Години по-късно се роди идеята за Чаткалина, която се превърна в танцова технология и мирно изкуство. Книгата, в която я описах се казва:

“Чаткалина” 

(звукът на дланите, уникална танцова технология, достъпна за всеки) второ, допълнено и преработено издание, кратко ръководство, също на диск. Видео книгата съдържа:

– формата тай чи чаткалина

– 20 базови модула

– методика за създаване на нови модули и комбинации

– как да се постига психическо равновесие чрез игра

– как да се творят хореографски танцови композиции заедно с партньор

– как да се събуди съзидателната нагласа

– как човек може да стане инструктор по Чаткалина

Като бонус сме качили:

·       клипчето с Чаткалина „Черно – бяло”, за да дадем още идеи за творчество

·       цялото изпълнение на формата тай чи чаткалина   

Книгата започва с едно авто интервю, в което съм обединил всички най-често задавани ми въпроси през годините.

В следващата си книга:

“Режисьорът на човешката драма” 

(и как да се измъкнем от него) съм развил много по-детайлно заложената в първата ми книга обяснителна философия за цялото човешко нещастие.

Това е едно почти криминално разследване на човешкото Его или онова, което скрито управлява и проваля живота ни!

Очертавам скелета на Режисьора на човешкото нещастие, състоящ се от 5 елемента, проследявам как се изпълва с плът чрез пристрастяването към драматични модели на поведение и накрая как се облича в пищните одежди на оправдателната философия!

Ще разберете по настръхващо ясен начин как той стои зад кражбите, престъпността, мафиите, насилието, корупцията, експлоатацията, бедността, расизма, ксенофобията и неравномерното разпределение на благата…… Ще узнаете как поддържа хроничните проблеми и болестите.

Ще стане ясно защо се подминава знанието и се забавя внедряването на добрите практики, изобретения и рационализации, които подобряват живота…

Ще разберете с пределна яснота кое и как проваля човека в овладяването на 6-те велики изкуства:

на информацията – като се робува на заблуди и предразсъдъци, което води до разминаване с истината и затъване в лепкаво невежество.

на желанията – като се подменят истинските с неадекватни или изкуствено внедрени.

на отношенията – като се създават латино-драми, хронични конфликти, съперничество, конкуриране, конфронтиране….

на любовта – като се влиза в неподходящи връзки и контакти с неподходящи хора.

на парите – като се реализират загуби, фалити, кражби и провалени шансове.

И в края на краищата – Изкуството на самото живеене, като се изграждат самоунищожителни навици и се блокира заложения потенциал за развитие.

Накрая ще стигнете до прозрението за истинския начин за качествено живеене!

И ако в тази книга са “лошите” новини, то в следващата са добрите – генералното решение на всички проблеми или единственият начин за окончателно освобождаване от Режисьора на драмата.

“Ти си Любимо дете на Вселената”

Тази книга съдържа есенцията на многогодишните ми търсения и открития в посоката как да живеем по-добре, както ние самите, така и общността, в която се намираме. Всички ние сме замислени и родени като прекрасни човешки същества. Една изумителна, съзидателна Вселена, впрягайки  цялата си творческа мощ е създала всеки един от нас. От различни гледни точки обосновавам тезата си за уникалността и ценността на всяко човешко същество, както и твърдението, че фактически живеем в една „благоразположена” към нас Вселена, без да намеквам за някакви лични или антропоморфни нейни характеристики.

Книгата не е написана в духа на позитивното бодрячество и добрите пожелания, а съдържа логически издържани доказателства и конкретни, практично приложими напътствия за възможно най-качественото живеене.

Например, ще научите още Формулата на живота, благодарение на която може да излизате за секунди от каквато и да е лична драма! Ще овладеете четирите опори на истината, след което никой повече няма да може да ви заблуждава със сладки приказки и неосъществими обещания.

Убеден съм, че ако се осъзнаят тези основни, скрити причини и техните следствия и всеки започне да действа по съответните начини, описани в книгата, то ние, като отделни индивиди, група хора, организации, общества или човечество, ще постигнем бързо и леко чудесни резултати в общуването и мирното си съвместното съществуване в този голям, красив, разнообразен и прекрасен свят, на тази гостоприемна и чудесна планета!

Себеразпознаването ни като Любими Деца на Вселената

е спасението, лечението, правилният начин на мислене и чувстване, причината за всички желани следствия, лекарството срещу агресията и насилието, истинската опора на хуманизма, ключът към целия възможен успех, първоизточникът на безусловната доброта и любов!

Книгата съдържа и някои други мои открития и своеобразни изобретения, освен „Формулата на живота”, но и „факторът ВЕ”, както и много конкретни съвети и упражнения.

