За любовта. Любов, любов… Колко сладка и горчива си…

любовта „Любовта е всичко, за което си заслужава да живеем… Наистина си заслужава да се борим за нея, да бъдем смели с нея, да рискуваме всичко заради нея.”

Ерика Джонг, журналист

В периода на съзряването вие, тийнейджъри, се развивате, изживявате първите си любовни трепети, позволявате да обичате и да бъдете обичани. Някои от връзките ви са мимолетни, а други продължават по-дълго. Някои от вас се разочароват. Други пък сияете от щастие винаги, когато заговорите за любимия човек. Когато за първи път се „срещнете” с любовта, предполагате, че ще бъдете с това момче/момиче за дълъг период от време (“завинаги” е доста пресилено).

Истина е, че любовните отношения, които се зараждат през тийнейджърските години, често са краткотрайни, макар и запомнящи се за цял живот, което ги прави прекрасни. Когато все още не сте имали връзка, очакванията ви за нея са само хубави и сте положително настроени. На пръв поглед любовта може да изглежда вечна – без проблеми, без неразбирателства, без конфликти.

Особено първата любов.

Тя винаги е най-сладка и най-красива точно защото е първа, а от нея водят началото си и следващи връзки. Всъщност никога не можете да сте сигурни дали този, с когото я изживявате, ще е първи и последен. В повечето случаи не е. Защо? Все още нямате натрупан любовен (а и житейски) опит, за да “поддържате” връзката си ОК.

Повечето тийнейджъри се страхуват да не бъдат изоставени от гаджето си. Ако например това се случи на вас, как ще реагирате? Ще затворите ли сърцето си и ще му сложите ли надпис Do not disturb? ОК, дори и да ви зарежат поради обясними или необясними причини, имате шанс да се огледате и да намерите човека, който ще ви направи истински обичани и щастливи.

Може би някой тайно ви харесва и би искал да знаете това и да го забележите, но не го виждате, тъй като гледате само в една посока – там, където нещата са приключили? Приемете бившия/бившата като спомен и се отдайте на положителни и зареждащи емоции. Да, зная колко е трудно, но по този начин давате шанс на нова и вдъхновяваща любов.

Страхувате ли се от отхвърляне?

От това, че може да имате несподелена любов? По-добре е да отворите сърцето си пред някого, отколкото да таите чувствата си. Много по-лесно е да сте затворени в себе си, обезопасени донякъде, но лишавайки се от незабравими емоции. Бихте ли имали смелостта да се изправите лице в лице с този, в когото сте влюбени, и да му кажете всички онези неща, които премълчавате толкова дълго време и не ви спестяват безсънни нощи? Направете го! Кой може да ви спре? Само собственото ви колебание. Да, първоначалните ви очаквания е възможно и да не се оправдаят – отсрещната страна да отвърне на чувствата ви, но това не е повод да се самообвинявате.

Ако сте едни от тези, които поглеждат с безразличие към любовта –

били ли сте разочаровани или предадени? Вярвате ли, че нищо хубаво няма да ви се случи? Може би сте интровертен тип човек, обърнати към себе си, отделяйки повече време за размишления? По-трудно ли допускате хора до себе си? Не се страхувайте да сте спонтанни, само защото тогава ще покажете кои сте наистина.

Моето пожелание към вас е – позволете си да обичате и да бъдете обичани, дори това да носи със себе си болка, защото този, който не е изпитал тези чувства, не е живял!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top