Важните неща, които е необходимо да прилагате, когато сте във връзка

връзка Колкото е хубаво да имате връзка с някой, толкова е и необходимо да знаете как да я „организирате” така, че тя да е ОК.

Често се разпадат връзки, защото поне един от двамата не дава достатъчно лично пространство на човека до себе си, не се „представя” в естествената си светлина пред него, стреми се да прилича на някой друг или просто не го уважава като личност. За да не допускате същите грешки, обръщайте внимание на някои важни неща, които да прилагате във връзката си.

• Бъдете себе си!

Не се преструвайте и не преигравайте, защото фалшивото винаги се усеща. Бъдете естествени. По този начин няма да залъгвате нито себе си, нито човека до вас с фалшива самоличност. Когато имате нужда да се посмеете, засмейте се! Когато имате нужда да поплачете, поплачете си!

Също така не се притеснявайте непрекъснато за това как бихте изглеждали в очите на другия. Така рано или късно ще започнете да страдате от комплекси. Отпуснете се и покажете кои наистина сте вие – с вашите силни и слаби страни. Няма човек, който да е перфектен. Всеки има недостатъци в характера или поведението си. По – важно е да се коригират аспектите, които създават усещане за тревожност.

• Не говорете за бившия/та си.

Другият ще остане с впечатлението, че все още не сте преживели последната си връзка и/или таите чувства към бившата си половинка. Покажете, че наистина сте готови за нова връзка и за ново начало, без останки от миналото.

Разбира се – ако краят на връзката ви е накарала да се почувствате в безтегловност, наранени или предадени, може би е добре да помислите дали пък не е ОК да изчакате още малко време, преди да се гмурнете в новите дебри на любовта?

• Не започвайте нова връзка с нагласата, че между вас нищо няма да се получи и няма да излезе нищо сериозно.

Не бихте могли да знаете как ще се развие връзката, но е по-добре да се съсредоточите върху “тук и сега”, защото може да се изненадате приятно. А което е писано да се случи, ще се случи. Някъде бях прочела, че е хубаво да се оставим на спонтанността и да се наслаждаваме на моментите с любимия човек, независимо дали той е любовта на живота ни, или ни подготвя за истинската любов с друг човек. Всеки, с когото се обвързваме, ни учи на нещо.

• Показвайте, че обичате, уважавате и цените човека до себе си.

Избягвайте да спорите за глупости, защото малкото камъче преобръща колата. Осигурявайте му лично пространство. Не искайте любимия/любимата „само за себе си” и не ревнувайте, когато той/тя излезе с компания в петък вечер.

Вие, от своя страна, може да излезете с вашата компания и да видите, че може да се забавлявате също толкова добре, колкото и когато той/тя е с вас. Не ровете в неговите/нейните съобщения. Не бихте искали той/тя да контролира вас по този начин, нали така? Показвайте, че обичате човека до себе си. Уважавайте неговите мнения и интереси.

• Спазвайте обещанията и уговорките си.

Когато имате среща с него/нея, се опитайте да не закъснявате. Постарайте се телефонът да ви е винаги включен освен ако нямате уважителна причина за това (например изпълнение на служебните ви задължения). По този начин вашата половинка ще е спокойна, че може по всяко време да се свърже с вас в случай, че е възникнал някакъв проблем.

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК или ни последвайте във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top