Влюбването в актьор и в известни личности

актьор Много тийнейджъри се влюбват в любимия си изпълнител или актьор например. Обикновено тези емоции отшумяват и се достига етапът на осъзнаване на действителността. Момичетата и момчетата, които бленуват за идола си, започват да се питат: “Всичко ли е „заринато” с него/нея? Струва ли си да страдам за някой актьор, който може дори и да не видя на живо?”

През подобен момент минават всички тийнейджъри – в по-малка или в по-голяма степен. Ще се спра на два аспекта – влюбването от страна на момичетата и от страна на момчетата.

Изследвания показват, че това е един етап от емоционалното съзряване на нежния пол, както и важна стъпка към подготовката за реалната любов и истинския сексуален живот. Влюбването в актьор или в известна личност е безопасно. Субектът е недостижим. Момичетата не се притесняват, че могат да са „отхвърлени”, а чувствата им – наранени. Те обичат идола си, без да се притесняват за негативни последици от това (например несподелени чувства). В същото време субектът изразява най-съкровените желания за това какво търси момичето до себе си.

Тийн момичетата се развиват с поне две години напред в емоционално отношение, отколкото момчетата. В такъв случай е съвсем нормално те (първите) да се захласват повече по идолите си от музиката или киното. Пренасянето на любовните емоции към тях е резултат от нуждата на момичетата да изживеят безопасна връзка, до която да имат „достъп” в мислите си, когато пожелаят.

Тийн момчетата също се влюбват в идолите си, но не изживяват емоциите така, както тийн момичетата. Водещият момент при тях е по-скоро сексапилът, който притежава известната личност.

Посланието ми към тези, които се намират в подобна ситуация, е:

Емоциите, които изживявате, ви се струват вечни, но с течение на времето постепенно ще отслабнат. Може би сега не си представяте, че в бъдеще ще се влюбите и в реален обект. Ще се случи! Зная, че това ви се струва жестоко, но някой ден ще си спомняте за тези моменти с умиление. Недейте да се притеснявате за актьор или известна личност, които не познавате, а насочете енергията си в позитивен аспект към хора “тук и сега”.

Не позволявайте да съсипете приятелство или връзка заради субект, който е далеч от вас. Доста случаи има, в които тийнейджърите казват: “Еди-коя си звезда ни „раздели”, защото мислех и/или говорех само за него/нея, не обръщах внимание на важните за мен хора и ги загубих!” Ами, да, случва се, защото хората са устроени да приемат другите около себе си за даденост, докато се стремят към нещо, което не могат да имат. Най-тъжното е, че осъзнават всичко това, когато загубят ценен приятел или партньор.

Важно е да не прекрачвате границите, защото това води неизменно до криза и срив. В момента имате нужда да изживеете любовта “безопасно”. Без този етап просто няма да може да стигнете до момента, в който ще бъдете емоционално развити. Когато това се случи, ще бъдете готови за истинската любов. Реалната.

А каква е разликата между влюбването и любовта?

Някои казват, че, за да се появи любов, е нужно време, а влюбването идва като гръм от ясно небе. За да опознаете човека срещу вас, трябва да изядете заедно една торба сол (образно казано). При влюбването е водещ първичният инстинкт. Заслепяване от първия миг. Зашеметяващо, сърцето бие учестено, струва ви се, че сякаш ще полетите, в стомаха пърхат пеперуди. Независимо от покъртителната сила на влюбването обаче, влечението е повърхностно.

Любовта също така ви помага да откриете в партньора както качествата, които харесвате, така и недостатъците му, без това да ви кара да се разделите. Всеки има и добри, и лоши черти в характера и важното е да ви е ОК заедно и да гледате в една посока. Докато влюбването ви пречи да видите в човека до вас нещо отрицателно. Склонността ви да идеализирате скрива от вас всичко, което не би ви харесало. Възхитени сте от малкото хубави качества на човека до вас и под влияние на емоцията смятате, че в бъдеще те ще надделеят над недостатъците му. Но, уви, не е така.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

1 thought on “Влюбването в актьор и в известни личности”

  1. Руслан Райчев

    Има един безпогрешен метод, чрез който идолът “се срутва”.Аз го наричам “да се разочароваш от комира чрез скъсена дистанция”. Принципът е, че в близост виждаш детайли на идола, които го развенчават.По същата логика замъкът е чудесен като цялост, а погледнеш ли го съвсем отблизо- виждаш напукана грозновата мазилка.Ако си на една маса в кръчмата със своя Бог, а той се напие и започва да говори и върши глупости- край!. Е, това си е моя теория.Ако не съм прав, опровергайте ме.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top