Бие ме, значи ме обича?

бие Напоследък в медиите се зачести споменаването на жени, твърдящи, че мъжът им ги обича, но ги бие, които всъщност са имали несполучлив избор на мъже за свои партньори. В резултат кои от жените са тежко пострадали физически, кои са заляти с киселина и дори се стига до показни разстрели, до убийство с нож, даже пред очите на децата. Всичко това е сигнал за крещяща необходимост от информация как да се избягват мъжете насилници. Веднъж разпознати, жената не е длъжна да създаде връзка с тях. 

На първо място важно е да се осъзнае от самите жени, че те са неприкосновени и не може да бъдат удряни по никакъв повод. Че удрянето не може да бъде “по изключение”, нито на основание “без да искам, от изпуснати нерви”. И че в никакъв случай онзи, който удря, не го прави от любов. Иначе черният виц за боксьорите би бил истина, а той гласи:

Попитали радио Ереван:
– Истина ли е, че всички боксьори са хомосексуални?
– Защо задавате такъв въпрос?
– Че как защо?!! Бият се, значи със сигурност се обичат!

Трябва да се знае, че вероятността да се промени нещо у насилника е толкова малка, че не си заслужава рисковете. 

Ето някои от признаците, по които може да се разпознае, че мъжът е склонен към насилие:

Злоупотреба със спиртни напитки и/или наличие на други зависимости (наркотици, хазарт)

Тогава трябва да се наблюдава нивото на агресивността. Ако мъжът почва да става раздразнителен, да търси и предизвиква скандали, дори демонстративно да се сбие с някой, тогава жената трябва сериозно да се замисли, защото тя може да се окаже следваща удобна жертва в списъка му за скандали и пребиване.

Приятелите и техните ценности

Ако основната ценност на приятелите на мъжа е омразата, имат склонност да се хвалят кой и за какво биха пребили и подобно, това е още един сигнал за опасност. Особено ако се добавят и описания за “мястото на жената”, което включва третирането и като прислужваща робиня. Още по-лошо става, когато и интелектът на мъжа и на приятелите му е видимо нисък. Но може и мъжът да е умен и въпреки това да е насилник.

Отношение към околните хора

Ако се държи високомерно, невъзпитано, показва неспособност да приеме собствените си грешки и да се извини, постоянно обвинява другите, то жената няма какво друго поведение да очаква да бъде проявено и спрямо нея самата.

Несполучливи връзки с жени

Ако мъжът не спира да говори колко са изцяло виновни все бившите му жени за всичко и колко той е света вода ненапита, значи нещо не е наред. Особено, ако бившите му жени са го зарязвали, а не той тях. Вероятно им е дал предостатъчно основателни причини да избягат от него.

Тези критерии, изброени по-горе са най-общи и не изчерпват всичко. Важно е обаче като се открие, че даден мъж е способен на насилие, да се вземат мерки. Понякога жената е твърде търпелива или се бърка, че може да се справи с проблема и се стига до брак, до родени деца. До много нещастие за нея и за децата. Нужно е да се реагира и да има поставяне на точка, преди да се е стигнало до някоя от описваните в медиите крайна развръзка.

Как да се постави край

Колкото по-рано се постави край, толкова по-добре. В противен случай агресорът с времето свиква да третира жената, често пъти и децата си, като своя лична боксова круша и съвсем не е съгласен да се раздели с удобството да продължава по стария начин. Не трябва да има заблуди, че той “после съжалява”. Всъщност не съжалява, а манипулира. Вредна мисъл е и гласящата: “Ама как тъй децата ще растат без баща?”. За децата е много по-лошо да растат с такъв баща, осакатява психичното им развитие.
Напускането на мъжа-насилник трябва да стане внимателно планирано. 

При необходимост, можете да се възползвате от консултация със специалисти чрез горещата телефонна линия за хора, пострадали от насилие 02/981 76 86 към Фондация “Асоциация Анимус”.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top