Кучета без стопани по улиците в България

кучета Ето каква е общата картина

за уличните кучета

Следват кошмарните новини за изядени живи 2-3 годишни деца, завършило със смъртта им. После причиняващите жива болка и искрено възмущение думи на онази възрастна жена от село Лисец. На нея бездомни кучата, хранени от комшиите на бабата, изяли краката, оставяйки я БЕЗ КРАКА буквално. А притеклите се на помощ не могли да я отърват от жестокото нападение на озверелите песове…

Думите, които пострадалата каза, винаги ще помня: 

“Крака никога няма да имам – само тая количка ще е!… Ако си имам аз крака, ще взема една пушка и направо ще ида да ги убия! Аз ще ги убия – дето ме ядоха…”

Новините за кървавите набези на помиярите над хората са толкова много, че няма да ми стигне мястото да ги опиша всичките. В същото време воят на фалшиви природозащитници като че ли успява да заглуши реалността и спешната нужда от нови закони. Такива, които са адекватни на създалата се ситуация. А тя е, че в страната са плъзнали огромно количество опасни и агресивни улични кучета. Те съставляват пряка заплаха за живота и здравето на всеки българин. Включително на онези, които ги хранят.

Особено опасно е, когато уличните кучета са хранени от магазини за закуски, хранителни магазини и ресторанти.

В такива случаи често се оформя огромна глутница от кучета.

Като правило – с агресивен водач.

И причината да пиша настоящите редове е точно тази. До нас има магазинче за закуски. Излишната непродадена стока поне няколко пъти на ден се мята на уличните кучета. Съответно се насъбират песове на глутница, понеже храната е осигурена. И да. Водачът на тази глудница, е агресивно куче. То редовно се опитва да предизвика катастрофа с рязкото си изскачане на пътното платно, за да се покаже колко е можещо да лае колите, които току що са направили завой. По него тръгва и останалата кучешка шайка. Стандартен вид кучешко геройство. Само това, че колите не се движат бързо, за сега, спасява да няма жертви.

На спирката до същия този път, чакат хора.

На един от чакащите автобуса мъже, му стърчи най-обикновена кърпа от джоба на панталона. Това озлоби кучето-алфа, все едно е дошъл краят на света. То се опита да нападне този мъж, а по него и още няколко кучета подеха веднага и без да се замислят инициативата. Само фактът, че мъжът запази хладнокръвие и бързо се ориентира, че причината за агресията е кърпата и веднага я прибра, го спаси от нахапване.

Тези кучета обаче имаха и с какво още да ме изненадат. Те бяха агресивни не само спрямо коли и хора. Агресивни са и по между си. Конкуренция или нещо подобно. Едно от кучетата явно скоро е посещавало онова одобрено от фалшивите природозащитници място, на което са му поставили “обица” с маркировка на ухото. Горкото животно беше повалено от останалите песове, които упорито се опитваха да му оглозгат ухото заради тази “обица”. Гледката как пред очите ми ще разкъсат ухото на това куче определено не ми понесе. А уж не съм от хората с най-слаби нерви.

Агресията на уличните кучета е видимата заплаха. Но има и още една заплаха, която идва от тях. Тя е по-невидима. Докато не стане късно. И лекарите не се произнесат. Става дума за болестите, които кучетата могат да предадат на човека. Списъкът е дълъг, затова ще се огранича само до три от болестите. 

Кучешка тения (ехинококоза)

България е на първо място в ЕС по заболеваемост от кучешка тения. Скритият период, при който не личи нищо, може да продължи от 6 месеца до 10 години. Симптомите на тази тения при хора са кашлица, болка и тежест при ребрата в дясно. Основно поразени са черният дроб, белият дроб. Кучешката тения спомага за образуването на множество кисти по тялото, които могат да седят с години и да са в различни размери. Лечението е оперативно (често с няколко операции и 6 месеца представяне на болничен лист на работодателя, а може и повече, в зависимост колко засегнат е организма) и медикаментозно.

Бяс

Кучето, което е преносител, може да няма симптоми на болестта, а само да я предава на човек. След това бързо се проявяват нервни смущения, силни болки и потене, увеличено слюноотделяне. При неразпознаване на проблем, вирусът, причинител на бяса, води до енцефалит. Следват парализи, довеждащи от усложнения до смърт.

Микоза

Уличните кучета пренасят огромен брой гъбични заболявания, които са заразни и за човека. Надали има нужда да обяснявам какво са гъбичните заболявания. Рекламите по телевизията показват достатъчно хора с разранени ръце и крака, пожълтели разпадащи се нокти. Гъбичните заболявания са упорити, а лечението им е скъпо-струващо. Противно на рекламите- не става с две намазвания с чудодеен лак. Понякога лечението може да продължи година и повече.

След всичкото това

защо в България има толкова много улични кучета?

Защо броят им не се контролира? Вървейки по улиците, човек остава с неприятното усещане, че уличните кучета отдавна са на брой повече, отколкото са хората. А както се посочи по-горе- това е опасно за здравето и живота на хората.

Защо като в нормалните държави, тук няма приюти, които веднъж взели животно от улицата, го задържат, а не го връщат обратно на улицата? Все пак не е работа на милосърдни хора от добро сърце да хранят кучетата, нали? А и самите кучета какъв живот да имат на улицата? Там те просто са осъдени да умират на БАВНА и ЖЕСТОКА смърт. Болестите не прощават. Колите ги газят. Агресивни хора ги бият. Междувременно същите тези улични кучета пренасят заразите, хапят и убиват хора. Не е добре нито за кучетата, нито за хората, да има улични кучета.

Защо агресивните кучета не се евтаназират? Би трябвало. Даже на спомен, има такъв закон. Но на практика сме свидетели, че това не се случва. А последиците са такива, че пред тях бледнее и най-страшният филм на ужасите, създаван някога.

Отговорът който е най-близо до ума е, че видим ли, изглежда че има едни пари за усвояване. И докато кранчето не спре, в България ще бъде умишлено поддържан този ад, на който всички ние сме свидетели всеки ден и който е еднакво лош и за хората, и за уличните кучета.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top