Нежеланата бременност в пубертета

нежеланата Нежеланата бременност предизвиква разочарование и тревожност. Стават грешки – най-вече от липса на информация и непредпазливост. Не само от страната на момичето, но и от тази на момчето. За да стане фал, са нужни двама. За тези грешки трябва да се поемат последствията и отговорността.

Един от митовете е, че тийнейджърите са големи за “такива неща”, а всъщност са все още деца, уплашени от тази ситуация, в която са попаднали. Дебатите за абортите пък са безкрайни и емоционални. Рискът от психологически проблеми след аборт не е по-голям от която и да е стресова ситуация. Хубаво е да се посещава психолог, за да може той да помогне за отработването на емоционалните състояния.

Ако момичето е непълнолетно и бременно, е необходимо да сподели с родителите си. Такъв е законът. Може да се направи аборт до навършване на три месеца от бременността с подпис на поне един от тях. В подобна ситуация няма особен смисъл нито от четене на конско, нито от самосъжаление. По този начин се забавя резрешаването на проблема, а от това не печели никой.

Момичетата се притесняват да споделят с родителите си.

Нормално е, защото са във възраст, в която могат да получат помощ и подкрепа единствено от тях. Гинекологът ще каже в кой месец е момичето и дали е рисковано да абортира, ако това е нейното и на родителите й желание. Бих могла да кажа, че нямат добро бъдеще деца, родени от тийнейджъри. Няма никаква гаранция и че момичето ще бъде щастливо с таткото на бебето си, ако го роди.

Да бъдеш майка е едно от най-прекрасните неща на света! Но само тогава, когато жената е готова за тази социална роля. В доста случаи – натоварваща. Не е нужно единствено да се износи бебето и да се роди, а да се разполага и с финансова възможност, за да се отглежда.

Един от най-важните въпроси всъщност е къде е бащата на детето? Той не представлява ли някаква фигура в тази ситуация? Повечето момчета биха пожелали да се махне бебето. Това не значи обаче, че не обичат майка му, но са по-предпазливи от момичетата. От друга страна, момичето трябва да каже на момчето за създалата се ситуация, за да знае и той, че от непредпазливост при сексуални контакти може да настъпят сериозни последствия.

ПАЗЕТЕ СЕ!

Презерватив.

Презервативът е предпазно средство както срещу всякакви болести и инфекции, предавани по полов път, така е и ЕДИНСТВЕНАТА ЗАЩИТА СРЕЩУ СПИН, освен дето предпазва и от нежеланата бременност! Правилната употреба и доброто качество са решаващи за сигурността на презервативите, която до този момент е 98%. Използвайте само качествени презервативи! Проверявайте срока на годност, изписан върху опаковката.

Противозачатъчно хапче.

Противозачатъчните хапчета съдържат хормоните естроген и прогестерон. Тази комбинация “имитира” бременност и по този начин оплождането се предотвратява. Хапчето предпазва от нежеланата бременност в 99% от случаите. Стомашните разстройства, повръщането и определени медикаменти могат да намалят неговото въздействие. Също така се предлагат и хапчета без естроген, който доста често не се понася добре от жените.

ВАЖНО! Преди употребата на такъв вид хапче, се консултирайте с лекар, който да ви направи необходимите изследвания.

Вагинален пръстен.

Тънкият и мек пластмасов пръстен се поставя във вагината веднъж месечно за 3 седмици. Поставянето и изваждането е лесно, както при употребата на тампон. Отделя ежедневно хормони в тялото. Изважда се за една седмица по време на менструация. Вагиналният пръстен отговаря на надеждността на противозачатъчното хапче.

Контрацептивно хапче.

Този метод се използва, ако сте забравили да изпиете противозачатъчното си хапче, презервативът се е скъсал или просто не сте ползвали предпазни средства. Контрацептивното хапче трябва да се вземе възможно най-скоро след половия акт. Най-рано – в рамките на 48 часа, и най-късно – до 72 часа.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top