Подпомагане на развитието на детето през лятото

лятото Именно през периода на лятото се забелязва как децата много се изменят на психично равнище. Ето защо е важно това време да бъде оползотворено максимално добре за малчуганите.

Има няколко важни момента, на е хубаво да се обърне внимание:

1. Важно е детето да се научи да почива и да се наслаждава на почивката.

За никого не е добре да работи постоянно нон-стоп. Такова нещо е вредно за здравето. Да се почива по правилния начин е въпрос също и на семейно възпитание от най-ранна възраст.

Според психолога Виктория Чал – Борю, хубаво е детето да вижда как родителите планират отпуската, избират къде да се почива, стягат куфарите. Препоръчва се възрастните да разговарят за това с детето. Така то ще се научи, че целият процес изисква планиране и внимание.

2. Необходимо е детето да е активно и да изкарва много време на свеж и чист въздух. 

Активността на свеж и чист въздух е нещо, което малчуганът не получава в достатъчно количество по време на учебната година. Причината е в ангажиментите заради учебния процес. В същото време това е важно не само за психичното му развитие, а и за цялостното му израстване и доброто здравословно състояние.

Така се натрупват от една страна специфични умения чрез процеса на играта, които водят до израстване на психично ниво. А от друга страна летните слънчеви лъчи набавят така важния за всеки човек витамин D. Той е играещ важна роля за поддържането на здравето, костите, мускулната сила и други.

3. Трябва да се остави възможност на детето да ползва повече самостоятелност.

Лятото е моментът мъникът да експериментира, да бъде откривател, да се научава под родителски констрол постепенно да взема самостоятелни решения. Също и да преценява кое е добро и лошо, какво е това последици. Все важни неща, без които няма да се оправи в света на възрастните, към който се приближава с всяка изминала година. 

4. Нужно е да се осигури на детето възможност за живо общуване.

В съвременна България вече са прекалено много предложенията за летни езикови или други видове обучения, които са в състояние да запълнят почти целия ден на подрастващите. Те обаче лишават от живото общуване, а това води до неизградени умения за социализация.

Казано с други думи, от многото курсове, детето може да се окаже в ситуация, при която не се научава да създава приятелски отношения с връстниците си. А без приятели светът е мрачен.

Затова е необходимо през лятото детето да бъде оставяно да създава приятелства, да лудее, да пада и става и просто да бъде дете.

Спазването на тези препоръки ще даде онази свобода на детето, която ще му позволи да се развива и да има едно пълноценно и щастливо детство.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top