Алкохолизъм – за битовия такъв и не само

алкохолизъм В цял свят битовият алкохолизъм и изобщо алкохолизмът, е признат за болест. Само при нас питат: – Защо не пиеш? Да не си болен?!

Покрай този виц и куп прочетени материали за алкохолизма, се замислих кога употребата на алкохол минава в злоупотреба. И кога злоупотребата се превръща в алкохолизъм и зависимост?!

Работя в голям колектив и към края на работното време колеги и колежки вече правят планове как ще се приберат, ще си нарежат салатка и ще седнат пред телевизора с чаша в ръка да отпочинат. Сутрин пък всички коментират кой колко е изпил, а някой продължават с пиенето и на работа.

В повечето заводи проверяват излизащите от смяна да не са взели нещо, а моят шеф наскоро застана на портала и проверяваше влизащите… За половин час събра над 10 литра алкохол.

И понеже съм любопитна, започнах да разпитвам колеги и познати кое ги кара да пият ежедневно и то не малки количества алкохол. Отговорите бяха, че алкохола отпуска, харесва им да пият и какво друго да правят в крайна сметка като седнат със половинките си вечер пред телевизора?!

Когато споделих, че у дома рядко пием алкохол ме изгледаха като да съм нелечимо болна.

Сега стоя и си мисля, дали тежкият живот, мизерните заплати и стреса са причината за злоупотребата с алкохол или скуката?!

Автор: водеща семинари Цветана Вълчанова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top