Какви възможности предоставят социалните мрежи

социалните Скоро бях публикувала статия, в която акцентирах върху влиянието на социалните мрежи.

Продължавам да смятам, че влиянието им е по-скоро негативно, отколкото позитивно поради причини, описани във въпросната моя публикация.

Но дали социалните мрежи са наистина такъв бич на 21 век, какъвто привидно изглеждат? Или те също си имат предимства, които сякаш остават замаскирани.

Живеем в динамичен свят, в който всеки бърза занякъде – дали за работа, дали за бизнес среща, дали за това да вземе децата от детска градина, дали просто да се прибере вкъщи и да си вземе глътка спокойствие.

Заради този динамичен свят много близки хора са и извън пределите на родината. Понякога човек няма сили за поредния телефонен разговор, а предпочита да напише с няколко изречения това, което го вълнува. 

Бедствието в Япония

Когато се случи бедствието в Япония на 11.03.2011 г. например, хората използваха социалните мрежи, за да разберат как са близките им. 

Бенджамин, който живее в САЩ, казва: „След цунамито в Япония, телефонните линии бяха прекъснати. Мой познат каза, че е изпратил имейл на наша обща приятелка в Токио, но тя не е отговорила.

Тогава взех мобилния си телефон, влязох в интернет и отворих страницата ѝ в социалната мрежа. Там прочетох кратко съобщение от нея, в което пишеше, че е добре и че по–късно ще даде повече информация.

На онези от приятелите ми, които я познаваха, но нямаха страница в социална мрежа, трябваше да изпратя имейл поотделно. Отне ми време да намеря адресите им и да пиша на всекиго от тях.

В рамките на няколко дни получих отговор само от някои. Един приятел ми писа чак след около две седмици! Тези хора получаваха толкова имейли, че им беше трудно да отговарят на всички.

Социалните мрежи щяха да ни спестят много време. Само за няколко минути всеки щеше да разбере какво става.“

Това е пример за една много добра полза от социалните мрежи. За кратко време хората разбират неща, които са от изключителна значимост за тях. 

И все пак – какви възможности предоставят социалните мрежи. 

Ще изредя някои от ползите със забележката, че може и да пропусна някоя. Затова нека всеки, който има какво да добави към тях, да пише на имейла на е-списание за психология „Психика” и аз с удоволствие ще допълня списъка.

•   Социалните мрежи дават възможност на човек да се свързва по-бързо и по-лесно с близките си.

Особено ако те са далеч. Те са и средство за създаване на нови контакти – приятелски, служебни, а вече и интимни.

Много са случаите, в които двама души са се запознали по интернет и с течение на времето тяхната виртуална връзка се е превърнала в реална.

Важно е да се отбележи обаче, че всеки нов контакт, който човек „завързва” във виртуалното пространство, може да бъде както ползотворен, така и рисков. Не може никой да е сигурен кой стои зад монитора и дали този, който се представя за еди-какъв си, е „истински”. 

•   Социалните мрежи дават възможност на човек да се чувства „част от едно цяло”.

С една дума – да усеща, че е приобщен към дадена общност, била тя и виртуална. Например – в социалните мрежи има много групи, към които всеки може да се причисли.

Дали те ще са за животни, квартири, някаква наука, спорт, музика, кино и т.н. В тях човек може да изразява мнение, да коментира, да дискутира по определени теми.

•   Социалните мрежи дават възможност на човек да намира стари познати. 

Колко съученици и/или бивши състуденти могат да се открият само с едно кликване! Не е лошо човек да възобнови ценни контакти от миналото. 

•   Социалните мрежи дават възможност на човек много по-лесно да „бъде в час” с това какво се случва с близките и приятелите му.

Също с едно кликване той разглежда снимки, които вероятно би имал възможност да види по-далеч във времето. Информира се за важни събития около любимите му хора. 

•   Социалните мрежи дават възможност на човек не само да се информира за събития около близките си, но и да научава новини за концерти, изложби, театри и много други.

•   Социалните мрежи дават възможност на човек да бъде „съпричастен” към някой празник, рожден ден, купон. С опцията Live той може да види какво се случва и да е част от събитието, макар и виртуално.

•   Социалните мрежи дават възможност на човек да си намери работа. 

Всъщност има една най-ефективна социална мрежа, която събира хора от цял свят в стремежа на всеки от тях да общува с професионалисти, да създава бизнес контакти и да открива нови възможности за реализация.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top