Как да се справим с “лошо поведение” на детето

лошо Какво означава “лошо поведение” на детето?

Всеки разбира по различен начин какво е това “лошо поведение” у едно дете. За едни това е проявата на неизпълнение на казаното от възрастните и отказът да се следват правила, за други е палавостта, за трети е всичко, което не им хареса за момента в детското поведението.

Истината е, че голяма част от така нареченото лошо поведение, е част от изграждането на детето като личност. Ако не се подходи правилно към този процес, тогава и детската личност се изгражда неправилно. Тогава лошото поведение не се надраства, а става норма. Ето защо е важно към справянето с лошото поведение да се подходи не с критики и крясъци, а със специално внимание. 

Какво е нужно да се направи, когато детето има “лошо поведение”:

1. Когато се прояви неправилно държане, е необходимо на детето да се окаже веднага помощ. 

Тя се състои в разясняване на ситуацията по начин, разбираем за детето. Полезно е и да се обясни каква следва да е правилната реакция. За нас като възрастни е лесно да знаем как е нужно да реагираме в дадена ситуация, но за децата не е така. Дори след няколко обяснения, те може да имат затруднения да изградят нужното поведение. Затова е необходимо да се подходи с търпение, постоянство и внимателно отношение.

2. Да не се забравя за похвалите за добро поведение. 

Много често срещана грешка е, когато на детето се изтъкват постоянно всичките му недостатъци, но не се казва нито дума за добрите му страни. Така то израства с усещането, че всъщност е лошо и от един момент насетне възприема критиките не като призив да си коригира поведението, а като потвърждение, че то си е такова по принцип. Следователно няма нужда да се променя, тъй като каквото и да направи, то “винаги ще бъде лошо”. От друга страна редовните похвали ще дадат мотивация, че ако детето полага старание да се развива в правилната насока, то това ще бъде забелязано и оценено по достойнство. Не бива да има дисбаланс между критиките и похвалите.

3. Обръщане на повече внимание на детето. 

Понякога точно липсата на достатъчно изкарано време с детето е причината за “лошото поведение”. Особено, ако то е по-голямото и някое малко братче или сестриче получава повече грижи от страна на родителите. Тогава лошото поведение е своеобразен бунт, който се потушава най-ефективно с много прегръдки и често повтаряне на: “Обичам те”. Разбира се, съпроводени с обяснения защо по-малкото братче/сестриче в момента се нуждае от специфичните грижи на мама и татко. Може, за да не се чувства изолирано, по-голямото дете да бъде включено като важен и незаменим помощник в тези грижи, защото иначе “без него мама и татко няма да се справят”. Така чувството на ревност и желанието за “лошо поведение” бързо ще преминат.

4. Да не се възпитава изпълнителен робот, а обикновено дете. 

За разлика от роботите, децата понякога правят пакости и това е нормално за тях. Затова детето трябва да се възпитава да бъде личност, а не обикновен изпълнител на разпореждания. Да му се обяснява кое е правилно и кое не. Ако все пак направи повторно някоя пакост, то отново и отново да се обяснява, докато количеството на обясненията не премине в качество на правилно поведение.

5. Внимателно отношение към капризите и упорството. 

Чрез тях детето упражнява правото си на собствено мнение и на свободен избор. Систематичното им рязко пречупване вреди на детското развитие. Ако се прекали, като детето порасне, ще е неуверено в живота си. Колебанието и неувереността са лоши качества за един възрастен и не трябва да се залагат у децата чез систематичното смачкване на всяка претенция. Правилният подход е да се покаже на малкия човек какъв е процесът на вземане на решение. Може чрез детски игри да се даде разбираема за детето информация какво са пари, какъв е броят им за харчене при разходка и защо може да се купи това, а не друго. Важно е да се обясняват причините, плюсовете, минусите и как те се използват, за да се вземе решение за действие или за изчакване. 

6. Прекаляване с употребата на думата “НЕ”. 

Не е правилно на детето единствено да се забранява. Поставете се на мястото на детето. Как ще се почувствате, ако живеете в свят, където всичко е 100% забранено и постоянно ви навикват: “Не прави това! Не прави онова!” Задължително е за правилното възпитание на детето, да има и неща, които са разрешени. Детето да има свободата и правото и само да взема някои решения. Така то ще се научи да мисли и ще се изгради като успешен възрастен човек.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top