Домашният любимец е приятел на човека, а не неговото дете

любимец Забелязвали ли сте как някои хора се държат с домашния си любимец (примерно с кучето или с котката си), сякаш е тяхното дете? Към животното се обръщат с куп умалителни имена, лигавят го, прехранват го. Понякога го държат постоянно облечено в смешни дрешки, правят му нелепи прически. Дърпат го по време на разходка с претенции да има поведение, каквото то не би могло да възпроизведе или очакват да вземе решение, каквото не би могло да направи.

У страничния наблюдател остава недоумението кой се побърква повече от подобно поведение- собственикът или домашният му любимец? 

Според Емануела Прато-Превиде, италиански психолог, в основата на един такъв нездрав съюз между човек и животно, лежи именно пренасянето на родителските чувства и форма на поведение. Такива хора несъзнателно предават чувствата си на четириногото, защото не ги дават и не ги получават в живота си от никъде другаде. 

Изследванията сочат, че несъблюдаването на нуждите на животното, водят до рискове от психични проблеми както у собственика, така и у любимеца му. Това не означава изцяло отдръпване.

Полезно е да се спазват някои правила.

Животните харесват човешкия глас, частично разбират какво им се казва и донякъде се ориентират в интонацията. Не трябва обаче да се има свръхочаквания да реагират на изопачени родителски чувства към тях. Особено, ако са обилно поляти с умалителни думи и/или с крясъци.

По време на разходка дърпането и лашкането на домашния любимец също са в негова вреда. Най-вече ако то е, защото животното не харесало “каката”, “баткото” и други двуноги, по начин, очакван от собственика.

Лигавенето на животното и прекаляването с храната в объркването, че така се показва обич към любимеца, също вредят. Те със сигурност галят самолюбието на собственика, но съсипват здравето на четириногото. 

Обличането в животински дрешки, освен за кучета през студените дни, е също проблем. Животните не носят дрехи и за тях това е по-скоро мъчение, а не радостно събитие. Аналогично по отношение на прическите, особено ако включват множество ластички и прекаляване с сресването или стригането.

Най-главното правило включва в себе си търпението и любовта към домашния любимец, но само като към приятелче, а не като към дете. 

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top