Селфи зависимост

селфи Селфитис

За някои звучи познато, а за други – не. Хората, които непрекъснато публикуват снимки на себе си в социалните мрежи (правят си селфи), страдат от селфитис. 

Изследване в Индия доказало, че това е вид психично разстройство. 

Изследователите от британския университет „Нотингам Трент” и училището по мениджмънт „Тиагараджар” в индийския щат Тамил Наду започнали да изследват тенденцията. Това се случило след като терминът е бил въведен за пръв път през 2014 г.. Американската психиатрична асоциация е смятала да го класифицира като разстройство.

Учените разработили скала на поведението при селфитис, която е можела да се използва като оценка за състоянието на засегнатия. Тя е била разработена с помощта на групи от 200 човека и тествана чрез анкета, в която се били включили 400 души. В Индия има най-много потребители на ФБ и най-много регистрирани смъртни случаи заради идеята човек да си направи селфи на опасно място (по темата, четете по-долу). Поради тази причина там е проведено и въпросното изследване. 

Резултатите от него са публикувани в Международно списание за психично здраве и пристрастяване. Става ясно, че съществуват 3 степени на селфитис:

•   За нормално се счита снимането на селфи поне 3 пъти на ден, но без да се поства в социалните мрежи;
 
•   Остра форма – снимането на селфи най-малко 3 пъти на ден и постването им в социалните мрежи;

•   Хронична форма –  силното желание на човек да си прави селфи по всяко време и да поства снимките повече от 6 пъти на ден в социалните мрежи.

Факторите, които мотивират човек да си прави селфита, са:

•   Повишаване на самочувствието;
•   Внимание и одобрение от потребителите в социалните мрежи;
•   Подобряване на настроението;
•   Запаметяване на даден момент на някакво място;
•   Стремеж към принадлежност към групата.

Истината е, че все още в психологията не се знае толкова много за селфитис.

Това е сравнително ново психично разстройство, за което специалистите (включително и аз) ще трябва да научат, за да бъдат полезни на клиентите си, които имат нужда от помощ. Тепърва хората, които са пристрастени към правенето на селфи, ще се обръщат към психолог, тъй като се предполага, че разстройството ще им пречи да водят пълноценен начин на живот.
 
Говорейки за селфита, няма как да не вмъкна и т.нар. екстремни селфита, които напоследък се превърнаха в мода. Основно тийнейджърите са тези, снимайки се на опасни места, с една единствена цел – да съберат колкото може повече likes в социалните мрежи. Вече са известни няколко смъртни случаи след екстремно селфи. Не само у нас, а и по света.

Някои твърдят, че хората, които правят това, са привлечени от екстремното, нуждата от адреналин и приключения, като след това задължително споделят преживяванията си в социалните мрежи. Моето мнение е, че въпросната практика отново опира до стремеж към принадлежност, където човек иска да не остане „по-назад” и да не се чувства „задръстен”. Донякъде той запълва и свободното си време, което може да уплътни с по-конструктивни дейности.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top