За религия, вярващи и вяра

религия В древни времена е създадена религия, защото човечеството не е могло да си обясни природните катаклизми като суша, наводнения, изригване на вулкани и т.н. и затова са ги приписвали на по-висши сили – богове. По-късно са се навъдили хитреци, които се обявили за посредници между боговете и хората и така са се появили различните религии и съответните църкви.

Всяка религия налага на вярващите правила и закони,

които ако спазват, ще ги заведат в Рая. Налага и наказания за тези, които не спазват законите. И най-интересното е, че тези наказания са пълна противоположност на законите на самата религия.
Да вземем за пример католицизма и един от Божите закони “Не убивай!”.

Значи вярващите не трябва да убиват дори и при самозащита, но в името на Бог църквата е избила сума народ. Кръстоносните походи са си геноцид в името на Бог от където и да го погледнеш. А инквизицията не просто е убивала, но е подлагала на жестоки мъчения мъже и жени под предлог, че са вещери. Реалната причина е била, че са били богати и църквата е искала да присвои земите и парите им.

В исляма също има закон, който гласи “Не убивай!”,

но не важи, когато избиват друговерци.

Няма да се спирам на останалите закони, че ще стане не статия, а повест, но в същината си всички религии целят да подчинят и оберат вярващите. Всяка една църква и секта иска от “стадото си” пълно подчинение, десятък и дарения уж за Бог. Чак се замислям на Бог там в небесата защо ли са му пари?!?

В същото време, ходещите по различни църкви и секти са толкова овчедуши и немислещи, че с право ги наричат стадо.

Преди време разговарях с жена от Свидетелите на Йехова.

Попитах я защо си дава повечето пари на църквата? Питах я и не вижда ли, че попа им пак с нова кола, а тя гладна? Отговорът и беше, че с новата кола проповедника ще ходи по-далеч да проповядва вярата им?!? Направо се втрещих колко са и промили мозъка.

От друга страна си мисля, че към различните църкви се обръщат хора, на които не им е привично да мислят и да поемат отговорност. Та нали е по-лесно Бог да ти казва какво може и не може да правиш. Пък и защо да носиш отговорност за живота си, като можеш да прехвърлиш тази отговорност на Бог?! И се почва с едни молби към Бог…

Примерно: “О, Боже, нямам работа – помогни ми!” .

Чудя се Бог ли да отвори обявите за работа и да отиде на интервю? Също и: “О, Боже, болен съм – помогни!” Ами те лекарите са затова.

Или пък мисленето, че като има проблеми, Бог ще ги реши. Съответно докато се чака на Бог, се затъва в още и още проблеми и… И после Бог го бил забравил…

От всичко до тук съм си извадила изводът, че религията (всяка такава) цели подчинение и заробване на вярващите. А самите вярващи са хора, които отказват да мислят и да поемат отговорност.

И накрая остана да драсна някой ред за вярата.

Прабаба ми вярваше в Бог, но не вярваше на църквата и на безумните нейни правила. Като я питаха комшийките защо по църковни празници работи и се къпе отговаряше, че добитъка гладен и не може инак, а за хигиената грях няма.

Аз самата също вярвам! Вярвам в доброто у хората. Вярвам, че за да получиш, първо трябва да дадеш. Все пак и земята, за да ти даде плод първо трябва да и дадеш (да посееш) семе. Вярвам в силата на природата, на Вселената и на Бог ако щете. Но не вярвам, че Бог, Вселената или който и да е друг ще дойде да ми реши проблемите и да ми подреди живота.

Автор: водеща семинари Цветана Вълчанова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top