лятотоИменно през периода на лятото се забелязва как децата много се изменят на психично равнище. Ето защо е важно това време да бъде оползотворено максимално добре за малчуганите.

Има няколко важни момента, на е хубаво да се обърне внимание:

1. Важно е детето да се научи да почива и да се наслаждава на почивката.

За никого не е добре да работи постоянно нон-стоп. Такова нещо е вредно за здравето. Да се почива по правилния начин е въпрос също и на семейно възпитание от най-ранна възраст.

Според психолога Виктория Чал – Борю, хубаво е детето да вижда как родителите планират отпуската, избират къде да се почива, стягат куфарите. Препоръчва се възрастните да разговарят за това с детето. Така то ще се научи, че целият процес изисква планиране и внимание.

2. Необходимо е детето да е активно и да изкарва много време на свеж и чист въздух. 

Активността на свеж и чист въздух е нещо, което малчуганът не получава в достатъчно количество по време на учебната година. Причината е в ангажиментите заради учебния процес. В същото време това е важно не само за психичното му развитие, а и за цялостното му израстване и доброто здравословно състояние.

Така се натрупват от една страна специфични умения чрез процеса на играта, които водят до израстване на психично ниво. А от друга страна летните слънчеви лъчи набавят така важния за всеки човек витамин D. Той е играещ важна роля за поддържането на здравето, костите, мускулната сила и други.

3. Трябва да се остави възможност на детето да ползва повече самостоятелност.

Лятото е моментът мъникът да експериментира, да бъде откривател, да се научава под родителски констрол постепенно да взема самостоятелни решения. Също и да преценява кое е добро и лошо, какво е това последици. Все важни неща, без които няма да се оправи в света на възрастните, към който се приближава с всяка изминала година. 

4. Нужно е да се осигури на детето възможност за живо общуване.

В съвременна България вече са прекалено много предложенията за летни езикови или други видове обучения, които са в състояние да запълнят почти целия ден на подрастващите. Те обаче лишават от живото общуване, а това води до неизградени умения за социализация.

Казано с други думи, от многото курсове, детето може да се окаже в ситуация, при която не се научава да създава приятелски отношения с връстниците си. А без приятели светът е мрачен.

Затова е необходимо през лятото детето да бъде оставяно да създава приятелства, да лудее, да пада и става и просто да бъде дете.

Спазването на тези препоръки ще даде онази свобода на детето, която ще му позволи да се развива и да има едно пълноценно и щастливо детство.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание „Психика“ във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.