Влюбването в известни личности

Много тийнейджъри се влюбват в любимия си изпълнител или актьор например. Обикновено тези емоции отшумяват и се достига етапът на осъзнаване на действителността. Момичетата и момчетата, които бленуват за идола си, започват да се питат: “Всичко ли е „заринато” с него/нея? Струва ли си да страдам за някой, който може дори и да не видя на живо?”

През подобен момент минават всички тийнейджъри – в по-малка или в по-голяма степен. Ще се спра на два аспекта – влюбването от страна на момичетата и от страна на момчетата.

Изследвания показват, че това е един етап от емоционалното съзряване на нежния пол, както и важна стъпка към подготовката за реалната любов и истинския сексуален живот. Влюбването в известна личност е безопасно. Субектът е недостижим. Момичетата не се притесняват, че могат да са „отхвърлени”, а чувствата им – наранени. Те обичат идола си, без да се притесняват за негативни последици от това (например несподелени чувства). В същото време субектът изразява най-съкровените желания за това какво търси момичето до себе си.

Тийнмомичетата се развиват с поне две години напред в емоционално отношение, отколкото момчетата. В такъв случай е съвсем нормално те (първите) да се захласват повече по идолите си от музиката или киното. Пренасянето на любовните емоции към тях е резултат от нуждата на момичетата да изживеят безопасна връзка, до която да имат „достъп” в мислите си, когато пожелаят.

Тийнмомчетата също се влюбват в идолите си, но не изживяват емоциите така, както тийнмомичетата. Водещият момент при тях е по-скоро сексапилът, който притежава известната личност.

Посланието ми към тези, които се намират в подобна ситуация, е:

Емоциите, които изживявате, ви се струват вечни, но с течение на времето постепенно ще отслабнат. Може би сега не си представяте, че в бъдеще ще се влюбите и в реален обект. Ще се случи! Зная, че това ви се струва жестоко, но някой ден ще си спомняте за тези моменти с умиление. Недейте да се притеснявате за човек, който не познавате, а насочете енергията си в позитивен аспект към хора “тук и сега”.

Не позволявайте да съсипете приятелство или връзка заради субект, който е далеч от вас. Доста случаи има, в които тийнейджърите казват: “Еди-коя си звезда ни „раздели”, защото мислех и/или говорех само за него/нея, не обръщах внимание на важните за мен хора и ги загубих!” Ами, да, случва се, защото хората са устроени да приемат другите около себе си за даденост, докато се стремят към нещо, което не могат да имат. Най-тъжното е, че осъзнават всичко това, когато загубят ценен приятел или партньор.

Важно е да не прекрачвате границите, защото това води неизменно до криза и срив. В момента имате нужда да изживеете любовта “безопасно”. Без този етап просто няма да може да стигнете до момента, в който ще бъдете емоционално развити. Когато това се случи, ще бъдете готови за истинската любов. Реалната.

А каква е разликата между влюбването и любовта? Някои казват, че, за да се появи любов, е нужно време, а влюбването идва като гръм от ясно небе. За да опознаете човека срещу вас, трябва да изядете заедно една торба сол (образно казано). При влюбването е водещ първичният инстинкт. Заслепяване от първия миг. Зашеметяващо, сърцето бие учестено, струва ви се, че сякаш ще полетите, в стомаха пърхат пеперуди. Независимо от покъртителната сила на влюбването обаче, влечението е повърхностно.

Любовта също така ви помага да откриете в партньора както качествата, които харесвате, така и недостатъците му, без това да ви кара да се разделите. Всеки има и добри, и лоши черти в характера и важното е да ви е ОК заедно и да гледате в една посока. Докато влюбването ви пречи да видите в човека до вас нещо отрицателно. Склонността ви да идеализирате скрива от вас всичко, което не би ви харесало. Възхитени сте от малкото хубави качества на човека до вас и под влияние на емоцията смятате, че в бъдеще те ще надделеят над недостатъците му. Но, уви, не е така.

Автор: психолог Мария Коева

Сподели това в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.