Отпуск, слънце, море… И още нещо…

отпуск Лятото настъпи! Много от вас са чакали цяла година, за да излязат в заслужен отпуск и да се отдадат на пълноценна почивка.

Натоварването през годината е голямо, стресът допълнително допринася за изпадане в меланхолия и нямате търпение да се „изолирате” от служебните задължения и сивото ежедневие.

Сега е моментът, в който да се отдадете на „нищо не правене”. Сутрешната аларма е вече само спомен, бързането е заменено с лежерно отпускане в леглото и най-важното – нямате планове, а всичко решавате на момента – кога ще се събудите, дали ще отидете на плаж, дали ще гледате телевизия и т.н.

Някои не успяват да се насладят на отпуската, защото и по време на нея отново мислят за работа, за ангажиментите, които им предстоят, за дейности, които не са успели да свършат…

Понякога е наистина трудно човек да се откъсне от работния процес, още повече, ако има неща, които го тормозят. Но едно е сигурно – по този начин се нарушава нервната система (плюс почивката) в мисли, които могат да бъдат спестени. 

И за да не отиде отпуската по дяволите:

1. Обещайте си, че няма да мислите за работа, проблеми, кофти колеги.

Сега е „вашето” време (в интерес на истината е само ваше), което да организирате както пожелаете и да правите това, което ви доставя удоволствие.
Знаете, че хубавото прекарано време минава бързо, а какво остава за отпуск, който и без това взимате веднъж годишно! 

2.   Не допускайте грешката от „нищо не правене” да не се измъкнете цял месец от леглото и да пропилеете почивката си.

Разхождайте се, тренирайте, ходете на плаж, организирайте парти… Както казах, сега разполагате с цялото време на света! Иначе е голям шансът да ви споходят мрачни мисли.

3.  Имайте предвид, че и дългото „нищо не правене” не е ОК.

По принцип, когато човек няма какво да прави, започва да мисли неконструктивно, да се занимава с неща, от които няма полза и наврежда на себе си.

Представете си един човек без работа, който по цял ден „хайманосва”, чуди се какво да прави и живее ден за ден. Не е приятно, нали?

4. Ако имате възможност, излезте от града и заминете на море, планина, къмпинг.

Имате на разположение цяла година да наблюдавате трафика по пътищата и да се чудите как да се разминете с някоя тълпа. 

5. Ако отново имате възможност, взимайте си отпуск по няколко пъти през годината.

Не е необходимо да „изгърмите” всички дни на веднъж и после, ако наистина ви се наложи да отсъствате от работа, да изпаднете в неудобна ситуация.

А и по този начин си осигурявате почивка на определен брой интервали от време, което може да ви обещае по-голяма работоспособност от ваша страна.

Желая ви лято, изпълнено с незабравими моменти!

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top