Предимства и недостатъци на секс без обвързване

секс Лятото е идеално време за свалки, флирт, вълнуващи моменти, секс и още нещо… Усеща се, че не само градусите навън са високи. И у хората бушуват предостатъчно количество хормони, каращи ги да се чувстват в еуфория!

По принцип летните свалки

могат да прераснат и в сериозна връзка. Обаче като че ли през този сезон тенденцията не е такава. 

Някои хора предпочитат неангажиращите връзки или т.нар. секс без обвързване. Такъв тип връзка имат доста жени и мъже. Но това не означава, че тя непременно е безболезнена, не оставя емоционални рани. Или че поне един от двамата не остава с нагласата, че “оттук нататък втори/а като него/нея няма да срещна!” 

Немалко са хората, които са по-чувствителни.

Подобно преживяване надали е ОК за тях.

От друга страна, това би била авантюра за тези, които обичат да поемат рискове и да се забавляват, без това да им навреди.

На мъжете им е готино да бъдат в подобен сценарий. На кой от тях няма да му е добре да знае, че е необвързан, няма досадни телефонни обаждания от рода на “Къде си и с кого?”, ревност, конфликти… И всичко онова, което присъства в една сериозна връзка, и в същото време да има с кого да прави секс! 

Това не значи, че мъжете не могат да изпитват истински и силни чувства към жена. 

Но докато дойде етапът, в който ще пожелаят да бъдат с постоянен партньор, ще са като вечните ергени. Разбира се, отварям скоба и подчертавам, че не всички мъже са такива.

Жените по принцип са малко по-резервирани към неангажиращите връзки. Но и те ще се чувстват “необезпокоени”, когато знаят, че няма кой да им тропа с крак на вратата, казвайки им: “Хайде, не се ли гримира вече?”. И  няма да се извиняват, когато партньорът им иска да излязат в петък вечер, но тогава е женското събиране например. 

Подобна ситуация, както казах, не е особено ОК за по-чувствителните мъже и жени, които се влюбват лесно. Те лягат и стават с мисълта за обекта на чувствата им, романтични са и не остават безразлични към нейно величество Любовта. 

Недостатъкът на неангажиращите връзки е, че човек може да се влюби в този, с когото просто прави секс и не го свързва нищо повече. За съжаление, настъпва болка тогава, когато отсрещната страна няма чувства (освен привличане на физическо ниво). В такъв момент сагата завършва наистина зле. Затова е хубаво човек да си даде сметка дали може да си „позволи” подобно преживяване.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top