Отпуск, слънце, море… И още нещо…

Лятото настъпи! Много от вас са чакали цяла година, за да излязат в заслужен отпуск и да се отдадат на пълноценна почивка.

Натоварването през годината е голямо, стресът допълнително допринася за изпадане в меланхолия и нямате търпение да се „изолирате” от служебните задължения и сивото ежедневие.

Сега е моментът, в който да се отдадете на „нищо не правене”. Сутрешната аларма е вече само спомен, бързането е заменено с лежерно отпускане в леглото и най-важното – нямате планове, а всичко решавате на момента – кога ще се събудите, дали ще отидете на плаж, дали ще гледате телевизия и т.н.

Някои не успяват да се насладят на отпуската, защото и по време на нея отново мислят за работа, за ангажиментите, които им предстоят, за дейности, които не са успели да свършат…

Понякога е наистина трудно човек да се откъсне от работния процес, още повече, ако има неща, които го тормозят. Но едно е сигурно – по този начин се нарушава нервната система (плюс почивката) в мисли, които могат да бъдат спестени. 

И за да не отиде отпуската по дяволите:

1. Обещайте си, че няма да мислите за работа, проблеми, кофти колеги. 
Сега е „вашето” време (в интерес на истината е само ваше), което да организирате както пожелаете и да правите това, което ви доставя удоволствие.
Знаете, че хубавото прекарано време минава бързо, а какво остава за отпуск, който и без това взимате веднъж годишно! 

2.   Не допускайте грешката от „нищо не правене” да не се измъкнете цял месец от леглото и да пропилеете почивката си. 
Разхождайте се, тренирайте, ходете на плаж, организирайте парти… Както казах, сега разполагате с цялото време на света! Иначе е голям шансът да ви споходят мрачни мисли.
3.  Имайте предвид, че и дългото „нищо не правене” не е ОК. 
По принцип, когато човек няма какво да прави, започва да мисли неконструктивно, да се занимава с неща, от които няма полза и наврежда на себе си.

Представете си един човек без работа, който по цял ден „хайманосва”, чуди се какво да прави и живее ден за ден. Не е приятно, нали?

4. Ако имате възможност, излезте от града и заминете на море, планина, къмпинг. 
Имате на разположение цяла година да наблюдавате трафика по пътищата и да се чудите как да се разминете с някоя тълпа. 
5. Ако отново имате възможност, взимайте си отпуск по няколко пъти през годината. 
Не е необходимо да „изгърмите” всички дни на веднъж и после, ако наистина ви се наложи да отстъствате от работа, да изпаднете в неудобна ситуация.

А и по този начин си осигурявате почивка на определен брой интервали от време, което може да ви обещае по-голяма работоспособност от ваша страна.

Желая ви лято, изпълнено с незабравими моменти!

Автор: психолог Мария Коева

Сподели това в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.