Празнични наблюдения за злобата по хората

празници Идват празници и всички около мен са с приповдигнато настроение. Правят се планове за служебни банкети, семейни и приятелски събирания. 

Аз работя в голям колектив, обичам да наблюдавам и забелязвам, че наред с хубавите планове и очаквания злобата и завистта не спят.

Започна се с това кой щял да бъде отпуск и съответните колеги бяха набедени за връзкари, понеже видиш ли вземали отпуск точно по празниците.

Попитах един от злобеещите защо и той не излезе в отпуск?! Оказа се, че той отдавна е изразходил годишната си отпуска. Добре, ама тези, които са си оставили дни за празниците какво са виновни и защо да са връзкари? 

Става дума за хлебозавод и съответно се работи денонощно и целогодишно, независимо от местни и национални празници. Странно е, че това, по което се злобее, е кой ще работи или не на самите празници. И към почиващите колеги се подхожда със злоба и обвинения в шуробаджанащина. Нали все пак графикът на смените ни не се променя и при добро желание всеки може да си сметне кога е на работа за много време напред и да види, че ако на един празник работи, то на много други почива. Няма място за сръдня и обвинения във връзкарство.

Започна се и със гадаене дали и по колко бонуси ще вземем.

И дали пък еди-кой си, дето бил на тоя или оня началник човек, няма да вземе повече бонус и т.н., и т.н.

 
Гледам, слушам и ми се убива желанието да празнувам… А идват празници… Светли празници…

За мен Коледа е времето, когато се събираме със семейството. Животът е толкова напрегнат. Работим много, а през почивните дни все гледаме да свършим още нещо. Така за родителите и близките ни почти не ни остава време. Много често работим и живеем далеч от близките си. Коледните празници са тези, които събират семейството и ни дават възможност да споделим кой как я кара.

Нова Година пък ми е времето, което споделям с най-близките си приятели. С тях празнуваме успехите си, градим планове за бъдещето и това прави празника ни още по-хубав.

За тази година си пожелавам хората да се излекуват от злобата, завистта и лошотията. Да си даваме един на друг повече любов. Светът да стане малко по-добро място за живеене.

Весели Празници на всички!

Автор: Водеща семинари Цветана Вълчанова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top