Алтернативни дейности и превенция относно употребата на ПАВ и наркотични вещества

Наркотиците са част от проблемите на цивилизацията, културата и митовете на нашето време. Присъстват в живота ни, без значение дали приемаме съществуването и остротата на проблема и му отделяме необходимото внимание. Те проникват навсякъде и никой, независимо от социален статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях.

Наркотиците провалят човешки животи. Разрушават кариерата, взаимоотношенията, здравето и изчерпват финансите. Човек поставя в опасност всичко значимо в живота си, мечтите и моралните си принципи. Пристрастяването към наркотици може да се случи на всеки в различни етапи от живота му и на различна възраст. Най-добрата превантивна мярка е не посягането към тях и избягването на употребата им.

На пръв поглед може да е много забавно човек да промени емоционалното си състояние, употребявайки алкохол или наркотици.

Ако имате приятели, които употребяват психоактивни вещества (ПАВ) и/или наркотични вещества и са под тяхното въздействие, погледнете ги – може да ви се струва, че нямат никакви проблеми, защото те (проблемите) са погребани под влиянието на въпросните вещества. Човек може да реши да се присъедини към подобна компания, за да е „готин“ или да „забрави“ неприятностите си.

Поради тази причина, той трябва да е информиран какви негативни последствия могат да нанесат ПАВ и наркотиците. Веднага давам няколко примера – посещение в спешното отделение (ако не е късно, за спасяване на живота), влошени взаимоотношения със семейството, пропилени възможности за професионална реализация, социална дезадаптация, депресия, агресия, влошаване на здравето, паметта, качеството на живота, различни болести и смърт.

На много места вече има достъпна и достоверна информация относно това кои са групите ПАВ, психичните и физиологичните ефекти върху човешкия организъм от всяко вещество, включително и от т.нар. дизайнерски дроги.

Затова ще насоча вниманието към алтернативни дейности за здравословен и пълноценен живот, изпълнен с удовлетвореност, без ПАВ и дрога.

Работата ми като психолог в момента е пряко свързана с превенция относно употребата на ПАВ и наркотични вещества, така че, при необходимост, може да се свържете с мен.

АЛТЕРНАТИВНИ ДЕЙНОСТИ ОТНОСНО ДЕПРЕСАНТИ (АЛКОХОЛ, УСПОКОИТЕЛНИ, ПРИСПИВАТЕЛНИ, ОБЕЗБОЛЯВАЩИ МЕДИКАМЕНТИ)

Хендмейд (handmade) – нещо, което е изработено ръчно, лично от човека, единична бройка или в малки количества. Отличава се от останалите масови продукти на пазара. Оригинален, различен, интересен бутиков продукт, който не може да бъде намерен никъде другаде. Трябват само минимални средства, малко материали, ентусиазъм, идеи и тяхното реализиране.

Всеки, който може да изработи някакъв продукт чрез плетене, шиене, бродиране, моделиране, рисуване, конструиране, тъкане или има хоби, може лесно да изкарва и допълнителни доходи. Ръчната изработка на дадено изделие може да се използва като терапия за намаляване на напрежението, стреса, поддържане на психичното здраве. Създава усещане за спокойствие и удовлетвореност от крайния резултат.

Градинарство – начин човек да открие връзката с природата, да намери време за себе си, да релаксира, усещайки ползите върху здравето си. Вниманието, което отдава на растенията, помага да забрави за ежедневните си проблеми. Почвата съдържа много различни бактерии и микроорганизми, контактът с тях повишава имунитета на организма. Тя е и естествен антидепресант. 3 часа активно градинарство са равни на едночасова тренировка във фитнеса. Ако човек отглежда сам своите плодове и зеленчуци, животът му ще стане по-здравословен. Грижата за цветята пък го прави по-щастлив, внася цвят и разнообразие в сивото му ежедневие.

АЛТЕРНАТИВНИ ДЕЙНОСТИ ОТНОСНО СТИМУЛАНТИ (КОКАИН, АМФЕТАМИН, МЕТАМФЕТАМИН, ЕКСТАЗИ, КРЕК)

Спорт – включва всички форми на физическа активност, игри, които чрез случайно или организирано участие имат за цел да използват, поддържат и подобряват физическите способности и умения, като същевременно осигуряват наслада на участниците. Човек може да спортува заради състезанието, удоволствието, усъвършенстването или развиването на различни умения.

С редовното практикуване на спорт:

– се намаляват телесните мазнини;
– се укрепват костите;
– се подобрява координацията, балансът и гъвкавостта;
– се подобрява издръжливостта и концентрацията;
– се създава превантивна мярка срещу депресия, тревожност, затлъстяване.

Всяка форма на спортуване е добра алтернатива срещу пристрастяване към наркотични вещества.

Активното движение намалява симптомите на потиснатост и депресия – дължи се на факта, че по време на движение тялото отделя повишени количества медиатори, като серотонин и ендорфин. Тренировките за издръжливост са точно толкова ефективни, колкото и медикаментозната терапия. При активно спортуващите хора се наблюдава прилив на адреналин, който спомага за повишено настроение, самочувствие и добро общо състояние.

