Игрите, които забавляват децата ни

Игрите Игрите, които забавляват децата ни

Все по-често чета в нета за зависимостта на децата от компютри, телефони и интернет. Имам и близки, чиито деца изпадат в истерия, когато ги лишат от игрите на компютъра и ровенето в нета.

Забелязах, че моите племенички пък не роптаят, че имат само по час на ден на компютъра и реших да разбера защо. С какво те двете са по-различни от останалите деца?!

И разбрах!

Имат майка, която им организира креативни игри.

Ще споделя игрите и заниманията им в свободното време с идеята и други родители да се възползват и да помогнат на децата си да не стават зависими от компютъра и нета.

Снаха ми учи децата да правят от нищо-нещо и по този начин те се забавляват. Така последният път от пластмасови чашки за кафе и от няколко сламки, които са нарязани и залепени около чашките, те са си направили мини саксийки. В тези саксийки са си посадили разни семенца и следят как пораства растението, което освен приятно, също е и образователно.

Тъй като гипсовите фигурки за оцветяване са скъпи, то снаха ми намерила евтин вариант, за да се сдобие с такива. Използвала старите плажни формички на децата за пясък, купила малко гипс, забъркала го и го изсипала във формичките. Така на цената на една гипсова фигурка тя прави много, а децата имат занимавка за оцветяване.

Със стари лакове за нокти оцветяват кутийки от телефон или друго. Така кутийката става твърда и красива и може да се ползва като кутийка за бижута или друго.

С мъниста от скъсани гердани са облепили старото портмоне на баба си и са го направили неузнаваемо.

Общо взето, с малко лепило, горещ силикон, боички, синци и други непотребни джунджурии, племенничките ми творят красоти. Тези им занимания ги държат далеч от компютъра и развиват креативното им мислене.

Автор: водеща семинари Цветана Вълчанова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top