Все по-често чета в нета за детската зависимост от компютри, телефони и интернет. Имам и близки, чиито деца изпадат в истерия, когато ги лишат от игрите на компютъра и ровенето в нета.

Забелязах, че моите племеннички пък не роптаят, че имат само по час на ден на компютъра и реших да разбера защо. С какво те двете са по-различни от останалите деца?!

И разбрах! Имат майка, която им организира креативни игри.

Ще споделя заниманията им в свободното време с идеята и други родители да се възползват и да помогнат на децата си да не стават зависими от компютъра и нета.

Снаха ми учи децата да правят от нищо-нещо. Така последният път от пластмасови чашки за кафе и няколко сламки, нарязани и залепени около чашките, направили мини саксийки. В тези саксийки посадили разни семенца и следят как пораства растението.

Тъй като гипсовите фигурки за оцветяване са скъпи, снаха ми намерила евтин вариант. Използвала старите плажни формички на децата за пясък, купила малко гипс, забъркала го и го изсипала във формичките. Така на цената на една гипсова фигурка тя прави много, а децата имат занимавка за оцветяване.

Със стари лакове за нокти оцветяват кутийки от телефон или друго. Така кутийката става твърда и красива и може да се ползва като кутийка за бижута или друго.

С мъниста от скъсани гердани са облепили старото портмоне на баба си и са го направили неузнаваемо.

Общо взето, с малко лепило, горещ силикон, боички, синци и други непотребни джунджурии, племенничките ми творят красоти. Тези им занимания ги държат далеч от компютъра и развиват креативното им мислене.

Автор: водеща семинари Цветана Вълчанова

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.