За религията, вярващите и вярата

В древни времена човечеството не е могло да си обясни природните катаклизми като суша, наводнения, изригване на вулкани и т.н. и затова са ги приписвали на по-висши сили – богове. По-късно са се навъдили хитреци, които се обявили за посредници между боговете и хората и така са се появили различните религии и съответните църкви.

Всяка религия налага на вярващите правила и закони, които ако спазват, ще ги заведат в Рая. Налага и наказания за тези, които не спазват законите. И най-интересното е, че тези наказания са пълна противоположност на законите на самата религия.
Да вземем за пример католицизма и един от Божите закони “Не убивай!”.

Значи вярващите не трябва да убиват дори и при самозащита, но в името на Бог църквата е избила сума народ. Кръстоносните походи са си геноцид в името на Бог от където и да го погледнеш. А инквизицията не просто е убивала, но е подлагала на жестоки мъчения мъже и жени под предлог, че са вещери. Реалната причина е била, че са били богати и църквата е искала да присвои земите и парите им.

В исляма също има закон, който гласи “Не убивай!”, но не важи, когато избиват друговерци.

Няма да се спирам на останалите закони, че ще стане не статия, а повест, но в същината си всички религии целят да подчинят и оберат вярващите. Всяка една църква и секта иска от “стадото си” пълно подчинение, десятък и дарения уж за Бог. Чак се замислям на Бог там в небесата защо ли са му пари?!?

В същото време, ходещите по различни църкви и секти са толкова овчедуши и немислещи, че с право ги наричат стадо.

Преди време разговарях с жена от Свидетелите на Йехова. Попитах я защо си дава повечето пари на църквата? Питах я и не вижда ли, че попа им пак с нова кола, а тя гладна? Отговорът и беше, че с новата кола проповедника ще ходи по-далеч да проповядва вярата им?!? Направо се втрещих колко са и промили мозъка.

От друга страна си мисля, че към различните църкви се обръщат хора, на които не им е привично да мислят и да поемат отговорност. Та нали е по-лесно Бог да ти казва какво може и не може да правиш. Пък и защо да носиш отговорност за живота си, като можеш да прехвърлиш тази отговорност на Бог?! И се почва с едни молби към Бог…

Примерно: “О, Боже, нямам работа – помогни ми!” . Чудя се Бог ли да отвори обявите за работа и да отиде на интервю? Също и: “О, Боже, болен съм – помогни!” Ами те лекарите са затова.

Или пък мисленето, че като има проблеми, Бог ще ги реши. Съответно докато се чака на Бог, се затъва в още и още проблеми и… И после Бог го бил забравил…

От всичко до тук съм си извадила изводът, че религията (всяка такава) цели подчинение и заробване на вярващите. А самите вярващи са хора, които отказват да мислят и да поемат отговорност.

И накрая остана да драсна някой ред за вярата.

Прабаба ми вярваше в Бог, но не вярваше на църквата и на безумните нейни правила. Като я питаха комшийките защо по църковни празници работи и се къпе отговаряше, че добитъка гладен и не може инак, а за хигиената грях няма.

Аз самата също вярвам! Вярвам в доброто у хората. Вярвам, че за да получиш, първо трябва да дадеш. Все пак и земята, за да ти даде плод първо трябва да и дадеш (да посееш) семе. Вярвам в силата на природата, на Вселената и на Бог ако щете. Но не вярвам, че Бог, Вселената или който и да е друг ще дойде да ми реши проблемите и да ми подреди живота.

Автор: водеща семинари Цветана Вълчанова

Сподели това в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.