Как да защитите вашето дете от опасностите в интернет

интернет Съвременните деца започват да се запознават със света на интернет много рано – на четири, пет, шест годишна възраст. Какво могат да направят родителите?

Разбира се, могат да забранят ползването на джаджи и на интернет въобще, но такава категоричност едва ли ще доведе до някаква полза. Тогава детето ще се лиши от уникални възможности за развитие, обучение и разширяване на кръгозора си, който се предлага от мрежата: достъп до образователни сайтове, обучително видео, електронни енциклопедии и т.н. Разумно е да се разреши на децата взаимодействието с интернет. Обаче при това е нужно и да се контролира тяхното онлайн поведение.

За необходимостта да се следят действията на децата в интернет предупреждава и детският и семеен психолог Лариса Суркова: “За съжаление, създаденото около децата информационно поле не е безопасно. Доказателство за това са известните напоследък случаи, свързани с “групите на смъртта”.

Злоумишлениците избират за свои жертви непълнолетните,

нанасят им психични и физически вреди, заставят ги да извършват опасни за живота им действия. За повишаване на безопастността, информационното поле около децата трябва да бъде ограничено. Необходимо е задължително да се проверява съдържанието. Именно така може да се защитят децата и подрастващите”.

С небезопасно съдържание може да се срещнат и най-малките потребители на интернет, любимото развлечение на които е гледането на филми и видео клипове. Често за това се използват смартфони, което затруднява контрола. Детето може да започне с обучително филмче, а после да превключи на неща, които не са безобидни. При това да травмира детската психика може не само филм за възрастни, но и например неподходяща реклама.

За търсене на съдържание родителите често използват торент сайтове, но и в този случай трябва да се подходи внимателно. Материалите в тях се качват от самите потребители и съответно информацията може да съдържа нецензурна лексика и даже материали с порнографско съдържание. Освен това има опасност детето да кликне на небезопасен линк под видеото или чрез търсачката да попадне на недоброжелателен сайт. Затова използването на торент сайтове от детето трябва да става в присъствието на родител.

По-безопасен способ е използването на ТВ-приложения

с раздели за видеоклипове за деца и функция “Родителски контрол”. По този начин детето може да бъде защитено включително от случайни покупки. Преимуществото на такива детски раздели в ТВ-приложенията се състои в това, че родителите не се налага да контролират детето всяка минута. Детето може да се намира в другата стая или да е само в къщи.

Използването на функциите за родителски контрол е ефективно не само при ТВ-приложенията, но и за безопасно търсене в мрежата. Съществуват различни способи за блокиране на сайтове и приложения, които не съответстват на възрастта на детето. Такива са използване на антивирусни програми, специални програмни обезпечения, настройка на семеен режим на компютъра и други.

Обаче всичките тези технически възможности може да не дадат добри резултати, ако на детето не са обяснени правилата на поведение в мрежата и то не е научено как безопасно и ефективно да си взаимодейства със света на интернет.

Когато детето прави своите първи стъпки в интернет,

бъдете заедно с него. Не оставяйте детето само, първата среща с браузъра трябва да бъде под надзор.

Покажете на детето няколко полезни и интересни сайтове. Добавете ги в “Запазване на отметка към тази страница”, за да може после лесно да ги намери. В началото трябва да се ограничи достъпът до интернет чрез набор от няколко разрешени за посещение сайтове, а по-късно, с порастването на детето, този списък да се разширява.

Обяснете на детето правилата на поведение в интернет.

Предупредете го за това да не указва на никакви сайтове своите контактни данни: име, фамилия, адрес, телефон и други, да не публикува и данни за своето местонахождение.

Научете детето на етиката на общуване в мрежана. Нека да знае, че е нужно да се държи вежливо и внимателно със събеседниците си. Предупредете го и за това, че в интернет има хора, които обичат да провокират конфликти, да нагрубяват и оскърбяват останалите потребители, да се подиграват с тях. Обърнете му внимание, също и че събеседникът му може да се окаже съвсем не този, за който се представя.

Най-важното е да създадете доверителни отношения с детето,

за да не крие то от вас своите действия в интернет, а обратното- да споделя с вас информация, да се съветва за това как е най-добре да постъпи. Редовно обсъждайте с детето неговите впечатления от посещението му в мрежата.

Важно е и да се запомни, че не може да се разчита на самоконтрол от детето в процеса на неговото взаимодействие с интернет. В млада възраст тепърва започва да се сформира критичното мислене и детето все още не може да отличи правилното поведение от неправилното такова. Затова най-добрата стратегия е: “доверявай се, но проверявай”.

Източник: https://www.jlady.ru

Превел на български език при спазени условия на източника: психолог Людмила Боянова

Авторските права на превода са запазени! Никаква част от този превод не може да се ползва под каквато и да било форма без писмено разрешение от преводача!

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top