Позитивната психология – маркетинг или наука

психология Позитивната психология привлича вниманието на хората.

Данни от миналата година сочат, че, написвайки в Google positive psychology, могат да бъдат открити 6 340 000 резултата. На български език те са 167 000. Позитивната психология се грижи колкото за силата, толкова и за слабостта и се интересува от конструктивното (например как хората да живеят пълноценно, как да създадат конкретни механизми за справяне в определена ситуация, как да не се поддават на депресивни състояния).

Точно защото хората живеят в динамично време, ежедневието им е подложено на стрес, а стресът е един от ключовете към множество проблеми (в работата, в интимните отношения и т.н.), те имат потребност да чуят нещо позитивно. Нещо, което ще ги мотивира по някакъв начин и ще почувстват вътрешна сила да се справят с проблемите си. И тъй като за съжаление не всеки все още може да си позволи да се консултира с психолог, най-достъпните варианти са интернет, преса и телевизия. На първо място интернет. На много места могат да бъдат срещнати статии като:

•   „Методи за подобряване на взаимоотношенията”;
•   „Лесен трик за справяне с безпокойството”;
•   „За да намалите тревожността си, пишете за вашите положителни емоции”.

„Колко хубаво е това!”, ще си кажат някои.

Да, хубаво е, но замислете се – подобни статии от кого са написани. Дали от психолог или от някой, който желае просто да привлича аудитория. Колко от указаните „техники” са ефективни и имат ли нещо общо с психологията. На колко хора „техниките” биха могли да помогнат, защото всеки човек е уникален със собствени желания, цели и потребности. Позитивната психология във вид маркетинг ли се превръща.

Написвайки в Google позитивни послания, човек може да се „самотерапевтира”, попивайки в някоя статия мъдростите от живота. Да вземем например следната мисъл: „Баланс не е нещо, което се намира. Това е нещо, което създавате.“ Кингсфорд я е казал много добре, но как някой, който е в пълен дисбаланс и има нужда от психологическа помощ в реално време и пространство, ще се справи с проблема си, прочитайки само мисълта? 

„Променете мислите си и ще промените света.“ – Норман Винсънт Пийл.

ОК, човек ще промени начина си на мислене, ще се „нахъса” да не мисли в черно-бели краски, и какво ще последва? Успехът му от това ще трае малко, след което той ще осъзнае, че горепосочената мисъл не му помага да отработи това, което трябва да направи със специалиста, и ще се върне в изначална позиция. 

„Страхът е една илюзия. Когато разберете това, ще бъдете свободни.“

Не е известно кой е авторът, но е хубаво да обясни как се разбира, че страхът е илюзия. Може би отново чрез някакви техники, методи, модели… 

Позитивните послания са ОК за тези, които имат нужда от глътка въздух по време на работа или вкъщи например.

За колекционери на книжки с подобни послания, на които просто им доставя удоволствие да ги четат. Но хората, които са изпаднали в депресия, усещат силен стрес и безпокойство, имат проблеми, с които не са в състояние да се справят сами, трябва да потърсят помощ от психолог. 

За съжаление психологията започна да се превръща в маркетинг и средство за печалба. Практическата психология сякаш се измества във виртуалното пространство – там, където само с един клик човек може да намери решение на проблемите си. Само привидно. 

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top