А накрая ще видите как чрез собственото си процъфтяване може да помогнете за спасяване и на човечеството!

Все си мисля, че аз написах тази книга, но истината е, че тя определено искаше да бъде написана!

Много бих искал колкото може повече хора да прочетат и книгите ми, за да стана свидетел след това на тяхното ликуване!

После дойде ред на:

“Ръководство за спокойствие и разбиране”.

От тази книга се разбира как на практика да се прилага теорията от първата ми книга “Дуоника – печелившата стратема за живеене”, когато целта е да се запази хладнокръвие и способност за трезва преценка на ситуацията. Развити са много по-подробно и приложимо две от състоянията на така наречената от мен “Формула на живота”, която е разгледана в пълния й вид в книгата ми “Ти си Любимо Дете на Вселената”.

Обяснено е как гневохоликът може да трансформира енергията си и да се превърне в спокоен, уравновесен и радващ се на живота си човек! И то без воля, насилие и потискане на емоциите!

Овладява се способността да се запазва спокойствие, съобразителност и будност дори в най-стресиращите ситуации.

Читателят може да се научи как ясно да преценява положението дори когато всички останали се паникьосват и реагират първосигнално.

Дадени са начините за извличане на полезното знание, вместо случващото се да се описва в драматични и фрустриращи понятия.

Разработени са и десетки конкретни начини

за излизане от най-често срещаните ситуации, предизвикващи раздразнение и гняв, както и напътствия за предотвратяването им в бъдеще.

Тази книга е замислена и като опора и справочник за ръководители на курсове и занимания с хора, решили да се разделят с гневните си модели на поведение и да повишат качеството на своето живеене.

От страниците на това Ръководство може да се получи всичко, необходимо на съвременния човек, за да се превърне във вдъхновяващ пример за своите близки и приятели, като личност овладяла своите емоции и празнуваща живота.

Ръководството е логично продължение на заложената в предишните ми книги цялостна Печеливша Стратема за Живеене, но в още по-конкретен план и е част от мозайката знания, помагащи на човека да се реализира все по-добре във всички направления.

А с книгата си:

“Дзен или изкуството да се придвижваш с велосипед” 

очевидно правя алюзия към заглавието на книгата “Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет” на Робърт Пърсиг.

Целите на тази книжка са няколко:

·       Да представя придвижването с велосипед като една сложна, но подходяща метафора на  изкуството на живеенето. Всички глави съдържат паралели между придвижването с велосипед и основните принципи на качественото живеене.

·       Да дам допълнителна мотивация на хората да започнат да предпочитат вело-придвижването.

·       Да дам конкретни съвети и за едно приятно, но и безопасно придвижване из града с велосипед.

·       Да направя връзка и препратка към другите ми книги, в които по-подробно развивам темата за качественото живеене и начините за добруване между хората. И по този начин да се оформи пълната мозайка на философската ми концепция за величието на сътрудничеството като начин на живот.

·       Да подкрепя велосипедното придвижване с нещо като манифест на велосипедиста – документ, който още по-добре ще легитимира този начин на придвижване и ще изразява духа и философията на хората, които го предпочитат.

Последната ми засега книга е: 

“Вяра, религия, бог – неудобните въпроси”.

Със седмата си книга продължавам да попълвам мозайката от принципи за качествено живеене и сътрудничество между хората, но в контекста на огромните поражения, нанесени на човешките мозъци от купищата лъжливи вярвания и организираните религии.

Ценното за вас от тази книга е, че ще получите чудесен инструментариум, за да извличате винаги златото на истината от тоновете плаващи пясъци информация!

Накрая ще разберете и кой е реално осъществимият начин, както за вашето така и за всеобщото благополучие. И да се надяваме, че корабчето на Хуманизма ще оцелее в потопа на Глупостта!

Разкривам много заблуди и предразсъдъци, ревизирам “истини”, спуснати от авторитети и задавам стотици въпроси, които стимулират разсъдъка. Ето примери: Каква е разликата между нещо несъществуващо и нещо, което не може да бъде доказано? Бихте ли дали заредена картечница с мек спусък на някой, който не знае разликата между добро и зло? Има ли разлика между грях и грешка и каква е тя?

А сега си представете, че сте изправени пред загадка.

Възникват три различни хипотези. Ще съпоставите ли наличните факти с всяка една от тях, за да прецените коя дава отговора на загадката? Или просто ще приемете онова обяснение, което най-много ви харесва, а фактите деликатно ще загърбите?

