Хазарт

хазарт Хазарт за тръпката или…

Напоследък често се говори и пише как българинът играе много хазарт и до там. Аз самата понякога, докато чакам градски транспорт, се изкушавам да пусна една-две игри на лото спорт. Ей така – за тръпката.

Наскоро една колежка ме обяви за комарджийка. Причината е, че на два пъти ме видяла да следя въпросното лото спорт, чакайки автобуса. Аз я попитах следното. При условие, че тя в почивките търка по три-четири билета на стойност 10-тина лева, а аз играя една игра за 50 стотинки, то кой е тогава комарджията?! 

Така се замислих за българина и хазарта, дето толкова го спрятат по медиите. Последният месец кафетата ги пих по различните лафки в града ни, наблюдавах хората и разпитвах служителките.

Ето ги и резултатите.

Най-много билети купуват пенсионерите, дето обявяват на всеослушание как уж са с минимални доходи. Само че точно тези не са реално бедни. Едни и същи баби и дядовци дават по 20-тина лева на ден за лотарийни билети. Аз не вземам такава заплата, позволяваща подобен разход за ненужни неща. Как после да вярвам на тези конкретни хора, че са едни бедни пенсионери?!

След това са майките с малки деца. Те не само купуват по много билети, но и приучават децата си да играят хазарт.

Постоянно съм свидетел на майки, които подканват невръстните си деца да изберат билетче. После ги питат от кои още билетчета искат. А най- болно ми стана, когато едно детенце на около 6-7 години поиска от майка си списание за животните, което струваше около 4 лева. Обаче майката му отказа под предлог, че нямат пари. Веднага след това го накара да изтегли билетчета за около 30 лева с обещанието, че ако спечелят, тя ще му купи списанието.

А не можеше ли тази майка да си купи билетче или две по-малко и да купи на детенцето си образователното списание?!

И не се ли страхува, че давайки му такъв пример в крайна сметка тя самата го подтиква към залитане по хазарта? Не се ли притеснява, че като порасне това дете с изграден навик ежедневно да търка билетчета и да чака парите да идват от печалба, а не от труд, ще бъде с изкривена психика? Да не говорим, че може да започне да краде, за да си набавя средства за хазарт и то не само лотариен.

После същата тази майка ще хукне по организации, лекуващи зависимости и ще се чуди кой и докара тази беля на главата. Ще обвинява средата, обществото, училището и всичко друго, но не и себе си, за зависимостта на детето си.

Какво би могло да се направи?

Наскоро говорих по темата с приятели, живеещи в чужбина. Те споделиха, че при тях лотарийни билети се закупуват само в обособени за целта магазини. Там те не се продават свободно по супери и квартални магазинчета под път и над път. Съответно ако на някой му се играе хазарт ще трябва да си направи разходка до специализирания магазин, а те не са много.

Ако и при нас беше така, колко ли хора щяха да се откажат да търкат билечета, защото им е далече магазина или нямат време да се разхождат до другия край на града заради едно билетче? 

Автор: водеща семинари Цветана Вълчанова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top