Интервю с Диана Стойнова от танцова огнена група Black Fire

огнена Психолог Л. Боянова:

Разкажете на нашите читатели за вас и как ви дойде вдъхновението за създаване на танцова огнена група Black Fire.

Диана Стойнова:

Бях член на друга огнена група – Fire Shadows, в продължение на две години. Бяха двете най-хубави години от живота ми! За жалост по стечение на обстоятелствата се наложи аз и още няколко човека да напуснем групата. Обаче тъй като не можахме да се откажем от въртенето на огън, решихме да си направим наша група, която аз ръководя с помощта на майка си. В последствие дойдоха и още хора, а някои от първоначалния състав напуснаха. Black Fire е сравнително нова група – на половин година.

Психолог Л. Боянова:

Как избрахте за групата името Black Fire? 

Диана Стойнова:

Както знаете, огънят излъчва светлина, а черният цвят я поглъща. Съществуването на черен огън е само по себе си един парадокс, нещо необичайно, мистериозно, неестествено… Името на групата ни не е случайно избрано да бъде такова – то изразява изцяло същността на изкуството, което създаваме – екстравагантно, различно, може би не толкова добре разбирано от повечето хора, предизвикващо различни чувства и емоции, викащо у човек различни, понякога противоречиви мисли. Black Fire е едно предизвикателно име, целящо да привлече погледа на различно мислещите хора и да озадачи и уплаши онези, които не могат да мислят извън рамките на обикновеното.

Психолог Л. Боянова:

Кое точно ви привлича във въртенето на огъня? Какво представлява усещането?

Диана Стойнова:

В началото при всеки един човек усещането е едно и също – адреналин, лека (или при някого по-силна) уплаха, несигурност. Още при първия си допир с него, човек усеща, че огънят е природна сила, с която човек не бива да се шегува. След като мине време обаче у всеки възникват различни чувства. Лично при мен се появи една голяма любов. Към огъня, към групата ни, към изкуството, което правим. Чувствам се себе си, когато съм на сцената със запален уред. Усещам сигурност, топлина… Който не го е изпитвал, не знае колко невероятно е чувството ти и огънят, като едно цяло, да се движите, понесени в танц. Любимият ми звук е фученето на развъртян уред на сантиметри от ушите ми, любимият ми аромат е на газта, с която поим уредите, а любимото ми усещане – топлината на огъня.

Психолог Л. Боянова:

По случай Деня на будителите в град Велико Търново, в парк “Марно поле”, изнесохте представление. Нашите читатели могат да го гледат като последват линка: КЛИК , а желаещите да се свържат с вас може да го сторят на телефон за контакт – 0878 999 303, FB страница: КЛИК , но предполагам, че ще им бъде интересно да научат повече и за това как се раждат идеите ви за хореография.

Диана Стойнова:

Хореографиите… Раждат се от случайността. От някоя случайно подхвърлена хубава идея или от ново движение, което някой от групата е успял да направи. Всеки дава идеи по тях, пробваме абсолютно всичко възможно и винаги се променя…до последно! Това е един доста творчески процес, който не следва определен алгоритъм – случва се, когато ни дойде вдъхновението. А и самите хореографии рядко представляват определени стъпки, които трябва да спазваме дословно, на всяка репетиция хореографията изглежда по различен начин, като на сцената разликите задължително са още повече…но пък винаги спазваме основната идея, последователността на действията и улагането в музиката. Както казваше хореографката на първата група, в която бях, “подреден хаос” – това са нашите хореографии!

Психолог Л. Боянова:

Какви са специалните умения, които се изискват за танц с огъня?

Диана Стойнова:

Всяка огнена група търси определен тип хора, притежаващи определени качества, като за всяка група изискванията са различни. В нашата имаме специално предпочитание към танцьори – винаги са добре дошли. Също така с радост приемаме спортни натури, тъй като за някои от уредите (най-вече за пой) се изисква доста добра координация и здрава връзка между ума и мускулите. Хора, които имат хубави тела и лица или пък имат нещо екстравагантно и необичайно във визията си, на мен лично са ми голяма слабост и винаги ги приемам с добре дошли поради факта, че все пак нашето изкуство е визуално и визията на човека на сцената също оказва влияние върху крайния резултат.

Например, едно е средностатистически изглеждащ човек да прави разни номера със запален уред, но съвсем различно е човек със запомняща се, ярка визия, освен да демонстрира умения във въртенето на огън, да може и да прикове вниманието на публиката към самия себе си. А има и такъв тип хора, които с огън изглеждат… ами просто себе си! Такива, които каквото и да направят, дори да е едно съвсем просто и обикновено движение, щом са на сцената със запален уред, изглеждат възхитително! Това са истинските Огнени хора.

В момента се сещам за две дами от тази категория. Едната е ръководителката на предишната група, в която бях, Fire Shadows – Мими (един прекрасен топъл, огнен човек), а другата е в нашата група – прекрасната ни огнена Криси (забележителна като някоя голяма, ярка звезда на небето). И двете се сливат с огъня, танцуват те и той заедно, като едно цяло… Може би този тип хора са най-подходящите за това изкуство, но се срещат доста рядко.

Психолог Л. Боянова:

Влагате ли символика в танците си?

Диана Стойнова:

Все още градим своите основни умения и за нивото, на което сме, е доста трудно да вкарваме по-дълбок смисъл в това, което правим, но с времето хореографиите ни ще бъдат натоварени с все повече символика и ще бъдат изпълнени с все повече смисъл. За сега просто се опитваме да бъдем красиви и да радваме окото на публиката (и да няма инциденти, разбира се).

Психолог Л. Боянова:

Каква е ролята на музиката във вашите танци?

Диана Стойнова:

Ролята на музиката е меко казано ОГРОМНА! От личен опит мога да потвърдя, че когато музиката не е добре подбрана според хореографията, събитието и темперамента на човека, който излиза да върти на нея, става… ами не е много красиво. В такъв случай се получава дисхармония между това, което виждат очите и това, което възприема слухът, а сетивата ни не работят всяко само за себе си, те имат комплексно влияние върху човека. Не, че със случайно избрана музика пак не може да се получи нещо горе-долу сполучливо, но се губи уау-ефектът, който целим. Именно затова много държа да се подбира подходяща музика, предразполагаща към идеята, която цели да представи дадена хореография.

Психолог Л. Боянова:

Какви цели е поставила пред себе си вашата огнена група?

Диана Стойнова:

В момента целим да поставим здрави основи на нашата огнена групата, да изградим някои базови умения и да започнем да съграждаме нашия собствен, индивидуален стил. Моя лична цел е също да привлека към групата повече кадърни, интелигентни и качествени хора, което вече започва да се превръща във факт и всъщност все повече хора изявяват желание да се включат, за което много се радвам. Целим да пълним сърцата на публиката, да създаваме любов към огненото изкуство и изкуството изобщо, да популяризираме въртенето на огън, да провокираме хората да бъдат различни, индивидуални, да творим красота и да се самоусъвършенстваме… И в крайна сметка да станем достатъчно добри, за да можем смело да твърдим, че сме сътворители на Огнено Изкуство чрез огнена група!

Психолог Л. Боянова:

Какво ще пожелаете за Новата Година на нашите читатели?

Диана Стойнова:

Пожелавам Ви много топли емоции през Новата година! Бъдете като огъня – горещи, непреклонни, неконтролируеми и свободни и в същото време светли, носещи живот и любов, страстни, красиви, изящни…. Обичайте, бъдете обичани! Създавайте колкото можете повече любов. И помнете – огънят е любов, а любовта е огън….

Интервюто взе за вас: 
Психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top