Няколко малко известни факти за Дядо Коледа

Коледа Образът на Санта Клаус (или по-известен у нас като Дядо Коледа, Рождество) във вида, в който го познаваме, а именно като дебел старец в червени дрехи, заобиколен от хвъркати елени и прочие, е измислен от компанията за газирани напитки “Кока – Кола” в края на 20-те години на ХХ век, когато католическата църква анатемосала Дядо Мраз като вредно еретично езическо вярване. В стремежа си да унищожи Дядо Мраз, католическата църква подкрепя търговската кампания на “Кока – Кола”

*** 
Дядо Мраз не е измислен в СССР. Той е резултат от вярвания, битували из цяла Европа

***
Оригиналната традиция за Дядо Мраз е древна и езическа. Дядото не се казва нито “Коледа”, нито “Рождество Христово”. Той е Зимен дух, една от формите на Доброто, която подкрепяла хората в суровия сезон. Дрехите му не са в червения рекламен цвят на “Кока—Кола”, а сиви, сини, кафяви или зелени. Не е бил пълен. Често се е движил пеша, няма и помен от еленчета или чорапи над камината.
***

В България едва след 1989 г. получава популярност наименованието “Дядо Коледа”. Съответно подаръците започват да се раздават на Бъдни вечер или пък на сутринта на Коледа.

***

Приема се, че Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия. Той е там заедно с елфи или джуджета, ангажирани с изработването на подаръците за децата. Всяка година добрият старец се заема с нелеката задача да носи подаръци на послушните деца. Това той прави чрез летяща шейна, теглена от елени.

***

В някои приказки и филми се срещат още героите Баба Коледа (съпругата на Дядо Коледа) и Снежанка (негова помощничка.

Автор: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top