Ето защо е необходимо всеки да бъде физически активен и да избере спорт, който му доставя удоволствие. Има хора, които изпитват потребност от силни усещания, за да постигнат търсеното психоемоционално състояние. Те биха могли да се насочат към практикуването на алпинизъм, скално катерене, рафтинг, сноуборд, бънджи, парашутизъм, парапланеризъм.

Танцово изкуство – проучвания доказват ползите от танците върху здравето, интелекта и емоционалното състояние на хората. Самочувствието, енергичността и жизнеността, добрата кондиция и позитивното мислене се наблюдават в значително по-голяма степен при хора, занимаващи се с танци. Танцът подобрява снабдяването на кръвта с кислород. По този начин мозъкът работи по-добре и тонусът се повишава. Някои учени смятат, че танците са сходни с медитация и носят същите ползи на организма. Все повече специалисти ги препоръчват като терапия за премахване на стреса и освобождаване на напрежението.

АЛТЕРНАТИВНИ ДЕЙНОСТИ ОТНОСНО КАНАБИНОИДИ (МАРИХУАНА, ГАНДЖА, ХАШИШ, ХАШИШОВО МАСЛО)

Доброволчество – възможност за активно участие при промяна на общността, средата, организацията, взаимоотношенията. Доброволчеството като механизъм за подпомагане на обществени каузи дава възможност на хората да са заедно с тези, на които помагат. Да виждат промяната, да преживяват успехи и удовлетворение. В съвременния комерсиален свят доброволческата дейност е една от съхранените ценности, средство и начин за подпомагане на хора, неспособни да се грижат за себе си.

Подпомагане на обществото в критични моменти, когато са застрашени живота и здравето на други хора или природата, като цяло. Да помагаш на другите е една от основните човешки потребности. Доброволчеството е начин на учене, придобиване на знания и умения през целия живот на човека. Чрез доброволческите практики всеки млад човек може да подобри социалните си умения, работата си в екип, да решава проблеми и конфликти, както и да развие качества като отговорност, общителност, лидерство и организационни умения.

АЛТЕРНАТИВНИ ДЕЙНОСТИ ОТНОСНО ХАЛЮЦИНОГЕНИ (LSD, ХАЛЮЦИНОГЕННИ ГЪБИ, МЕСКАЛИН)

Йога – това древно познание се занимава с несъзнаваното и чрез различни йога практики може да се получи достъп до тази част на ума, създавайки психически и физически баланс и спокойствие. Постига се вътрешна хармония, която води до опознаване на дълбоката човешка същност и е път за себепознание. Йогата включва:

– Упражнения за тялото (асани), чрез които възпитава самодисциплина и воля, повишава самочувствието и разхубавява тялото. Упражненията са изключително здравословни. Чрез тях всички органи и системи се обновяват и тонизират.

– Дихателните практики при йога извисяват духа и чрез тях човек се учи да контролира ума си, да владее диханията си и да използва жизнената сила, с която разполага. Чрез контрола на дишането може да се контролират мислите, поведението и живота.

– Медитативните практики при йога дават възможност да опознаем онази част от себе си, която е несъзнавана. Това са практиките, с помощта на които йогата се докосва до психиката. Всеки притежава скрит потенциал, има шанс да направи нещо за себе си и да стигне до извора на познанието чрез здравословен начин на живот.

АЛТЕРНАТИВНИ ДЕЙНОСТИ ОТНОСНО ИНХАЛАНТИ (ЛЕПИЛО, БРОНЗ, АЦЕТОНОВИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРОДУКТИ)

Осигуряване на заетост – включване в различни програми за продължителна трудова ангажираност и социална подкрепа.

Придобиване на нови трудови умения и навици чрез допълнително обучение.

АЛТЕРНАТИВНИ ДЕЙНОСТИ ОТНОСНО ОПИАТИ (МОРФИН, ОПИУМ, ХЕРОИН, МЕТАДОН)

Грижа за домашен любимец – грижата за друго живо същество е емоционално и психически удовлетворяваща. Собствениците на домашен любимец са по-неподатливи на депресия, стрес и нервно напрежение, както и на сърдечно-съдови заболявания. Притежателите им нямат особена потребност да посещават психотерапевт, тъй като споделят чувствата си с любимото си домашно животно, което го слуша безрезервно. Различни проучвания показват, че хората с домашен любимец са по-контактни, усмихват се по-често и лесно завързват запознанства. Повечето от тях гледат събеседника си в очите, което поражда доверие и сигурност.

АЛТЕРНАТИВНИ ДЕЙНОСТИ ОТНОСНО ДИЗАЙНЕРСКИ ДРОГИ (КРОКОДИЛ, СУПЕРМЕН, ВЕСЕЛ ЧАЙ, БОНЗАЙ И МНОГО ДРУГИ)

Музика – изостря умствените способности и е средство за намаляване на стреса чрез увеличаване на освобождаваните ендорфини от тялото. Има информация, че музиката оказва мощни ефекти върху мозъка, насърчава развитието на познавателните способности, вербалните умения и емоционалната интелигентност. Най-същественият ефект на музиката върху мозъчната дейност е развитието на емоционална интелигентност. Музиката помага на човека да възприема емоционалния пейзаж, който протича около него. Позволява му по-голяма гъвкавост и опит при човешките взаимоотношения.

Автор: психолог Мария Коева

Сподели това в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.