В книгата се изследват и корените на лековерието, което може да ви докара такива беди, най-малката от които да бъде разочарованието, че са ви излъгали! Проследен е пътят, който свързва суеверията, вярата и религията, как духовната работа се превръща в политика, опасностите за бъдещето на човечеството от религиозна диктатура, оспорват се много клишета, банализми, догми и неприкосновени постулати.

Това четиво определено не е за всеки, затова първо вижте предупредителния надпис в началото, свържете се със сърцето си и вземете правилното за вас решение. И ако то е да имате книгата – приятно четене!

Книгите ми в store.bg
https://www.book.store.bg/c/p-pc/id-8706/knigi-ot-dimityr-krystev.html

Линк към Електронния ми магазин
 
https://duonika.org/bg/products-page/

Психолог Людмила Боянова: 

Г-н Кръстев, а имате ли любима книга измежду написаните от Вас самия? Ако да, то кое я е превърнало в такава?

Димитър Кръстев: 

Това е въпрос, на който ми е най-трудно да отговоря. И дори ми е невъзможно. Всяка от книгите ми е любима и по някакъв начин прави връзка с останалите в очертаващата се мозайка от ценни знания за качественото живеене. Във всяка от тях съм вложил сърце и ум, честно споделяне на различни житейски истини, до които съм стигнал и не мога да направя избор. Буквално както не може да избираш измежду своите любими деца.
 

Психолог Людмила Боянова: 

Имате ли бъдещи творчески планове, г-н Кръстев и какви са те, ако да?

Димитър Кръстев: 

О да, имам желание да публикувам още няколко книги:

“Съвети за начинаещите свалячи”

“Държавата, мафията, гражданинът”

“Нови хора, ново бъдеще” (първи том)

“Факторът ВЕ”

“Заблудите, които ни правят опасно невежи”

“Има такава планета!”

“Тао лечебното докосване”

Освен това си направих и блог, в който публикувам свои разсъждения по различни теми, които привличат вниманието ми в социалните мрежи.

Психолог Людмила Боянова: 

Имате ли любими книги и автори, които да са оказали влияние за изграждането на Вашия мироглед и кои са те, с какво са Ви спечелили?

Димитър Кръстев: 

Да, изключително много са.

Балзак, Артър Хейли, Артър Кларк и Михаил Арцибашев, всеки по свой начин разшири мисловния ми хоризонт.

Рон Смодермон и книгата му “Просветлението”, Джером Джером, О`Хенри, Дъглас Адамс, Тери Прачет, Алън Маршал и други с прекрасното си чувство за хумор и невероятен изказ.

Джек Лондон и Мопасан с по няколко романа, Уилиям Текери с “Панаир на суетата”, Робърт Пърсиг и “Зен или изкуството да се поддържа мотоциклет”, Николай Рьорих с “Отворените двери”, Херман Хесе с “Игра на стъклени перли” и “Сидхарта”, Маркес и “Сто години самота”, Жоржи Амаду и “Старите моряци”, “Декамерон” и много, много още прекрасни писатели, сърцеведи и майстори на изящната словесност, които умело ме влюбваха в литературата, даваха ми изобилна храна за размисъл и развиваха моето въображение и интелектуална смелост.

Но най-поразително впечатление у мен остави Ошо, както и великото удовлетворение от една страна поради полученото потвърждение на много мои собствени открития в човекопознанието, а от друга – поради чудесните отговори, които отдавна търсех! Прочел съм всичките му около 40 книги, издадени на български език. Тогава споделях с приятели, че ако човек иска да преживее интелектуален оргазъм, трябва да чете Ошо.

 
Психолог Людмила Боянова: 

Според Вас коя книга трябва да прочете всеки човек и защо?

Димитър Кръстев: 

Едно време имаше подобен въпрос в лексиконите: “Ако сте на пустинен остров, коя книга бихте взели със себе си?” И някой беше дал следния остроумен отговор: “Ръководство за строеж на лодки”. Така е, любимата книга зависи от контекста и способността на човека да извлича наслада и полза от четивото. А един мой учител по литература веднъж ми каза, че на този свят си струва да се прочетат само три книги. Веднага го запитах кои са те, а той ме погледна дяволито и отвърна: “За да разбереш, кои са те, трябва да прочетеш 2500!”

Е, може би вече съм прочел горе-долу толкова и на този етап, смятам че всеки е добре да прочете  “Книга на тайните” от Ошо. За да се сдобие човек с всичко необходимо за получаване на просветление още в този живот.

Психолог Людмила Боянова: 

Благодаря Ви, г-н Кръстев, за отделеното време и за приятния разговор! Пожелавам Ви успехи във всичко!

Димитър Кръстев: 

Аз ви благодаря за тази инициатива и организираното интервю! 

Интервюто взе за вас:
Психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top