За изнасилването се говори и пише много. В дебелите книги дефиницията за „изнасилване” е акт на насилствено съвкупление, извършено от едно или повече лица спрямо друго (или други) без съгласието на последните. В българското законодателство за изнасилване се смята всеки случай, в който мъж упражнява сексуално насилие спрямо жена. То е инкриминиран акт, визиран в чл.152 от Наказателния кодекс на Република България. Потърпевшите най-често са принудително приведени в безпомощно състояние – чрез сила, заплаха и разнообразни физически и психологически средства, като са напълно лишени от възможност за самоотбрана. Традиционно под изнасилване се разбира действие от страна на мъжа спрямо жената, но в много законодателства по света понятието е разширено да включва принудителен полов акт от страна на жена спрямо мъж, мъж спрямо мъж и жена спрямо жена.

През последните няколко години женски групи настояват за промени в законодателството и в общественото отношение към изнасилването. Според тях изнасилването трябва да се разглежда не като сексуална постъпка, а като тежко престъпление. То е не само физическо нападение, а покушение срещу целостта и достойнството на индивида. Както казва един автор, изнасилването е „акт на агресия, при който на жертвата е отнета свободата на волята. То е акт на насилие, който даже и ако не е последван от побой или убийство, все пак носи със себе си заплаха от смърт“. Кампанията е достигнала известен успех и днес изнасилването се разглежда от закона като особен вид престъпление срещу личността.

В известен смисъл всички жени са жертви на изнасилване. Жените, които никога не са били изнасилвани, често изпитват безпокойства като тези, на които това се е случвало. Те може да се страхуват да излизат вечер – даже и на оживени улици – или да стоят сами в дома или апартамента си. Подчертавайки тясната връзка между изнасилването и обичайната мъжка сексуалност, Сюзан Браунмилър твърди, че изнасилването е част от системата на мъжкото сплашване, което държи жените в подчинение. Тези, които не са изнасилени, са засегнати от предизвиканото безпокойство и от необходимостта да бъдат много по-предпазливи от мъжете във всекидневните страни на живота.

Възгледът на Браунмилър може да изглежда краен, но ако се замислим, ще разберем колко внимателна трябва да бъде една жена, ако иска да ограничи до минимум опасността от покушение.

Следните правила, публикувани от една женска организация в САЩ, са предназначени за жени, които искат да ограничат риска от изнасилване. Списъкът е убедителна подкрепа на възгледа, че изнасилването е престъпление, което влияе върху поведението на всички жени.

1. Направете дома си възможно най-безопасен; ключалките, прозорците и вратите трябва да бъдат в добро състояние.

Ако се преместите в нов апартамент или къща, сменете бравите. Отделът за предотвратяване на престъпленията към местния полицейски участък може да ви посъветва как да направите дома си непристъпен за крадци, а оттам и за насилници.

2. Ако живеете сама:
● оставяйте лампите включени, за да създадете впечатление, че в жилището живеят повече хора;
● когато отваряте вратата се преструвайте, че в жилището има мъж (извикайте силно „Аз ще отворя, скъпи!“);
● не пишете първото си име на звънеца или на пощенската кутия; използвайте само инициалите.

3. Като цяло, бъдете предпазлива с непознати и никога не отваряйте вратата на непознат.

Винаги искайте от доставчиците, водопроводчиците и пр. да се легитимират (може да пъхнат личната си карта под вратата). Ако в къщата живеят деца, вземете мерки те да не отварят на непознати.

4. Ако живеете в блок, не влизайте и не стойте сама в празни мазета, гаражи и други общи помещения.

5. Ако получите неприлично телефонно обаждане, не казвайте нищо, а веднага затворете и уведомете полицията.

6. Избягвайте да бъдете сама по улиците или в университетския кампус късно вечер.

Ако се наложи да излезете, носете в ръка подходящо „оръжие” като запалена цигара, игла за шапка, пластмасов лимон, чадър, писалка, кухненска вилица, верига за ключове, четка за коса или гребен, или полицейска свирка (не завързана около врата, а на верижка за ключове).

7. Не пътувайте на автостоп (всички са съгласни, че това е най-важното!).

Ако е абсолютно необходимо, пътувайте на групи и само при оживено движение.

8. Ако карате автомобил:
● внимавайте резервоарът ви винаги да е поне до една четвърт пълен;
● винаги заключвайте колата, когато я напускате;
● преди да влезете в колата, проверете задната седалка и пода;
● ако колата ви се повреди, не приемайте помощ от мъж или от група мъже; вместо това вдигнете капака и изчакайте в заключената кола да дойде полицията.

9. Избягвайте да флиртувате с непознати, особено ако в този момент сте с по-лабилна психика.

10. Не се возете в асансьор сама с мъж. Слезте веднага или стойте до пулта за управление.

11. При интимна среща винаги съобщавайте отрано за границите на сексуалната си дейност, за да не възникнат недоразумения по-късно.

12. Бавачките винаги трябва да проучват репутацията на семейството, преди да приемат работата. Родителите трябва да бъдат много внимателни, когато избират бавачка.

13. Ако Ви нападнат, не викайте „помощ“, а „пожар“!

Източник:
Anthony Giddens – Sociology

Материала подготви при спазени условия на източника: психолог Мария Коева

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.